Vesti
Politika

Gračanica: Podrška SPC, ’ne’ podeli

Apsolutna podrška Srpskoj pravoslavnoj crkvi i neprihvatanje razgraničenja i podele kao mogućeg rešenja kosovskog pitanja, neki su od zaključaka koju su doneti na okruglom stolu koji je organizovao Srpski nacionalni forum u Gračanici.
Gračanica: Podrška SPC, ’ne’ podeli
Okrugli sto u Domu kulture (Foto Kim)

„Razgraničenje, mala Srbija – velika Albanija“, bila je tema okruglog stola koji je Srpski nacionalni forum organizovao u Gračanici, a na kojem su, pored članova foruma, učestvovali i pojedini predstavnici civilnog sektora i političari.

Nakon diskusije doneti su i zaključci.

„Prvi zaključak je da ne prihvatamo nikakva razgraničenja i podele koje nam se spremaju. Drugi zaključak je apsolutna podrška Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pre svega podrška episkopu Teodosiju i igumanu manastira Visoki Dečani ocu Savi Janjiću... Treći zaključak je da smo saglasni sa stavom ogromne većine Srpske akademije nauka i umetnosti u pogledu aktuelne situacije... Poslednji zaključak je da ovakva politička situacija vodi ka srpsko-srpskom konfliktu, sukobu. Apelujemo na sve, pogotovu na predstavnike vlasti da učine sve da do toga ne dođe“, rekao je potpredsednik Srpskog nacionalnog foruma Aleksandar Đikić.

Predsednica Evropskog pokreta Srba i bivša poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković poručila je da se Srbi na Kosovu nalaze u jednom veoma važnom trenutku, te da im, kako je kazala, gori pod nogama. Ona tvrdi da će predsednik Vučić izgubiti kredibilitet na pitanju na kojem su i njegovi prethodnici izgubili vlast, a to je pitanje Kosova i Metohije.

„Gospodin Vučić svojim projektom suštinski hoće potpuno da promeni kulturološki identitet. Ne priznavajući mišljenje i satanizacijom naših crkvenih lidera, on suštinski radi na muslimanizaciji ovoga prostora, negirajući 1300 manastira i crkava i negirajući naše istorijsko trajanje na ovom prostoru, što je suštinski za sve nas potpuno neprihvatljivo“, rekla je Trajkovićeva.

Podela Kosova je potencijalni izvor sukoba, smatra direktor RTV Mir iz Leposavića Nenad Radosavljević. Prema njegovom mišljenju, za Srbe su ključne sledeće tri stvari:

„Nama je bitan opstanak i povratak našeg naroda, to je ključna stvar. Druga je zadržavanje kulturne baštine kroz eksteritorijalnost, bez obzira kakvo će biti konačno rešenje i na kraju, da se ne desi rat i stradanje. To su ta tri ključna elementa i o tome mi treba da razmišljamo“, poručio je Radosavljević.

Na okruglom stolu učestvovao je i predsednik Progresivno demokratske stranke i bivši ministar i poslanik u Vladi Kosova Nenad Rašić. On je izneo mišljenje da će pravno obavezujući sporazum koji bi trebalo da proistekne iz pregovora u Briselu ugasiti sve institucije koje rade po sistemu Republike Srbije, te će se broj zagarantovanih mesta u Skupštini Kosova ukinuti.

„Ukoliko dođe do korigovanja, menjanja granica ili tog etničkog razdvajanja, kako god ga nazivali, znamo da Srbe na jugu čeka egzodus u periodu, da budem optimističan, od jedne do dve godine. To znači da sada, šta god da imamo, koju god ideju ili metodu da imamo, moramo da je primenimo jer sada nije 5 do 12, već je 12 i 15“, istakao je Rašić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je najavio da će 9. septembra u Kosovskoj Mitrovici ili Zubinom Potoku predstaviti smernice i pravce državne politike prema Kosovu, ali ne i plan za konačno rešenje, jer, kako je naglasio, on još ne postoji.Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021