Vesti
Politika

’’Građanima teško, a predsednica ćuti’’

Poslanica Demokratske partije Kosova (PDK) Bljerta Deljiu-Kodra kritikovala je predsednicu Vjosu Osmani "zato što ćuti dok se građani suočavaju sa višestrukim krizama". Kritkama vlasti na današnjoj sednici Skupštine Kosova su se pridružili i poslanici ostalih opozicionih partija.
’’Građanima teško, a predsednica ćuti’’
Bljerta Deljiu Kodra za govornicom u Skuštini Kosova (Foto KosovaPress)

Deljiu-Kodra je pozvala kosovsku predsednicu da se izjasni o teškoj situaciji sa pandemijom kovida-19, visokim cenama proizvoda i najavama o poskupljenju struje.

"Prve dama se već duže vreme ne izjašnjava o stanju građana Kosova, o šteti po javno zdravlje, oštrim merama sa cenama koje su visoke i svakim danom sve više, upozorenjima o ogromnom poskupljenju struje. Gospođa Osmani je bila nosilac liste koja je pobedila na izborima. Zbog svog ustavnog položaja, ali i toga što je majka i žena, želim da je pozovem da se izjasni o najnovijim dešavanjima. Nakon što je s pravod govorila o dešavanjima u Ukrajini i Rusiji, građani Kosova treba da čuju glas predsednice", rekla je ona.

Podsetimo, kosovski zvaničnici se suočavaju sa nezadovoljstvom opzicije zbog očekivanog poskupljenja struje i aktuelnih mera protiv pandemije korona virusa. U Prištini je već bilo protesta, a novi su najavljeni za subotu. Socijaldemokratska partija (PSD) poziva nezadovoljne da 29. januara u 14 časova na trgu "Zahir Pajaziti" protestuju zbog povećanja cene struje.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je na današnjoj sednici Skupštine Kosova na kojoj se raspravljalo o situaciji sa pandemijom pravdao odluku o aktuelnim merama protiv korona virusa.

"Anti-kovid mere koje smo preduzeli na Kosovu 21. januara 2022. godine nisu pale s neba. Naprotiv, bile su rezultat pažljivog međuinstitucionalnog procesa, počev od preporuka zdravstvenih radnika u Savetodavnoj komisiji za mere protiv kovida, a zatim razmatrane od strane predstavnika ključnih institucija za upravljanje pandemijom u Odboru za koordinaciju i procenu. Mi smo vlast koja ne donosi ad hok odluke radi reda ili radi političke koristi, mi smo vlast koja je spremna da donosi prave odluke u pravo vreme. Teške odluke, ali za dobro građana", rekao je on.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova (LDK) i bivši premijer Kosova Avdulah Hoti je rekao je da je Kurtijeva vlada reagovala sa zakašnjenjem.

"U decembru prošle godine su postojale procene SZO i nekih stručnjaka da će januar, kraj januara, februar, biti teški za Kosovo i mnoge druge zbog nove varijante kovida. Nisu preduzete nikakve mere, tek pre nedelju dana su preduzete neke za koje se, na osnovu ocene efekta koji su dale, čini da nisu u potpunosti adekvatne", kazao je on.

Ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati se verbalno sukobio sa poslanicima PDK na istoj sednici po pitanju nošenja maski u Skupštini Kosova. Nakon što su od izvršne vlasti zatražili da bude rigoroznija u zahtevu za koriščenjem maski u zatvorenom prostoru, Murati je rekao da je to licemerje, jer u skupštinskoj sali niko od poslanika PDK nije koristio masku.Ostale vesti

Selaković i Varhleji o EU, Kosovu, Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Briselu sa komesarom EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem.

  • 16.05.2022
RTV Mir vraćena u kablovski sistem, ali i dalje u teškoj situaciji
Vlasnik RTV Mir u Leposaviću Nenad Radosavljević rekao je u emisiji Slobodno srpski  da se ova televizija nalazi u nikad težoj finansijskoj situaciji i da je tome najviše doprineo MTS d.o.o koji je prema rečima Radosavljevića, na severu Kosova, pre oko tri godine kupio sve privatne kablovske operatere.
  • 16.05.2022
Stejt department: Obaveze iz Vašingtonskog sporazuma i dalje korisne
"Sjedinjene Američke Države veruju da su obaveze iz Vašingtonskog sporazuma i dalje korisne, i nastavljaju da pozivaju Kosovo i Srbiju da se usredsrede na dijalog koji vodi EU", rekao je neimenovani portparol Stejt departmenta.
  • 16.05.2022
Ajova odlikovala Kurtija
Premijer Kosova Aljbin Kurti odlikovan je tokom zvanične posete Sjedinjenim Američkim Državama za izvanrednu službu u inostranstvu.
  • 15.05.2022
Saracin: Stav Nemačke jasan, Кosovo pripada Savetu Evrope

Specijalni izaslanik nemačke Vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin napisao je da je stav Nemačke jasan da je Кosovo srce Evrope i da pripada Savetu Evrope.

  • 14.05.2022
Petković: Biće još povlačenja priznanja Kosova

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da očekuje još povlačenja priznanja Кosova. „Uspeli smo da obezbedimo 18 povlačenja priznanja od onih država koje su ranije priznale Кosovo, taj broj se sada povećao na 18 plus četiri, i svakako će se još povećavati“, istakao je Petković.

  • 14.05.2022