Grabar-Kitarović Tačiju: Granice da ostanu uklesane u kamenu

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je posle sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Njujorku, sa kojim je razgovarala o dijalogu BG i PR, da je Tačija podsetila na "načelo Badinterove komisije da granice na teritoriji bivše Jugoslavije moraju da ostanu uklesane u kamenu".

Podeli ovaj članak sa:
  • Kolinda Grabar Kitarović (Foto dnevnik.hr)

"Zanimljivo je bilo razgovarati sa predsednikom Kosova Tačijem upravo o odnosu Beograda i Prištine i ovom poslednjem što se čuje oko moguće razmene teritorija. Mi smo tu vrlo oprezni i prenela sam naše argumente odnosno stajalište i činjenicu da je načelo Badinterove komisije da granice na teritoriji bivše Jugoslavije moraju da ostanu uklesane u kamenu", kazala je hrvatska predsednica, prenosi Hina.

Agencija navodi da se Grabar-Kitarovićeva sastala i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom sa kojim "deli zabrinutost oko stanja na jugoistoku Evrope uoči važnih procesa koji će uslediti kroz kraće vreme".

"Bio je to vrlo produktivan susret. Poštujem činjenicu da on ovih dana ima 128 susreta pa smo se dogovorili da ćemo nastaviti dijalog. Delimo zabrinutost za stanje na jugoistoku Evrope, niz procesa koji se otvaraju u predstojeće vreme, počevši od izbora u BiH i činjenice da nije izmenjen izborni zakon, preko pregovora između Beograda i Prištine, do iščekivanja rezultata makedonskog referenduma o imenu te države", rekla je Grabar-Kitarovićeva.

Tači: Zahvalni HR zbog pomoći u izgradnji države Kosovo

Kosovo i Hrvatska imaju iste poglede na dešavanja u regionu i imaju tradicionalno partnerstvo.

To je tokom susreta sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović u Njujorku rekao predsednik Kosova Hašim Tači.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Kosova, tokom susreta se razgovaralo o produbljivanju bilateralnih odnosa, povećanju trgovinske razmene kao i o podršci evroatlantskim integracijama Kosova.

Tači je istakao da je Kosovo zahvalno Hrvatskoj zbog izuzetne pomoći u izgradnji države Kosovo, u jačanju demokratije, obezbeđivanju sigurne budućnosti na evroatlantskom putu, posebno prema EU i NATO.

"Za nas je Hrvatska, kao članica EU i NATO i kao jedna od glavnih regionalnih aktera, partner Kosova u službi jačanja stabilnosti i mira u regionu. Delimo iste poglede na dešavanja u regionu i imamo tradicionalno partnerstvo", kazao je Tači.

Tači i Grabar Kitarovićeva su razgovarali i o evroatlantskoj perspektivi Kosova i o poslednjoj fazi dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Tokom boravka u Njujorku, gde se održava zasedanje Generalne skupštine UN, Tači će imati sastanke sa predstavnicima raznih država sveta kako bi istakao agendu bilateralne saradnje, povećanja broja priznanja i učlanjenja u međunarodne organizacije, navodi se u saopštenju.


Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane