Vesti
Politika

Gogić: Stabilnost dok traje “medeni mesec”

Politički analitičar Ognjen Gogić rekao je u emisiji Slobodno srpski  da Aljbin Kurti kao lider partije koja je pobedila na izborima i kao premijer ima ono što pre njega niko nije imao od kada je Kosovo 2008. godine proglasilo nezavisnost, a to je stabilnost.
Gogić: Stabilnost dok traje “medeni mesec”
Ognjen Gogić (Foto Slobodno Srpski)

„Ima stabilnu i jaku većinu koja se očekivala i prilikom izbora vlade, i prilikom izbora predsednika. Međutim, ono što je ključno je to što se kosovska politika ne vodi u Prištini. Da se razumemo, Priština nema dovoljno resursa i nema dovoljno snage da autonomno vodi politiku. Oni (Kurti i Osmani) će se suočiti sa sa otporom zemalja Kvinte, ako se nastavi da se podrivaju stvari na kojima su te zemlje radile, a tu pre svega mislim na Briselski i Vašingtonski sporazum. Tu će da nastane problem. Ako on (Kurti) bude istrajavao na ovim stvarima, a hoće, dovešće do međunarodne izolacije i to može da dovede do raskola Osmani – Kurti. Sada traje medeni mesec i neko vreme će to moći. E sad koliko, to ćemo da vidimo“, kaže Gogić.

Predsednica i premijer Kosova dobro se dopunjuju u vršenju vlasti, jer imaju interes da se podržavaju, ali nema spora oko toga „ko je jači“, smatra Gogić.

„Aljbin Kurti nije neko ko trpi bilo kakav autoritet pored sebe. On nikada ne bi bio pored osobe u političkom savezništvu koja može da dominira nad njim. U onom momentu kad bi Vjosa pokušala da se postavi kao dominantna, tu bi bio kraj njihovog partnerstva“, kaže Gogić.

Ističe da među njima postoje velike razlike, ali i sličnosti.

„Oboje pokazuju crte populizma, demagogije, ali ipak je Vjosa u većoj meri prozapadno i proevropski orijentisana, uprkos mnogim izjavama koje nisu na tom tragu“, ocenjuje Gogić i dodaje da će se u nekom momentu među njima pojaviti razlike, pre svega, prema zapadu i međunarodnoj zajednici.

Komentarišući činjenicu da poslanici Srpske liste nisu glasali za novu predsednicu Kosova, niti su se u danu za glasanje pojavili u skupštinskoj sali davajuću kvorum, Gogić smatra da su time pokazali da su dosledni svom političkom delovanju na Kosovu.

„Oni, generalno, imaju taj pristup da su deo institucija, deo političkog pocesa, ali ne u većoj meri nego što je to potrebno. U ovoj situaciji uopšte nisu ni imali potrebu da budu tu (u sali) zato što, pre svega, nisu postali deo koalicionog sporazuma. Srpska lista sa Samoopredeljenjem nije postigla nikakav sporazum oko vlade i to se videlo i prilikom raspodele ministarskih mesta i oni bi zapravo, da su ostali u sali, da su ili glasali ili dali kvorum, oni bi dali nešto Samoopredeljenju, a ne bi dobili ništa za uzvrat“, ističe Gogić, napominjući da i ovaj put Srpska lista ima ambivalentan ili kontradiktoran odnos prema institucijama: s jedne strane su njihov deo, ali se često ponašaju kao da su opozicija i da su izvan sistema“, rekao je u emisiji “Slobodno srpski” analitičar Ognjen Gogić, koji, iako Beograđanin, već godinama radi kao ekspert u nevladinoj organizaciji “Aktiv” u Severnoj MItrovici.Ostale vesti

Do 18 časova na referendumu u Srbiji glasalo 25,25 odsto birača
Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da je do 18 časova na teritoriji cele Srbije glasalo 25,25 odsto birača.
  • 16.01.2022
Članovi ’’Srpskog opstanka’’ pokušali da glasaju u pošti, policajac ih nije pustio
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" odrzala je protest u centru Kosovske Mitrovice tokom kojeg je 15-ak aktivista prošetalo od spomenika knezu Lazaru do glavnog ibarskog mosta noseci transparent "S Gazivoda svice zora, nismo mi dijaspora - ne 16. 1. 2022".
  • 16.01.2022
Aleksić: Morali su da se stvore uslovi za glasanje na referendumu
Tokom boravka u Kosovskoj Mitrovici, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da su morali da se stvore uslovi da i Srbi na Kosovu glasaju na referendumu koji je organizovala Srbija.
  • 16.01.2022
I u Štrpcu i Kuscu mirni protesti Srba
Mirni protesti povodom zabrane kosovskih institucija u Prištini o održavanju referenduma na Kosovu održani su i u Štrpcu i Kuscu.
  • 16.01.2022
Srbi iz Kosovskog Pomoravlja masovno idu na glasanje u Vranje
Srbi iz Kosovskog Pomoravlja masovno su jutros krenuli ka Vranju gde će učestovati na referendumu Republike Srbije i ostvariti svoje građansko pravo, nakon odluke Prištine da im uskrati mogućnost da glasaju u svojim mestima.
  • 16.01.2022
Srpski opstanak inicirao izradu statue Olivera Ivanovića
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" inicirala je izradu statue Olivera Ivanovića u prirodnoj veličini.
  • 16.01.2022