Vesti
Politika

Grajčevci podržao Kurtijeve zahteve prema Srbiji: Otvaranje državnog arhiva i smenu Veljka Odalovića

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa Predsedništvom Koordinacionog saveta udruženja nestalih porodica Kosova, uoči obeležavanja Međunarodnog dana nestalih.

Grajčevci podržao Kurtijeve zahteve prema Srbiji: Otvaranje državnog arhiva i smenu Veljka Odalovića
Aljbin Kurti sa predstavnicima Koordinacionog saveta udruženja nestalih porodica Kosova(Foto Reporteri)

Grajčevci je tokom sastanka izrazio podršku Kurtiju za posvećenost rešavanju pitanja nestalih koje je pokazao i tokom pregovora u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Smatramo vrlo ispravnim zahtev premijera Kurtija za otvaranje arhiva Srbije jer su zločini koje su srpske snage bezbednosti izvršile na Kosovu počinjene po komandnoj naredbi, a prenos i prikrivanje leševa je urađeno pod komandom srpske države“, navodi se u saopštenju, a prenosi Kljankosova.tv.

Iz ovog Saveta su naglasili da podržavaju Kurtijev zahtev za smenu Veljka Odalovića iz rukovodstva Komisije za nestale Vlade Srbije, budući da je, kako kažu, Odalović kao bivši visoki zvaničnik Srbije na Kosovu, znao za lokaciju grobnica, ali nije bio konstruktivan u saradnji.

„Premijer Kurti je obavestio Predsedništvo Saveta o svom stalnom insistiranju na svakom sastanku sa međunarodnim zvaničnicima i na sastancima sa visokim zvaničnicima Srbije da otvore arhive i izvuku podatke o drugim grobljima u Srbiji, na kojima se sumnja da su se skrivali Albanci ubijeni tokom rata na Kosovu ”, stoji u saopštenju.

Predsednik kosovske vlade je dodao da je procedura za izmenu Zakona o nestalim licima već počela i da se očekuje da će u Skupštinu otići u roku od godinu dana.

Sastanku su prisustvovali i predsednik Vladine komisije za nestala lica Andin Hoti, Furtuna Šeremeti kao i pravna savetnica premijera, Tea Bljakaj.Ostale vesti

Prošao novembar, a obećanje Srpske liste o napuštanju institucija ostalo neispunjeno
“Ukoliko u toku novembra meseca ne započnu razgovori na nivou Beograda i Prištine o formiranju ZSO, Srpska lista će napustiti sve prištinske institucije na svim nivoima na severu”, obećao je predsednik ove stranke, Goran Rakić uoči lokalnih izbora na Kosovu. Novembar je prošao, razgovora delegacija o ZSO u Briselu nije bilo, ali su, prema svemu sudeći, čelnici Srpske liste na severu odlučili da zadrže svoje pozicije, piše KoSSev. A da li će tako i ostati – ovaj portal nije uspeo da sazna, jer se najviši čelnici ove stranke nisu javljali na pozive, ali se i nisu javno oglasili. Sa druge strane, sagovornici KoSSeva podsećaju da se i ranije „obećavalo pa zaboravljalo“, te ne misle da će se bilo šta promeniti.
  • 02.12.2021
CIK: U Klokotu pobedio kandidat SL, a u Prizrenu PDK
Centralna izborna komisija potvrdila je konačne rezultate drugog kruga izbora za gradonačelnike Prizrena i Klokota. Novi gradonačelnik Prizrena je Šaćir Totaj iz PDK, dok će Klokotom u naredne četiri godine upravljati kandidat Srpske liste, Vladan Bogdanović.
  • 01.12.2021
Petković: Komandant Kfora posvećen miru
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Mađarske u Beogradu Atilom Pinterom o dijalogu Beograda i Prištine i izrazio zadovoljstvo što je dužnost komandanta Kfora preuzeo general mađarske vojske Ferenc Kajari, koji će, kako je ocenio, biti posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu.
  • 01.12.2021
Borelj: Dijalog Beograda i Prištine jedini način za stabilizaciju
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj izjavio je da i dalje postoji potreba da Beograd i Priština obnove dijalog, jer nema drugog načina za stabilizaciju situacije.
  • 01.12.2021
Penzionerima 7. decembra još 20 evra, ostalim građanima dan kasnije
Penzioneri će prvi dobiti još 20 evra pomoći od države 7. decembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 8. i 9 decembra, najavio je ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali.
  • 01.12.2021
Nemačka izdvojila milion evra za Kosovske bezbednosne snage
Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode saopštio je da je sa ministrom odbrane Armendom Mehajem potpisan sporazum vredan milion evra koji se odnosi na podršku Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS).
  • 30.11.2021