Vesti
Politika

Gračanica: Podrška severu od braće koja su davno preregistrovala svoja vozila

Kada su pre jedanaest godina bili prinuđeni da sa srpskih registarskih tablica svoje automobile preregistruju najpre na KS, a potom i na RKS tablice, Srbi sa centralnog Kosova nisu protestovali. Međutim, danas su došli na skup podrške Srbima na severu koji se upravo tome protive.
Gračanica: Podrška severu od braće koja su davno preregistrovala svoja vozila
Sa protesta u Gračanici (Foto Kim)

Mnogi građani sa kojima je ekipa Kima pokušala da razgovara nisu hteli da kažu zbog čega su danas na skupu u Gračanici a pojedini, kada se isključe kamere, tvrde da su tu zbog "radne obaveze".

Ima i građana koji ističu iskrenu podršku "braći sa severa" i "odbrani srpstva".

"Srpstvo se brani prisustvom na svim mestima Kosova i Metohije. Ne brani se oružjem, već se brani prisustvom braneći ljudska prava, a pre svega jezika, pisma i ostalog. Nema šta mi njih (na severu) da podržavamo, mi podržavamo sebe", kaže Žika Kostić.

Na konstataciju sa su Srbi sa centralnog Kosova davno preregistrovali svoja vozila na RKS tablice, Kostić kaže: "To je nebitno, to je glupost, politika glupa zapadna. Nisu u pitanju tablice, u pitanju je srpstvo", kazao je meštanin Gračanice.

"Došli smo da iskažemo solidarnost našoj braći na severu zbog sveukupne politike koja se dešava na Kosovu i Metohiji", rekao je Nebojša Rašić.

"Ovde smo da pružimo podršku i da na jedan simboličan način pokažemo da nam je stalo da situacija na neki način bude kao što je bila ranije, jer je i to mnogo bolje nego što je trenutno. Veoma je stresno jer godinama unazad se pokazalo da sve ono što se desi na severu se ovde reflektuje, pre ili kasnije", kaže Aleksandar Velić.

"Da podržimo Srbe i da se borimo za svoja prava. Ja ne znam ko se i šta dogovorio ali tražim samo mir, da živim mirno sa svojom porodicom u svojoj kući. Mnogo me brine ovo na severu, ali nada uvek postoji da mirnim putem pokažemo šta hoćemo. Mir i jedino mir", kazao je Zoran Ilić.

Velikom broju okupljenog naroda, uglavnom zaposlenih u srpskim i kosovskim institucijama, obratila se gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić. Ona je istakla da je ovo skup jedinstva Srba ali i "podrška braći i sestrama na severu". Predsednica kosovske Opštine Gračanica pozdravila je odluku Srba sa severa da napuste kosovske institucije, nazvavši taj potez pravednim i ispravnim.

"I mi Srbi sa centralnog Kosova pružamo čvrstu i nepodeljenju podršku našoj braći i sestrama na severu, nikada ujedinjeniji pred sve izazove koji su pred nama. I ako se ovaj zulum nastavi, želim da upozorim sve relevantne faktore da i mi Srbi na jugu znamo šta moramo učiniti. Dragi moji nikada nećemo dati svoju svetu zemlju, ne damo naše Kosovo i Metohiju", poručila je Šubarićeva.

Rekla je da "političko nasilje Aljbina Kurtija" ima za cilj da protera srpski narod sa Kosova i da to pokušava svakodnevnim pritiscima, maltretiranjima i ogoljenim nasiljem.

"Naš narod nikada nije trpeo, niti će trpeti gaženje slobode i prava. Mi smo pre svega narod koji ljubi slobodu, ali neki izgleda ne mogu da shvate da to što pokušavaju da nas zastraše nema efekata koji su oni očekivali. Naprotiv, još odlučnije ćemo nastaviti zalaganje za prava našeg naroda, za mir i slobodu, za poštovanje međunarodnih prava", kazala je gradonačelnica.

Direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić ističe, međutim, da ovo nije protest zbog tablica, već zbog napada na Srbe, hapšenja, nepravednog suđenja, zastrašivanja, te ugrožavanja srpskog jezika, torture.

"Ovde smo se okupili danas da pokažemo svoje nemirenje sa torturom koju sprovode te institucije u Prištini. Dosta je bilo i prestanite da vršite torturu nad našim predstavnicima, nad našim predsednikom".

Kostić kaže da ne pristaje da joj u ličnoj karti piše "Kosovar", niti da nas nazivaju "srpska manjina". Poručila je i da nas nevolje ujedinjuju i da "nema podele između severa i juga".

Učitelj u penziji Ljubomir Maksimović pozvao je okupljene da se "ne potčinjavaju onima koji misle da su silni". "Svi treba da znaju da smo odlučni i da nam je totalno jasno gde ovo vodi i nemojte misliti ako smo mirni i trpljivi da ćemo imati razumevanja za sve što nam činite. Znajte da smo jedinstveni i spremni da krenemo putem naše braće sa severa Kosova i Metohije", rekao je Maksimović.

Skup podrške Srbima na severu Kosova je trajao oko pola sata. Posle održanih govora, građani su se ubrzo razišli, otišli svojim kućama ili nazad na svoja radna mesta u institucijama.Ostale vesti

Kurti: U Tirani podrška stavu da je sporazum u Ohridu de fakto priznanje

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je na sastancima sa čelnicima institucija u Albaniji dobio podršku oko toga da se Ohridskim sporazumom došlo do de fakto priznanja Kosova od strane Srbije.

  • 26.03.2023
Rama o Kurtiju: Ohrabrio sam prijatelja oko samouprave za Srbe

Vlade Kosova i Albanije održaće u junu sledeću zajedničku sednicu, najavaio je albanski premijer Edi Rama posle sastanka s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, s kojim je razgovarao "o Ohridskom sporazumu i daljem napretku procesa njegove implementacije", javlja Albanian post.

  • 26.03.2023
Osmani: Nećemo prestati da zahtevamo da se počinioci zločina privedu pravdi

Predsednica Kosova Vjosa Osmani poručila je danas iz sela Velika Kruša u opštini Orahovac da ratni zločini nikada ne zastarevaju i da Kosovo neće prestati da zahteva da se počinioci privedu pravdi i da se otkrije sudbina intelektualca Ukšina Hotija i drugih nestalih iz tog sela.

  • 26.03.2023
Janjić: Nema više kupovine vremena na Kosovu

Briselskim i ohridskim sporazumima rešavanje problema Kosova je vraćeno na kolosek normalizacije koji vodi samo u jednom smeru, izjavio je predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, koji misli da bi najrealnije i najodgovornije bilo da se u Srbiji u septembru održe vanredni izbori.

  • 26.03.2023
Orlić: Protesti u Prištini pokazatelj značaja Zajednice srpskih opština

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić ocenio je danas da su protesti u Prištini zbog evropskog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, tokom kojih je bačena dimna bomba na vladu, pokazatelj značaja osnivanja Zajednice srpskih opština (ZSO).

  • 26.03.2023
Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarao je juče u svom kabinetu sa kandidatkinjom za predsednicu opštine Zvečan Slađanom Pantović, sopšteno je Vlade Kosova. Slađana Pantović je takođe objavila fotografiju sa sastanka. "Na današnjem sastanku sa mojim prijateljem i premijerom Kosova", objavila je sinoć uz fotografiju Pantovićeva.
  • 25.03.2023