Vesti
Politika

Gogić: Stabilnost dok traje “medeni mesec”

Politički analitičar Ognjen Gogić rekao je u emisiji Slobodno srpski  da Aljbin Kurti kao lider partije koja je pobedila na izborima i kao premijer ima ono što pre njega niko nije imao od kada je Kosovo 2008. godine proglasilo nezavisnost, a to je stabilnost.
Gogić: Stabilnost dok traje “medeni mesec”
Ognjen Gogić (Foto Slobodno Srpski)

„Ima stabilnu i jaku većinu koja se očekivala i prilikom izbora vlade, i prilikom izbora predsednika. Međutim, ono što je ključno je to što se kosovska politika ne vodi u Prištini. Da se razumemo, Priština nema dovoljno resursa i nema dovoljno snage da autonomno vodi politiku. Oni (Kurti i Osmani) će se suočiti sa sa otporom zemalja Kvinte, ako se nastavi da se podrivaju stvari na kojima su te zemlje radile, a tu pre svega mislim na Briselski i Vašingtonski sporazum. Tu će da nastane problem. Ako on (Kurti) bude istrajavao na ovim stvarima, a hoće, dovešće do međunarodne izolacije i to može da dovede do raskola Osmani – Kurti. Sada traje medeni mesec i neko vreme će to moći. E sad koliko, to ćemo da vidimo“, kaže Gogić.

Predsednica i premijer Kosova dobro se dopunjuju u vršenju vlasti, jer imaju interes da se podržavaju, ali nema spora oko toga „ko je jači“, smatra Gogić.

„Aljbin Kurti nije neko ko trpi bilo kakav autoritet pored sebe. On nikada ne bi bio pored osobe u političkom savezništvu koja može da dominira nad njim. U onom momentu kad bi Vjosa pokušala da se postavi kao dominantna, tu bi bio kraj njihovog partnerstva“, kaže Gogić.

Ističe da među njima postoje velike razlike, ali i sličnosti.

„Oboje pokazuju crte populizma, demagogije, ali ipak je Vjosa u većoj meri prozapadno i proevropski orijentisana, uprkos mnogim izjavama koje nisu na tom tragu“, ocenjuje Gogić i dodaje da će se u nekom momentu među njima pojaviti razlike, pre svega, prema zapadu i međunarodnoj zajednici.

Komentarišući činjenicu da poslanici Srpske liste nisu glasali za novu predsednicu Kosova, niti su se u danu za glasanje pojavili u skupštinskoj sali davajuću kvorum, Gogić smatra da su time pokazali da su dosledni svom političkom delovanju na Kosovu.

„Oni, generalno, imaju taj pristup da su deo institucija, deo političkog pocesa, ali ne u većoj meri nego što je to potrebno. U ovoj situaciji uopšte nisu ni imali potrebu da budu tu (u sali) zato što, pre svega, nisu postali deo koalicionog sporazuma. Srpska lista sa Samoopredeljenjem nije postigla nikakav sporazum oko vlade i to se videlo i prilikom raspodele ministarskih mesta i oni bi zapravo, da su ostali u sali, da su ili glasali ili dali kvorum, oni bi dali nešto Samoopredeljenju, a ne bi dobili ništa za uzvrat“, ističe Gogić, napominjući da i ovaj put Srpska lista ima ambivalentan ili kontradiktoran odnos prema institucijama: s jedne strane su njihov deo, ali se često ponašaju kao da su opozicija i da su izvan sistema“, rekao je u emisiji “Slobodno srpski” analitičar Ognjen Gogić, koji, iako Beograđanin, već godinama radi kao ekspert u nevladinoj organizaciji “Aktiv” u Severnoj MItrovici.Ostale vesti

CIK ograničava troškove političkih partija tokom predizborne kampanje

Centralna izborna komisija donela je odluku da ograniči troškove političkim subjektima za kampanju za lokalne izbore koji će se održati 17. oktobra.

  • 20.06.2021
Političke stranke mogu potrošiti do 950.633 evra za loklane izbore
Centralna izborna komisija odobrila je na subotnjem sastanku novčana ograničenja potrošnje političkih subjekata za lokalnu izbornu kampanju 17. oktobra. Prema odluci CIK-a, gornja granica rashoda je u iznosu od 950.633 evra.
  • 19.06.2021
Od danas prijava političkih partija za lokalne izbore na Kosovu
Prijava za sertifikaciju političkih partija, koalicija, građanskih inicijativa i nezavisnih kandidata koji žele da učestvuju u Lokalnim izborima na Kosovu biće moguća od danas do 16. avgusta, saopšteno je iz CIK-a.
  • 18.06.2021
Kurti u Beču zahteva priznanje od Srbije i deklaraciju o miru
Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovio je na samitu u Beču da bi Kosovo i Srbija trebalo da potpišu zajedničku mirovnu deklaraciju sa opredeljenjem o nenapadanju i naglasio da bi Srbija trebalo da prizna nezavisnost Kosova i suoči se sa prošlošću, prenosi Koha.
  • 18.06.2021
Guterešu i drugi mandat generalnog sekretara UN
Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) izabrala je danas generalnog sekretara UN Antonija Gutereša za drugi petogodišnji mandat, javile su agencije.
  • 18.06.2021
Brnabić: Region frustriran odnosom EU prema proširenju

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su se predstavnici zemalja Zapadnog Balkana u Beču složili da se svi osećaju jednako frustrirano kada je reč o evropskim integracijama i odnosa EU prema zemljama regiona, dodajući da nisu uspeli da se dogovore i oko drugih pitanja, poput deklaracije i regionalnih sporazuma.

  • 18.06.2021