Vesti
Politika

Građani Severne Mitrovice i Podujeva biraju gradonačelnike

Građani Severne Mitrovice i Podujeva danas biraju gradonačelnike.
Građani Severne Mitrovice i Podujeva biraju gradonačelnike
Ilustracija (Foto RKP)

Članica biračkog odbora u policijskoj stanici na informativnom razgovoru

Iz policije je Kontakt Plus radiju potvrđeno da se članica biračkog odbora S.G. iz Pokreta Samoopredeljenje, trenutno nalazi u policijskoj stanici u Severnoj Mitrovici, na informativnom razgovoru, zbog sumnje da je navodno vršila uticaj na glasače.

Kako se navodi, policija je ušla u birački centar u Osnovnoj školi "Sveti Sava" po pozivu predstavnika Izborne komisije, dok će dežurni tužilac utvrditi da li ima elemenata krivičnog dela ili ne.

Do 15:00 časova u Severnoj Mitrovici glasalo 30,3 odsto birača, u Podujevu 29,76

U Severnoj Mitrovici je do 15 časova glasalo 30,3 odsto birača, dok je izlaznost u Podujevu 29,76 od ukupnog broja upisanih birača, saopštila je predsedavajuća Centralne izborne komisije, Valjdete Daka, prenosi Koha.

Ona je dodala da se izborni proces u obe opštine odvija nesmetano i da nisu dobili informacije o eventualnim nepravilnostima.

Daka: Verujem da ćemo oko 21h imati prve preliminarne rezultate

Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka, izrazila je očekivanje da će večeras oko 21:00 sat biti objavljeni prvi preliminarni rezultati izbora u Podujevu i Severnoj Mitrovici, prenosi Gazeta Ekpress.

S obzirom na to da su Podujevo i Severna Mitrovica male opštine, glasački listići će se brže brojati, izjavila je Daka za T7.

„Budući da imamo dve male opštine. Verujem da ćemo oko 21:00 imati prve preliminarne rezultate“, rekla je Daka.

Ona je napomenula da je trenutno izlaznost u ove dve opštine manja u odnosu na isti period na lokalnim izborima održanim 2017. godine.

Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj obišao je danas oko 13h birački centar u Srednjoj tehničkoj školi "Mihailo Petrović Alas", kako bi se uverio da li se sprovode preporučene mere zaštite zbog pandemije korona virusa.

CIK: Do 11:00 u Severnoj Mitrovici izlaznost 12,62%, u Podujevu 8,27%

Do 11 sati, u Severnoj Mitrovici je glasalo 12,62 odsto birača, dok je izlaznost u Podujevu 8,27 odsto od ukupnog broja upisanih birača, saopštila je predsedavajuća Centralne izborne komisije Valjdete Daka.

"U opštini Severna Mitrovica do 11:00 glasalo je 12,62% birača ili 2 hiljade 942 birača od 23.313 birača. Na lokalnim izborima 2017. godine, do istog vremena, glasalo je 3.324 glasača ili 15,2%. U opštini Podujevo, na osnovu podataka Opštinske izborne komisije do 11:00 je glasalo 8,27% birača ili 7.223 birača od ukupno 87.381 upisanih u birački spisak. Na lokalnim izborima 2017. godine, do istog vremena, glasalo je 7.658 birača ili 9,1%”, precizirala je Daka.

Ona je rekla i da se izborni proces odvija normalno i da nije bilo izveštaja o nepravilnostima tokom glasanja, piše Koha.

U biračkom centru u Srednjoj tehničkoj školi "Mihailo Petrović Alas", oko 8 sati glasao je kandidat Srpske liste za gradonačelnika, Milan Radojević, kao i predsednik i potpredsednik SL Goran Rakić i Igor Simić i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

U biračkom centru u OŠ “Sv. Sava”, oko 11 sati glasali su Dušan Milunović, nezavisni kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice, i glavna izvršna službenica administracije opštine Severna Mitrovica, Adriana Hodžić.

Na izborima za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, građani će danas glasati na ukupno 27 biračkih mesta, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, predsednik Opštinske izborne komisije Slobodan Dimitrijević.

Ovih 27 biračkih mesta nalaze se u okviru sedam biračkih centara - OŠ “Sveti Sava”, Srednja tehnička škola “Mihailo Petrović Alas”, Medicinska škola, Mikronaselje, privatna kuća u Kolašinskoj ulici, privatna kuća u naselju Bošnjačka mahala i istureno odeljenje OŠ “Sveti Sava” u Suvom Dolu.

Pravo glasa ima 23. 313 birača.

