Vesti
Politika

Gračanica: Stupili na dužnost

Novoizabrani gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović izjavio je danas da su on i odbornici drugi put potpisali izjave o preuzimanju dužnosti.
Gračanica: Stupili na dužnost
Branimir Stojanović (Foto KIM)

Stojanović je rekao da je potpisivanje ponovljeno zbog "tehničkih problema", ali je odbornik gradjanske inicijative "Vidovdan" Vidak Ristović rekao za agenciju Beta da je razlog taj što prošli put na obrascima nije bilo simbola Kosova.

"Na inauguracionoj sednici pre dva dana došlo je do nekih tehničkih problema i nerazumevanja, koje smo imali sa Ministarstvom lokalne samouprave oko proceduralnih i formalnih stvari. Tako su se potkrale greške koje smo danas ispravili", kazao je Stojanović novinarima.

Novoizabrani gradonačelnik je dodao da se radilo samo o pitanju "poštovanja forme", i da su ciljevi novog rukovodstva isti kao što su bili i prethodnih dana.

Odbornik "Vidovdana" Ristović je kazao da su simboli Kosova postavljeni na obrasce koji su potpisani danas.

Ponovljenom potpisivanju izjava prisustvovao je i sekretar u Ministarstvu za lokalnu samoupravu Kosova Besnik Osmani i posmatrači tog ministartva, na osnovu čijeg je izveštaja sa sednice od pre dva dana odlučeno da se potpisivanje ponovi.

Osmani je agenciji Beta kazao da je današnje potpisivanje obavljeno "u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi Kosova".

Iz kosovske vlade juče je saopšteno da nisu poštovane zakonske procedure prilikom inauguracione sednice Skupštine opštine Gračanica održane 24. decembra.

"Ministarstvo lokalne samouprave je od organa opštine Gračanica zatražilo da preduzme hitne zakonske mere za održavanje inaugurativne sednice onako kao je to predvidjeno zakonodavstvom na snazi u Republici Kosovo", navedeno je u saopštenju, ali nije objašnjeno koja je zakonska procedura prekršena.

Pojedini mediji izveštavali su da na inaguracionoj sednici nije bilo obeležja Kosova, a da je bila istaknuta zastava Republike Srbije.

"Odbornici Skupštine opštine Gračanica i gradonačelnik ne mogu preduzeti mere koje imaju pravni efekat do davanja nove svečane izjave, kako je predvidjeno zakonom o lokalnoj samoupravi," stoji u saopštenju.

Prema zakonu o lokalnoj samoupravi, gradonačelnik opštine može biti razrešen dužnosti odlukom Vlade Kosova u roku od trideset dana ukoliko smatra da je gradonačelnik prekršio Ustav i primenljive zakone.Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021