Vesti
Politika

Gradonačelnica Preševa traži preispitivanje kosovskih mera protiv kovida

Gradonačelnica Preševa Ardita Sinani smatra da su nove mere koje je usvojila vlada u Prištini o ulasku na Kosovo značajno ograničile slobodu kretanja stanovnika te opštine.
Gradonačelnica Preševa traži preispitivanje kosovskih mera protiv kovida
Ardita Sinani (Printskrin Jutjub RTV Preševo)

Ona je na Fejsbuku napisala da je odluka Vlade Kosova o opštim i posebnim merama za prevenciju i kontrolu pandemije kovid-19, koja je stupila na snagu 22. januara, značajno ograničila slobodu kretanja građana opštine Preševo.

Podsetimo, za ulazak na Kosovo neophodna je potvrda o vakcinaciji sa tri doze protiv kovida-19. U obzir dolazi i potvrda o dve primljene doze, ali mora biti praćena sertifikatom o negativnpm PCR testu, ne starijem od 48 sati.

"S obzirom da veliki broj građana ne može da primi treću dozu jer nije prošlo dovoljno meseci od druge, a da mnogi naši sunarodnici nemaju finansijskih sredstava da urade PCR test, ova mera ograničava slobodu kretanja između naše opštine i Kosova, gde rade, studiraju, oporavljaju se ili čak posećuju svoje porodice. Svesna zaoštrenosti situacije sa pandemijom kovid-19, pozivam Vladu Kosova da preispita relevantnu odluku ili je dopuni u pravcu olakšavanja slobode kretanja građana našeg regiona“, navela je ona.

Podsetimo, nove pooštrene opšte i specifične mere za sprečavanje i borbu protiv kovida-19 koje će važiće do 4. februara. Državljani Kosova koji ulaze na Kosovo, ukoliko ne poseduju potvrdu o vakcinaciji sa dve doze vakcine protiv kovida-19, moraće da provedu u samoizolaciji sedam dana.Ostale vesti

Kosovo nije na dnevnom redu u SE u petak
Aplikacija Kosova za članstvo u Savetu Evrope neće biti tema dnevnog reda sednice Komiteta ministara koja će biti održana u petak 20. maja u Torinu i kojom će predsedavati italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo”, kaže za Danas Elvira Kovač, potpredsednica parlamentarne skupštine Saveta Evrope i poslanica Saveza vojvođanskih Mađara
  • 18.05.2022
Brnabić o G7: Samo u slučaju Srbije ne važi rezolucija SB UN

Premijerka Ana Brnabić konstatovala je da se u dokumentu sa sastanka zemalja G7 kao rešenje za svaki problem na svetu podseća na rezolucije Saveta bezbednosti UN, sem kada je u pitanju Srbija i da samo u slučaju Srbije nema pomena o Rezoluciji 1244.

  • 17.05.2022
Građani u politici: Ne veruju im, niti ih vrednuju, ali glasaju
Politički život Srba na Kosovu godinama unazad sveden na jednu partiju – Srpsku listu. Zbog velikog uticaja ove stranke, građanu su ili u strahu ili su nezainteresovani da bilo šta promene. Ipak, u anonimnoj anketi koja je obavljena povodom istraživanja “Građani u politici”, naveli su da svojim političkim predstavnicima ne veruju, te da zanimanje “političar” smatraju nečasnom profesijom. Ovo su samo neki podaci iz istraživanja koje su sproveli nevladine organizacije Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i Humani centar Mitrovica (HMC) u okviru inicijative Open. Panelisti Slobodan Georgijev i Momčilo Trajković kažu da, iako je trenutna situacija loša, ima potencijala među mladima da se politički život Srba na Kosovu promeni.
  • 17.05.2022
Kurti o novim sankcijama Rusiji i Belorusiji
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je dan posle sednice Vlade kojom je predsedavao potpredsednik Besnik Bisljimi, na kojoj je doneta odluka o dodatnim sankcijama Rusiji i Belorusiji, da je "Kosovo jedna od prvih zemalja koja se svrstala sa demokratskim svetom u uvođenju ekonomskih i finansijskih sankcija Ruskoj Federaciji, nakon invazije i vojne agresije na Ukrajinu".
  • 17.05.2022
Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022
Borelj se nada sastanku Vučića i Kurtija
Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na poštovanje i primenu svih do sada postigutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i na nastavak razgovora pod pokroviteljstvom EU.
  • 17.05.2022