Vesti
Politika

Gradonačelnici srpskih opština: Propagiranje antisrpskog raspoloženja

"Srbi na Кosovu i Metohiji sa strahom primaju izjave albanskih političkih lidera koji se nalaze na čelu institucija i neskriveno propagiraju antisrpsko raspoloženje", navodi se u saopštenjima predsednika nekoliko kosovskih opština sa srpskom većinom koji su se danas obraćali javnosti.
Gradonačelnici srpskih opština: Propagiranje antisrpskog raspoloženja
Specijalne jedinice Policije Kosova na severu (Foto Tanjug/AP Photo/Bojan Slavković)

"Da nije žalosno, bilo bi smešno da ministar policije Svečlja govori o borbi za zakonitost, a da pri tom nije dao nijedan odgovor kada će odgovorni za desetine napada na Srbe biti privedeni pred lice pravde, i da li je zakonit bio upad u našu opštinu bez sudskog naloga januara ove godine", navedeno je u saopštenju gradonačelnice Raniluga Katarine Ristić Ilić.

"Izjave protiv lidera Srpske liste, pre svega protiv gospodina Radoičića nisu napad na njega kao pojedinca, već napad na svakog ko nije spreman da bude ponizni sluga Prištine i napad na sve Srbe na Кosovu i Metohiji", zaključeno je.

Isto saopštenje, od reči do reči, stiglo je na našu adresu i u ime gradonačelnice Gračanice Ljiljana Šubarić.

"Tehnička greška"

"Izjave kojima se očigledno kriminalizuje čitav srpski narod na Кosovu i Metohiji od strane ministra policije Dželjalja Svečlje izazivaju strah među našim narodom koji se svakodnevno suočava sa problemima i napadima", navodi se u novom, ispravljenom saopštenju gradonačelnice Raniluga dostavljenom medijima dva sata nakon prvog saopštenja.

Novinari se obaveštavaju da je prethodno "došlo do tehničke greške" i upućuje im se "izinjenje zabog neprijatnosti"

"Ovakve izjave su napad na svakog Srbina, bez obzira da li živi na jugu ili severu, i one najdirektnije podgrevaju međuetničku netrpeljivost čiji je rezultat, po pravilu, napad na naše građane ili na njihovu imovinu", dodaje se u novom tekstu saopštenja.

Katarin Ristić Ilić poziva međunarodne predstavnike da "hitno reaguju i ne dozvole da neodgovorni pojedinci ugrožavaju mir".

Rekla-kazala i namere ministra Svečlje

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić je poručio da "Milan Radoičić nije kriminalac već čovek koji se politički bori za interese svog naroda. Srpska lista nije kriminalna već politička organizacija koja je bedem odbrane Srba. Srbi nisu nikakvi i ničiji "špijuni", već narod koji želi da živi u miru i slobodi".

"I kada, na primer, Srbi poput nas u Štrpcu preregistruju vozila, izvade kosovska dokumenta, prihvate da budu deo kosovskih institucija, onda će naći druge razloge da nas predstave kriminalcima. Pa će nam tako naći nekoliko litara mleka iz Srbije ili izmišljena afera oko kamera za špijunažu ili borba protiv ilegalne gradnje, gle čuda, samo u jednoj srpskoj sredini na Кosovu!? Sve su drugo sredili, ostade im samo Štrpce o kome toliko brinu. I dokazi za privođenje, optužnice, tužbe, zatvaranje i pritvaranje Srba nisu potrebni. Tu i tamo koji svedok, "rekla-kazala", ako si Srbin i smetaš, onda je to dovoljno. Upašće ti u kuću, prodavnicu, izbaciti iz sopstvenog auta na auto putu, uradiće sve kako bi te šikanirali", naveo je Jevtić i zatražio da se odmah prestane sa institucionalnim nasiljem nad Srbima.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Srđan Vulović je naveo da "srpski narod, a posebno građani Ibarskog Кolašina dobro znaju kakve su namere gospodina Svečlje i svite iz Prištine.

"Kao što znaju ko je odgovoran za njihovo svakodnevno maltretiranje u našim selima, na našim putevima i kućama, i neće uspeti namera Svečlje da lažima o istaknutim Srbima, poput gospodina Radoičića, ili izmišljotinama o srpskom državnom rukovodstvu umanji njegovu odgovornost za sve što se čini protiv golorukog naroda, ali i protiv mira", poručio je on.

Gradonačelnik Novog Brda Saša Milošević je poručio da je "mir osnov delovanja Srpske liste i nasušna potreba srpskog naroda", a da je "preduslov mira da oni koji vode institucije ne koriste svoj položaj za ugnjetavanje građana".

