Vesti
Politika

Građani Prištine: Odluka u korist Tačija

Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Priština (Foto Kim)

Ustavni sud u Prištini juče je odlučio da nema potrebe za novim izborima na Kosovu i da je moguće formiranje nove vlade.

Stanovnici Prištine sa kojima smo razgovarali kažu da je za njih odluka neprihvatljiva, te da je bila u korist predsednika Hašima Tačija.

„Smatram da mi je odlukom Ustavnog suda oduzeto pravo na glasanje. Nova vlada koja će biti formirana je falsifikat, ne od ljudi, već od pojedinih lica“, rekao je Rahmi Rama.

„Odluka nije po pravilu. Odluka je više išla u korist Hašima Tačija“, kazao nam je Adem Muslija.

„Odluka je neprihvatljiva, jer sud ne odlučuje jednako, nisu isti standardi za sve“, kazao je građanin Prištine koji je želeo da ostane anoniman.

Povodom odluke Ustavnog suda, Samoopredeljenje najvaljuje proteste, a tokom jučerašnjeg dana izvršene su i pripreme u vidu probnog protesta na kome je učestvovalo više od hiljadu ljudi.

Oglasio se i odlazeći premijer Aljbin Kurti, koji je kazao da ne prihvata odluku Ustavnog suda, kao i da će u narednim danima obavestiti građane o narednim političkim koracima.

 Ostale vesti

Ambasada Velike Britanije pozdravlja nastavak dijaloga

Britanska ambasada u Prištini pozdravila je nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije.

  • 14.07.2020
Samardžić: Vučić ponovo ide bez strategije u Brisel
Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi sa Kosovom "još 2014. godine" prihvatio obavezu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa na osnovu "pravno obavezujućeg sporazuma", kao i da na nove pregovore ponovo ide bez državne strategije i bez ijednog zahteva Srbije.
  • 14.07.2020
Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020