Vesti
Politika

Gorani: Lažni nacionalni mit

Na Kosovu se otišlo daleko u izgradnji kolektivnog nacionalnog identiteta, što je bila greška koja je dovela u ćorsokak, jer su Albanci preterali i konstrukciju o identitetu pretvorili u neupotrebljivu, ocenio je bivši prištinski novinar Dukađin Gorani.
Gorani: Lažni nacionalni mit
Spomenik Skenderbegu u centru Prištine (Foto Igor Vuković)

Kosovski Albanci grade ideju o sebi ne oko onog što to društvo predstavlja, nego ono što nije. Ilirsko poreklo, to je mit. U vreme Skenderbega nije postojala albanska nacija, etničke zajednice su imale drugačiji status, istakao je Gorani na konferenciji “Kosovo-Srbija: Drugačiji pristup”, koju je organizovao Institut za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu.

On je dodao da ne zna kako je među Srbima po tom pitanju, ali ako pitate nekog Albanca šta je on, odgovoriće da nije Srbin, Hrvat, Grk, Grk, Rus, pravoslavac, ali neće odgovoriti šta jeste.

Naše društvo na Kosovu više ne zna srpski jezik, ponosi se time da odbija da ga uči. U isto vreme, u srpskom društvu učiti albanski je kao učiti jezik robova, konstatovao je Gorani.

Prema njegovom mišljenju, stvorena je “industrija odbijanja upoznavanja drugog”, jer se time meri patriotizam oba društva.

Znanje srpskog jezika u mom slučaju šteti patriotskom statusu. Nivo patriotizma dokazujemo odbijanjem poznavanja srpskog jezika. Mi smo naše nacionalnosti promenili u profesije, sada imamo profesionalne Srbe, profesionalne Albance, u poslednje vreme i profesionalne Makedonce, koji su pronašli svog Skenderbega u ličnosti Aleksandra Velikog, zaključio je Gorani.Ostale vesti

Kurti: Spreman sam za razgovore o novim izborima na severu Kosova
Opštinske zgrade u tri opštinske samouprave na severu - Zubin Potok, Leposavić i Zvečan - vlasništvo su Republike Kosova i ne može da se pravi kompromis oko demokratije, izjavio je premijer Aljbin Kurti za BBC Radio.
  • 04.06.2023
Predsedavajući OEBS objavio plan za deeskalaciju i normalizaciju na severu Kosova
Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani objavio je plan u devet koraka za smirivanje i normalizaciju situacije na severu Kosova.
  • 04.06.2023
Vučević: Bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje visokorizična
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje visokorizična zbog "jednostranih, nezakonitih i nelegitimnih odluka administracije u Prištini".
  • 04.06.2023
Šole ohrabrio Vučića da podstakne smirivanje krize na severu
Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole izjavio je da je ohrabrio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "podstakne mir među kosovskim Srbima".
  • 04.06.2023
Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023