Vesti
Politika

Gračanica: Okrugli sto o normalizaciji odnosa na Kosovu

U Gračanici je počeo okrugli sto na temu „Decentralizacija i srpska zajednica na Kosovu“ vezano za formiranje Zajednice srpskih opština.
Gračanica: Okrugli sto o normalizaciji odnosa na Kosovu
Gračanica (Foto arhiva Kim)

Okruglom stolu koji je posvećen sprovođenju Briselskog sporazuma i osnivanju Zajednice srpskih opština prisustvuje veliki broj učesnika, predstavnika kako srpskih, tako i kosovskih institucija, civilnog sektora i međunarodne zajedice.

Iako je skup organizovan u Gračanici, na njemu nisu prisutni predstavnici srpskog civilnog sektora sa centralnog Kosova, već samo sa severa.

Među učesnicima su direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović, ambasadori Velike Bitanije i Norveške Ian Klif i Jan Bratu,  gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić.

Okruglom stolu u Gračanici prisustvuju i albanski analitičari Azem Vlasi, Beljuj Bećaj, Dukađin Gorani, kao i bivša poslanica u skupštini Kosova Rada Trajković.

Prvi u seriji okruglih stolova organizuje Forum za etničke odnose u saradnji sa Kosovskom fondacijom za otvoreno društvo, a u okviru projekta „Iskušenja srpske zajednice na putu normalizacije odnosa na Kosovu.

Okrugli sto se održava u hotelu "Ulpiana" u Gračanici i zatvoren je za javnost, a nakon skupa biće organizovana konferencija za medije.Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023