Vesti
Politika

Golubovi pismonoše nose na Zapad poruke studenata sa KiM

Studenti PU sa privremenim sedištem u KM održali su protest ispred studentske menze. Oni su golubovima pismonošama poslali poruke u Njujork, Vašington, London, Brisel, Berlin i Pariz u kojima zahtevaju od međunarodne zajednice da hitno spreči humanitarnu katastrofu na Kosovu i Metohiji tako što će, kako navode, ekstremiste u Prištini naterati da obustave trgovinsku blokadu za proizvode iz centralne Srbije.
Golubovi pismonoše nose na Zapad poruke studenata sa KiM
Protest studenta (Foto Tanjug)

Studenti su na protestu poručili međunarodnoj zajednici da preuzme mere i natera prištinske vlasti da ukinu takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

Istakli su da će u suprotnom, ako se duže nastavi ova situacija, morati da krenu u štrajk glađu, što im kažu neće biti teško jer će ubrzo ostati bez hrane.

Student Milan Savić je novinarima rekao da je današnji performans samo jedna u nizu akcija sa ciljem da ih međunarodna javnost i EU čuje i da skrenu pažnju na svu represiju koju prištinska vlast sprovodi nad Srbima na KiM i pogotovu nad studentima u Kosovskoj Mitrovici.

"Ovo je jedan od načina da pokažemo da nam studenti iz dana u dana sve više bivaju saterani u ćošak i da mi ukoliko se ovo ne bude uskoro završilo i ukoliko međunarodna javnost ne preuzme neke korake kako bi naterali vlasti i zločince iz Prištine da povuku ove sramne mere, ubrzo ćemo morati da krenemo da štrajkujemo glađu, a to nam neće biti teško obzirom da ćemo ostati bez hrane", istakao je Savić.

Student Nemanja Biševac je rekao da im podrška svakodnevno stiže od kolega iz centralne Srbije, koji su se juče obratili saopštenjima.

"Gotovo svi državni i privatni univerziteti i studenti tih univerziteta su nam poslali poruke podrške, a medijima saopštenja. Računamo na njih, a oni su spremni i da dođu i pruže podršku na terenu ukoliko bude potrebno", naveo je Biševac.

Savić je dodao da je na juče održanoj sednici Evropske studentske unije, koja se održavala u Budvi i Bečićima, doneta rezolucija kojom se osuđuje jednostrano uvođenje taksi od strane Prištine, a koje direktno pogađaju studente Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

U saopštenju koje su na protestu podelili predstavnicima medija, a koje je napisano na srpskom, engleskom i nemačkom jeziku, studenti su naveli da zdravstvenim ustavama u kojima se leče Srbi ponestaje lekova, srpskom narodu na Kosovu i Metohiji ponestaje hrane, te da je svako ko sebe smatra delom civilizovanog sveta dužan da reaguje kako bi se sprečio egzodus i nestanak srpskog naroda Sa KiM.

"Pred očima međunarodne zajednice događa se povampirenje fašizma koji je dobio sasvim novi pojavni oblik u zločinačkom albanskom šovinizmu i svet mora početi da stvari naziva pravim imenom", naveli su studenti.

Dodaju da je cilj jednostrane, protivpravne trgovinske blokade, blokada prva Srba na život, i sve opštine u kojima žive Srbi pretvorene su u jedan veliki geto, a Priština im kao jedini izlaz nudi bekstvo ili smrt.

"Umesto da nam olakša patnje, međunarodna zajednica je, kroz delovanje Kfora, postala instrument u hermetičkom zatvaranju srpskih sela i gradova na Kosovu i Metohiji za dotok najosnovnijih životnih namirnica za naš narod. Naše patnje jesu i biće vama na sramotu, a sumrak civilizacije koji se ovde događa ostaće u istoriji zabeležen kao najveći zločin zapadne demokratije", istakli su studenti.

Evropska studentska unija podržala srpske studente

Evropska studentska unija saopštila je da podržava studente Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Studenti protestuju protiv odluke Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, ističući da u 21. veku nijednom studentu ne bi trebalo da budu uskraćena osnovna prava, kao što su pravo na hranu i vodu.

U saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu ESU i na Fejsbuk stranici Studentske konferencije univerziteta Srbije (Skonus), ističe se da navedeni studenti smatraju da se uvođenjem tih taksi krši njihovo pravo na ljudsko dostojanstvo koje je, napominje ESU, regulisano prvim članom Povelje o osnovnim pravima Evropske unije.

Iz Evropske studentske unije napominju da su zabrinuti da postoji rizik od kršenja članova 1 i 35 ove povelje.

U saopštenju se, takođe, podseća da je Priština prvobitno uvela takse od 10 odsto, a potom i na 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, i napominje da taj potez predstavlja kršenje CEFTA sporazuma, koji su potpisale obe strane.

U saopštenju se navodi i da "Biznis riporter" prognozira da će ta mera "tek izazvati značajne nestašice hrane ili povećanje cena", i podseća da je bolnica u severnom delu Kosovske Mitrovice upozorila da postoji rizik da ostane bez kiseonika i lekova.

ESU primećuje i da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini osudila akcije Prištine.

Studenti Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, ističe se u saopštenju, održavaju proteste kako bi skrenuli pažnju međunarodne zajednice i pozvali je da pokaže solidarnost.Ostale vesti

Hiseni pozvao Palmera da SAD aktivno prisustvuje Briselskom dijalogu
Kosovski koordinator u procesu dijaloga sa Srbijom Skender Hiseni sastao se danas u Vašingtonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmerom, koji je Hiseniju naglasio da SAD ceni konstruktivnu posvećenost vlade i svih kosovskih institucija u procesu dijaloga.
  • 03.08.2020
Pompeo odbio da primi Hisenija?
Majk Pompeo je odbio da se sastane sa koordinatorom za dijalog između Kosova i Srbije Skenderom Hisenijem, navode diplomatski izvori u Vašingtonu, piše Ljajmi. Kosovski koordinator za dijalog demantovao je ove navode.
  • 03.08.2020
Vulin: Ideja Velike Albanije najveća bezbednosna pretnja
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je najveća bezbenosna pretnja za region ideja Velike Albanije, ali da Srbija „pažljivo motri“ situaciju.
  • 03.08.2020
Hiseni sutra u Vašingtonu o dijalogu sa Srbijom
Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Srbijom Skender Hiseni stigao je u Vašington gde će se sutra ujutru sastati sa američkim državnim sekretarom Majklom Pompeom i specijalnim predstavnikom SAD za zapadni Balkan Metju Palmerom, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 02.08.2020
Dačić: Dosta sa lažima o priznanju Kosova
Dosta je više gnusnih laži da su vlast u Srbiji i predsednik Aleksandar Vučić spremni da priznaju nezavisnost Kosova, kao što je danas, po ko zna koji put, rekao Boško Obradović, izjavio je danas predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.
  • 01.08.2020
Obradović: Vučić spreman da prizna Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dokazao da je spreman na sve kako bi se održao na vlasti i apsolutno sam ubeđen da je spreman da potpiše i nezavisnost Kosova, izjavio je za portal Nova.rs predsednik pokreta „Dveri“ Boško Obradović.

  • 01.08.2020