Vesti
Politika

Gračanica: Protest zbog osnivanja Saveza za KiM

Više stotina Srba sa centralnog Kosova, uglavnom zaposlenih u institucijama Republike Srbije, odnosno u privremenim organima koji funkcionišu na centralnom Kosovu i zaposleni iz opštine Gračanica, okupili su se ispred Doma kulture u Gračanici u znak protesta zbog najavljene osnivačke skupštine Saveza za Kosovo i Metohiju, čije je zvanično formiranje zakazano za danas u podne.
Gračanica: Protest zbog osnivanja Saveza za KiM
Protest ispred Doma kulture u Gračanici (Foto Kim)

Okupljeni nose transparente na kojima piše "Mi živimo ovde", "Momo lopove", "Rado gde su ti deca" i druge poruke. Kažu da su došli da daju podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i da se protive dolasku Dragana Đilasa.

Kažu da ih niko nije organizovao, već da su došli sami jer se protive formiranju Saveza koji, kako tvrde, nema podršku Srba na Kosovu. 

Demonstranti nisu želeli da odgovore na pitanje zašto su ovde u toku radnog vremena. 

Na trenutak se pored ograde Doma kulture pojavila predsednica Evropskog pokreta Rada Trajković, koja je član Saveza za Kosovo i Metohije. Pristalice Srpske liste i SNS-a su počeli da viču i zvižde. Na to im je Trajkovićeva rekla - "Šta radite ovo? Srbi protiv Srba" i otišla.

Za sada je neizvesno hoće li se održati osnivačka skupština Saveza za Kosovo i Metohiju koji se formira kao ogranak Saveza za Srbiju, koji predvode Dragan Đilas, Boško Obradović i Vuk Jeremić.Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020