"Pozivam Dželjalja Svečlju da umesto lažnih optužbi protiv srpskog naroda i njegovih političkih predstavnika, pre svega gospodina Milana Radoičića, građanima da odgovore na pitanje kada će živeti bolje, kada će početi da se ispunjavaju obećanja koje je davao u kampanji zajedno sa svojim kolegama, kada će odgovorni za napade na Srbe biti lišeni slobode, kada će se omogućiti bezbednost za povratak 250.000 raseljenih, kada će se Srbima vratiti imovina, kada će prestati šikaniranje našeg sveštenstva i kada će javno objaviti koliko je samo u poslednjih nekoliko godina bilo ubistva i drugih teških krivičnih dela u sredinama u kojima ima apsolutnu vlast, pošto je severom više nego opsednut", navedeno je u njegovom saopštenju.

I gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević je stao u odbranu lika i dela Milana Radoičića, Aleksandra Vučića i Srpske liste, poručujući Dželjalju Svećlji:

"Istina je ipak da svojim delovanjem i odlukom da slanjem albanskih specijalaca izaziva nemire na severu, pod velom tobož borbe protiv kriminala, želi da spasi svoju političku stranku od suda javnosti kojoj su u kampanji obećavali kule i gradove, a umesto toga im doneli siromaštvo, obezvređene zarade, inflaciju od rekordnih 15%, i pregršt neispunjenih obećanja".

On je dodao da "ne postoji grad u Evropi gde se patroliranje policajaca obavlja hamerima i kroz centar grada" dok se održava "Mitrovački festival kulture i dok deca igraju na bini".

"Mi smo svoji na svome, mi znamo ko smo i šta smo, i znamo za vaše namere. Zato jasno poručujemo da odavde nema nazad", zaključuje se u Radojevićevom saopštenju.

"Paušalne ocene i nastojanje da se kriminalizuje sever Кosova i Metohije od strane Dželjalja Svečlje i ostalih predstavnika Prištine su primer licemerja i neistina koje se svakodnevno plasiraju", ocenio je gradonačelnik Leposavića Zoran Todić.

"Svečlja uporno sakriva svakodnevno maltretiranje građana četiri opštine na severu Кosova i Metohije od strane njegove ROSU policije, pokušavajući da ih dugim cevima i pod punom ratnom opremom zaplaši. Privođenje medicinskih radnika, pretresi i oduzimanje medicinske opreme, primeri su necivilizacijskog čina koji je retko gde zabeležen u svetu, a Dželjalj Svečlja time može da se pohvali. Napomenuo bih i prekopane puteve u blizini administrativne linije, kojima su mnoge naše stanovnike koji žive u blizini sprečili da dođu do svojih kuća i imanja, kako bi obrađivali i živeli normalno", navedeno je u njegovom saopštenju.

Todić podseća da se "u nekoliko zadnjih nekoliko godina nije dogodilo nijedno teško krivično delo na severu, niti ubistvo, niti razbojnička krađa, a sve to se svakodnevno dešava južno od Ibra u sredinama koja su pod njegovom (Svečljinom) ingerencijom".

"I ne samo ubistva, razbojništva, upadi u stanove, u kuće, u kojima su stradali građani, podsećam javnost i na ubistvo kandidata za gradonačelnika Peći u sred kampanje za lokalne izbore koje se desilo, a koje Svečlja namerno sakriva, kao što sakriva i odgovornost za stotine napada počinjenih protiv Srba a za koje niko nije osuđen".

Gradonačelnik Leposavića zaključuje da Dželjalj Svečlja namerava da "lažima sakriva sopstvenu nesposobnost".Ostale vesti

Zijade sa Lajčakom i Kramon
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da se u Briselu sastao sa šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade.
  • 30.09.2022
Opština Gračanica razmenjuje svoju zemlju za privatni put
Skupština opštine Gračanica usvojila je 28. septembra 2022. godine "Odluku o razmeni opštinske nepokretne imovine". Predlog gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić za usvajanje ove odluke je u tri rečenice obrazložila direktorka Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Aleksandra Đekić.
  • 30.09.2022
Albanski lideri pozvali sunarodnike na popis
Na iznenađenje mnogih, albanski lideri sa juga Srbije pozvali su stanovnike svoje zajednice da se masovno odazovu predstojećem popisu. Kažu složno - da pokažemo koliko nas ima. Za to su, kako se čulo prethodnih nedelja, dobili podršku sa Kosova, ali svoju brojnost, kako tvrde, žele da predstave, pre svega, državi Srbiji.
  • 30.09.2022
Kosovo uvodi vize za ruske državljane

Vlada Kosova na današnjoj sednici odlučila je da uspostavi vizni režim za građane Rusije.

  • 30.09.2022
Potpisano ujedinjenje
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u Moskvi s liderima Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sporazume o ujedinjenju tih područja sa istoka Ukrajine s Rusijom.
  • 30.09.2022
Stano: EU nije nikome delegirala izradu nacrta statuta ZSO
Portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano demantovao je danas tvrdnje srpskih medija da je EU poverila zadatak izrade nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) drugim subjektima. "Apsolutno su netačne i nedobronamerne tvrdnje medija da je EU bilo koje pitanje iz domena dijaloga (Beograda i Prištine) delegirala drugim subjektima. To se posebno odnosi na temu Zajednice srpskih opština", rekao je Stano Tanjugu.
  • 30.09.2022