Biračka mesta otvorena su od 7 časova ujutro, a zatvaraju se u 19 sati.

Kandidati za gradonačelnika Severne Mitrovice su Milan Radojević iz Srpske liste, Dušan Milunović, nezavisni kandidat, Fljorent Azemi iz Demokratske patrije Kosova (PDK) i Erden Atić iz Pokreta Samoopredeljenje.

Kosovska policija regiona Sever pokriće vanredne izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice sa postojećim kapacitetima, bez dodatnog angažovanja iz drugih regiona, rekao je za Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović.

“Imajući u vidu da se izbori održavaju samo u jednoj opštini, nema potrebe za dodatnim angažovanjem iz drugih regiona. Policija će imati normalno, osmočasovno radno vreme, imamo dovoljno osoblja i opreme, kao i snage da to odradimo kako treba, uključujući policijske stanice Zvečan, Leposavić i Zubin Potok”, rekao je Radović.

On je dodao da će policija pokriti svih sedam biračkih centara sa policajcima, koji će se nalaziti u blizini istih, a u saradnji sa licima zaduženim za izbore na opštinskom nivou, kao i sa izbornom komisijom.

“Biće, kao i do sada, ispoštovane mere zabrane okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru, zbog pandemije kovida-19. Osim procedure vezane za izborni proces, policija će u sklopu operativnog plana, raditi i na sprovođenju svih mera, kako protiv kovida, tako i u vezi održavanja javnog reda i mira”, kazao je on.

Bivši kosovski predsednik Hašim Tači raspisao je 20. oktobra vanredne izbore za gradonačelnike opština Severna Mitrovica i Podujevo.

Severna Mitrovica ostala je bez gradonačelnika nakon što je Goran Rakić iz Srpske liste postao zamenik kosovskog premijera i ministar administracije lokalne samouprave u Vladi Avdulaha Hotija.

Podujevo ide na izbore iz istog razloga, jer je Agim Veljiu iz redova Demokratskog saveza Kosova u februaru podneo ostavku na to mesto, kako bi preuzeo dužnost ministra unutrašnjih poslova.

U opštini Podujevo, pravo glasa ima 87.381 birač, a glasaće se u 45 biračkih centara.

U opštinama Severna Mitrovica i Podujevo, koje se nalaze se u crvenoj zoni, na snazi je policijski čas od 19h, ali je kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo odluku da danas, na dan izbora, kretanje bude produženo do 22h.Ostale vesti

„Razmena teritorija Srbije i Kosova bi bila veoma opasna“
Razmena teritorija Srbije i Kosova "bi bila veoma opasna", izjavio je izaslanik EU Miroslav Lajčak francuskom listu Mond, navodeći da je dijalog zastao zbog izbora na Kosovu, ali da je Evropska unija zadovoljna što je vraćeno ključno jedinstvo sa SAD u politici prema Zapadnom Balkanu.
  • 27.01.2021
Tri predloga za Srbiju i Kosovo
Međunarodna krizna grupa (ICG) u novom izveštaju navodi da bi dve strane u dijalogu Beograda i Prištine trebalo da javno priznaju potrebu za kompromisom.
  • 27.01.2021
Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi rekao je da je do sada pristiglo oko 120.000 prijava iz dijaspore, onih koji žele da se registruju za glasanje na izborima, a da je odobreno je oko 44.000 zahteva, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 27.01.2021
Stefanović sa Federićijem: Održati saradnju na profesionalnom nivou
Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Stefanović sastao se sa komandantom Kfora general-majorem Frankom Federićijem. "Od Kfora se očekuje da obezbedi sigurno okruženje za sve etničke grupe u južnoj srpskoj pokrajini", rekao je Stefanović.
  • 26.01.2021
Aljbinu Kurtiju po drugi put zabranjeno da se kandiduje za poslanika
Izborni panel za žalbe u Prištini (IPŽ) zabranio je učešće na izborima 14. februara svim poslaničkim kandidatima koji su u protekle tri godine pravosnažno osuđivani na Kosovu, među kojima je i nosilac liste i kandidat za premijera pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.
  • 26.01.2021
Kampanja pre zvanične kampanje?: Mirićima nova kuća, stanarima u
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i njegove kolege iz Srpske liste danas su uručili ključeve novoizgrađene kuće porodici Mirić iz Gračanice i obišli radove na renoviranju naselja "Bergen" u Ugljaru. Iako kampanja za izbore još nije počela, ipak su poručili da je Srpska lista jedinstvena i da to jedinstvo ne mogu da naruše ni "vetrovi koji će povremeno duvati".
  • 26.01.2021