Vesti
Politika

Gogić: Stabilnost dok traje “medeni mesec”

Politički analitičar Ognjen Gogić rekao je u emisiji Slobodno srpski  da Aljbin Kurti kao lider partije koja je pobedila na izborima i kao premijer ima ono što pre njega niko nije imao od kada je Kosovo 2008. godine proglasilo nezavisnost, a to je stabilnost.
Gogić: Stabilnost dok traje “medeni mesec”
Ognjen Gogić (Foto Slobodno Srpski)

„Ima stabilnu i jaku većinu koja se očekivala i prilikom izbora vlade, i prilikom izbora predsednika. Međutim, ono što je ključno je to što se kosovska politika ne vodi u Prištini. Da se razumemo, Priština nema dovoljno resursa i nema dovoljno snage da autonomno vodi politiku. Oni (Kurti i Osmani) će se suočiti sa sa otporom zemalja Kvinte, ako se nastavi da se podrivaju stvari na kojima su te zemlje radile, a tu pre svega mislim na Briselski i Vašingtonski sporazum. Tu će da nastane problem. Ako on (Kurti) bude istrajavao na ovim stvarima, a hoće, dovešće do međunarodne izolacije i to može da dovede do raskola Osmani – Kurti. Sada traje medeni mesec i neko vreme će to moći. E sad koliko, to ćemo da vidimo“, kaže Gogić.

Predsednica i premijer Kosova dobro se dopunjuju u vršenju vlasti, jer imaju interes da se podržavaju, ali nema spora oko toga „ko je jači“, smatra Gogić.

„Aljbin Kurti nije neko ko trpi bilo kakav autoritet pored sebe. On nikada ne bi bio pored osobe u političkom savezništvu koja može da dominira nad njim. U onom momentu kad bi Vjosa pokušala da se postavi kao dominantna, tu bi bio kraj njihovog partnerstva“, kaže Gogić.

Ističe da među njima postoje velike razlike, ali i sličnosti.

„Oboje pokazuju crte populizma, demagogije, ali ipak je Vjosa u većoj meri prozapadno i proevropski orijentisana, uprkos mnogim izjavama koje nisu na tom tragu“, ocenjuje Gogić i dodaje da će se u nekom momentu među njima pojaviti razlike, pre svega, prema zapadu i međunarodnoj zajednici.

Komentarišući činjenicu da poslanici Srpske liste nisu glasali za novu predsednicu Kosova, niti su se u danu za glasanje pojavili u skupštinskoj sali davajuću kvorum, Gogić smatra da su time pokazali da su dosledni svom političkom delovanju na Kosovu.

„Oni, generalno, imaju taj pristup da su deo institucija, deo političkog pocesa, ali ne u većoj meri nego što je to potrebno. U ovoj situaciji uopšte nisu ni imali potrebu da budu tu (u sali) zato što, pre svega, nisu postali deo koalicionog sporazuma. Srpska lista sa Samoopredeljenjem nije postigla nikakav sporazum oko vlade i to se videlo i prilikom raspodele ministarskih mesta i oni bi zapravo, da su ostali u sali, da su ili glasali ili dali kvorum, oni bi dali nešto Samoopredeljenju, a ne bi dobili ništa za uzvrat“, ističe Gogić, napominjući da i ovaj put Srpska lista ima ambivalentan ili kontradiktoran odnos prema institucijama: s jedne strane su njihov deo, ali se često ponašaju kao da su opozicija i da su izvan sistema“, rekao je u emisiji “Slobodno srpski” analitičar Ognjen Gogić, koji, iako Beograđanin, već godinama radi kao ekspert u nevladinoj organizaciji “Aktiv” u Severnoj MItrovici.Ostale vesti

Šest slučajeva nepoštovanja izbornog zakona i ometanja glasanja
Državni tužilac Kosova saopštio je da je do juče na celoj teritoriji Kosova, u vezi sa izbornim procesom, registrovano šest slučajeva u koje je uključeno 14 osoba, od kojih je 13 pritvoreno. U opštini Klokot uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su počinile krivična dela kršenje slobodnog opredeljenja birača i davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem.
  • 18.10.2021
Šubarić zahvaljuje građanima i predsedniku Vučiću

Prvi put nakon pobede na lokalnim izborima u Gračanici oglasila se Ljiljana Šubarić i to putem društvene mreže Fejsbuk.

  • 18.10.2021
Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021