Vesti
Politika

Gogić: Ne treba tolerisati izjave Vjose Osmani o genocidu

Novoizabrana predsednica Kosova Vjosa Osmani često tokom svojih obraćanja poziva Srbiju da prizna zločine na Kosovu i izvini se. “Genocid” je neizostavan u njenom rečniku. Analitičar Ognjen Gogić, inače pravnik po struci, kaže da bi Osmanijeva trebalo da prestane sa takvim izjavama.
Gogić: Ne treba tolerisati izjave Vjose Osmani o genocidu
Vjosa Osmani nakon stupanja na dužnost (Foto Kosovalive)

Gogić je mišljenja da zvanični Beograd ne treba da toleriše optužbe Vjose Osmani o počinjenom genocidu na Kosovu, i da bi o tome trebalo da upozori predstavnike međunarodne zajednice.

“Ona je pravnik i često ističe to svoje pravničko znanje i trebalo bi da zna da ni u tribulanu u Hagu optužnice nisu govorile o genocidu na Kosovu, već o zločinima protiv čovečnosti. Tako da niko nije bio optužen, a kamoli osuđen za genocid i zbog toga bi trebalo da prestane. Ako ima neka saznanja treba da ide u tužilaštvo da podnese dokaze o genocidu, jer je u suprotnom prikrivanje krivičnih dela je krivično delo”, kaže Gogić.

Rada Trajković iz Evropskog pokreta Srba sa Kosova kod Vjose Osmani prepoznaje “dominaciju antisrpske retorike” što, kaže, videćemo, kako će se odraziti na odnos prema Srbima na Kosovu.

“Nažalost nismo suočeni sa ubicama u sopstvenom narodu, jer i Srbi i Albanci koji su stradali jedni od drugih plaču na svojim grobljima i nigde se ne vide ubistva svojih sunarodnika nad drugim narodima”, kazala je Rada Trajković.

“Treba ispuniti obećano”

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi, kaže da je konačno formiranje institucija Kosova veoma značajno, te da sada treba očekivati da se obistini sve što su premijer Aljbin Kurti i predsednica Kosova Vjosa Osmani obećali tokom predizborne kampanje.

“Vjosa Osmani je u tom smislu dobila potpuna ovlašćenja i ne treba više nikoga optuživati za bilo šta već zavrnuti rukave i početi sa radom za ono za šta su izabrani”, rekao je Šeholi.

S druge strane, analitičar Nedžmedin Spahiu smatra da će Vjosa Osmani biti samo “lepša strana” Aljbinu Kurtiju.

“Ona će mu pomoći da izađe iz nekih `budalaština` u kojima se upleo u prošlosti da bi dobio glasove, kao što su ujedinjenje sa Albanijom i koriščenje njenih nacionalnih simbola koji su sasvim u suprostnosti sa državnošću Kosova i koji joj štete”, rekao je Spahiu.

Rada Trajković veruje da na Kosovu sa novom političkom garniturom sledi početak nove političke strategije na Kosovu.

“Njihovim dolaskom najverovatnije će se promeniti i politika, što bi svima nama predstavljalo nešto što je novo, što bi mi želeli, da Srbi sa Kosova i Metohije konačno mogu da rade na projektu održivog opstanka”, rekla je Trajkovićeva.

Ognjen Gogić kaže da način na koji je Vjosa Osmani izabrana za predsednicu govori dosta o karakteru buduće vlasti Aljbina Kurtija i maniru odnosa prema opoziciji koji se može očekivati.

“Njima nije bilo dovoljno to da se obezbedi njen izbor, već su želeli da demonstriraju moć nad opozicijom, i da prisile opoziciju bez ikakvih ustupaka i dogovora da se obezbedi njen izbor što pre sa što većim brojem glasova. Tako da to pokazuje da Aljbin Kurti koji sada ima apsolutnu vlast na Kosovu”, ističe Gogić.

Govoreći o nastavaku dijaloga Beograda i Prištine, Fatmir Šeholi smatra da će veći kredibilitet i ovlašćenja imati premijer Kosova Aljbin Kurti.

