Vesti
Politika

Gradonačelnici sa severa danas o Euleksu

Gradonačelnici opština sa srpskom većinom na severu Kosova sastaće se danas u Kosovskoj Mitrovici kako bi razgovarali o aktuelnoj situaciji u ovom delu Kosova i odnosu prema Euleksu.
Gradonačelnici sa severa danas o Euleksu
Kosovska Mitrovica (Foto arhiva Kim)

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je da će na sutrašnjem sastanku gradonačelnici razmotriti odnose sa Euleksom, u svetlu delovanja te misije u opštini Zubin Potok i “pritisaka na aktuelnog gradonačelnika Zubinog Potoka Stevana Vulovića i bivšeg predsednika ove opštine Slavišu Ristića”.

Rakić je kazao da je Euleks vršio pritisak ne samo na pomenutu dvojicu, već i na članove njihovih porodica, odnosno da je Euleks saslušavao Vulovićevu i Ristićevu suprugu.

Rakić je naglasio da ovakvo delovanje Euleksa "građani shvataju kao pritisak na srpsku zajednicu", ističući da to može ugroziti sprovođenje briselskog sporazuma na terenu.

"Svi moraju biti svesni posledica koje potezi koje povlače mogu da izazovu, uključujući i Euleks", naglasio je Rakić.

Predstavnici opštine Zubin Potok juče su saopštili da neosnovane optužbe i pretnje privođenjem gradonačelnika Zubinog Potoka ozbiljno ugrožavaju rad skupštine opštine Zubin Potok.

Kosovska policija pokušala je da uruči Vuloviću prošlog meseca poziv za saslušanje ali u tome nisu uspeli jer Vulović nije bio kući.

Kako su preneli pojedini mediji na Kosovu, Vulović je osumnjičen da je navodno pomagao pri bekstvu jednog privedenog Srbina iz policijske stanice u Zubinom Potoku marta ove godine.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023