“Smatram da ćemo sada imati veliki pritisak Evropske unije i ostalih međunarodnih faktora da dijalog sa Srbijom počne što brže. U tom smislu mislim da će predsednica Kosova imati svoju ulogu kako bi došli do mogućnosti realizacije susreta koji nas čekaju u budućnosti”, naveo je Šeholi.

S njim se slaže i analitičar Nedžemedin Spahiu koji kaže da će dogovor između dve strane zavisi isključivo od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija.

“Ukoliko se oni slože, onda će taj dogovor u potpunosti biti prihvaćen od strane parlamenta Srbije i Kosova. Parlament Srbije je u rukama Vučića i ima samo pet opozicionih glasova od toga tri albanska i dva sandžačka, tako da ukoliko Vućić nešto potpiše glasaće i tih pet. Pokazalo se da Kurti ima dve trećine parlamenta u svojim rukama i ukoliko bude potpisao nešto sa Vučićem imaće i deset glasova Srpske liste”, rekao je on.

Kada su u pitanju dosadašnji potpisani sporazumi, Ognjen Gogić podseća na Kurtijeve reči da mu je to “nisko na listi prioriteta”.

Da li Srbi sa Kosova doživljavaju Vjosu Osmani kao svoju predsednicu?

Meštane Gračanice pitali smo da li Vjosu Osmani smatraju svojom predsednicom i kakav odnos očekuju od nove predsednice.

“Ne doživaljavam je kao svoju predsednicu. Naš predsednik je Aleksandar Vučić i to je nesporno. Kosovo je po rezoluciji u sastavu Srbije, ovo su privremene institucije koje mogu da izaberu predstavnike, a ja njoj ne mogu da čestitam. Ukoliko može da dođe do dijaloga između Srbije i Kosova neka pokuša, mada Kurti je rekao da dijalog neće nastaviti. Mora se naći kompromisno rešenje, omladina odlazi i velika je nezaposlenost”, smatra Ljubomir Maksimović.

“Ništa bolje ne očekujem, ne doživljavam je svojom predsednicom. Niko nam ništa ne pomaže, samo gledaju za svoj džep, ne pitaju da li ima sirotinja”, kazala je Aleksandra Trajković.

Građani Prištine zadovoljni izborom novog predsednika

S druge strane, Albanci iz Prištine od buduće predsednice očekuju sve najbolje.

“Očekujem zapošljavanje, da odstrani kriminalitet, krađu i korupciju. Ona je intelektualka, doktor pravnih nauka, jako je pametna i očekujem sve najbolje”, rekao je Ismail Osman.

“Ona je školovana i očekujem sve najbolje. Oni imaju svoj plan i verujem da će da bude dobro, slažem se sa njihovim planom, ona mora da unapređuje i vodi zemlju napred. Mnogo je zaostalo, svako je za svoj `ćef` komandovao od sada neće biti tako, kao do sada”, kazao je Bajazit Seljmani.

Vjosa Osmani izabrana je predsednicu u trećem krugu glasanja, sa podrškom 71 poslanika. Ona je druga žena na toj fukciji, posle Atifete Jahjage. Mandat predsednika traje pet godina.

 Ostale vesti

Kurti putuje u Brisel naredne nedelje, ne sastaje se sa Vučićem
Kosovski premijer Aljbin Kurti boraviće sledeće nedelje u Briselu, gde će se sastati sa predstavnicima EU, ali neće biti susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Kruezeiu.
  • 21.04.2021
Nakon formiranja novih kosovskih vlasti i odluke da će premijer Aljbin Kurti predvoditi kosovsku delegaciju u razgovorima sa Beogradom, postavlja se  pitanje kakva su očekivanja Međunarodne zajednice, a pre svega EU i SAD, od nastavka dijaloga u Briselu.
  • 21.04.2021
Demokracija: Kurti i Vučić sledeće nedelje u Briselu, a potom u Parizu
Pozivajući se na međunarodne izvore prištinski portal "Demokracia.com" objavio je da se sledeće nedelje očekuje da kosovski premijer Aljbin Kurti otputuje u Brisel kako bi se sastao sa visokim evropskim zvaničnicima.
  • 21.04.2021
Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021