Vesti
Politika

Gogić i Šeholi: Novi predlozi za formiranje ZSO testiranje javnosti

Poslednja istraživanja Demostata koja se tiču Kosova po mišljenju analitičara Ognjena Gogića služe kao neka vrsta probnog balona. Modeli za buduću ZSO poput Olandskih ostvra i Južnog Tirola su, po njegovom mišljenju, besmisleni. Fatmir Šeholi takođe smatra da novi predlozi za ZSO imaju za cilj testiranje javnosti.
Gogić i Šeholi: Novi predlozi za formiranje ZSO testiranje javnosti
Bilbord ZSO u Kosovskoj Mitrovici (Foto Kim arhiva)

„Zato što i Olandska ostva i Južni Tirol podrazumevaju daleko veći stepen autonomije od onoga koji predviđa sporazum o Zajednici srpskih opština. Ako Priština ne želi da formira ZSO prema tom sporazumu i autonomiji koju on nudi, zašto bi uopšte razmatrala širi oblik kao što su Južni Tirol i Olandska ostrva. Tako da je to potpuno bespredmetno. Druga stvar je što Južni Tirol i Olandska ostrva podrazumevaju teritorijalnu kompaktnost a kada je u pitanju ZSO govorimo o deset opština koje nisu teritorijalno povezane, tako da je to bitna razlika. To bi više bilo Republika Srpska na Kosovu nego Zajednica srpskih opština koju Priština nikada ne bi razmatrala“, kaže za Radio Kim analitičar Ognjen Gogić.

Gogić je mišljenja da to jedino može da može da posluži kao predlog za sever Kosova. Ukoliko Srbi sa severa žele da se vrate u kosovski sistem, sa opštinom i ostalim institucijama to bi, kaže, mogao da bude zahtev. „Ali opet to je nešto što Priština ne bi prihvatila“, naglašava Gogić.

Uzimajući u obzir sam sporazum o ZSO i mišljenje kosovskog Ustavnog suda, Gogić smatra da bi za formiranje ZSO moglo da se nađe neko srednje rešenje koje bi bilo prihvatljivo za obe strane.

Šeholi: Predlozi za testiranje javnosti

Politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi naveo je da je Institut za afirmacije međuetničkih odnosa pre godinu dana objavio kako bi izgledao statut Zajednice srpskih opština.

„U zadnje vreme videli smo i ove predloge od strane ove nevladine organizacije (Fridrih Ebert). Međutim, to su samo predlozi koji žele da testiraju javnost i smatram da od toga ne može biti ništa realno, s obzirom da se vodi dijalog na velikom nivou od strane delegacija Kosova i Srbije uz veliku pomoć EU i SAD“, dodao je on.

Šeholi smatra da bi za ustavni pored Kosova, deljenje samo severa zemlje bio veliki fijasko.

„Zajednica srpskih opština treba se formirati na osnovu mišljenja Ustavnog suda Republike Kosova, čiji dokument je potpisao i Aleksandar Vučić 2015. godine i složio se sa Isa Mustafom tada da Ustavni sud Kosova bude merodavan za status Zajednice srpskih opština. Svaka druga varijanta koja dolazi do izražaja je testiranje nekog koncepta i lobiranje određenih ljudi u Srbiji“, istakao je ovaj analitičar.

On dodaje da se ne može formirati Zajednica srpskih opština van odlike Ustavnog suda.

„Potpis Vučića i Isa Mustafe 2015. godine u dokumentu koji je potpisan u Briselu je merodavan i jedino tako je moguće da se statut ZSO formira. Svaka druga varijanta i Demostata i ostalih NVO koje pokušavaju da daju neke predloge ne mogu doći do izražaja u smislu realizovanja bez Ustavnog suda“.Ostale vesti

„Kurti nema pravo da iznosi u javnost imena osumnjičenih za nemire“
Poznavaoci političkih i bezbednosnih pitanja na Kosovu ocenili su da premijer Aljbin Kurti nema pravo da se meša u poslove pravosudnog sistema, a još manje da iznosi u javnost imena osoba osumnjičenih za nerede na severu Kosova poslednjih dana.
  • 10.06.2023
Kosovska vlada o Raminom nacrtu statuta za ZSO
Kosovska vlada se izjasnila povodom nacrta statuta koji je predložio premijer Albanije, Edi Rama. Prema navodima izvršne vlasti, Kosovu je potrebna podrška, ali ne i posrednici.
  • 10.06.2023
"Na terenu ne postoji volja za izlazak na izbore u četiri opštine na severu Kosova, kaže glavna i odgovorna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević. "Ipak to ne znači da Vučić ne može da ih ubedi. Ali, mislim i da je Vučić svestan toga da će mnogo više izgubiti ako bi u ovom trenutku takve zahteve izneo pred Srbe", kazala je Lazarevićeva u novom izdanju emisije "Dogovor!?" Radija Kim. Politički analitičar Fadilj Ljepaja kaže da je pitanje da li će Srbi izaći na izbore, dok Miodrag Milićević iz Aktiva smatra da su izbori samo polurešenje.
  • 10.06.2023
Bisljimi: Ne možemo da žrtvujemo suverenitet da bi Srbija napustila rusku orbitu
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi je izjavio da Vlada Kosova ne može da "žrtvuje svoj suverenitet zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu".
  • 10.06.2023
Haradinaj: Poslednji trenutak da Kurti pređe na pravu stranu

Kosovo prolazi kroz teške trenutke, zbog tvrdoglavosti premijera i neodlučnosti predsednice, saopštio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

  • 10.06.2023
Završen još jedan protest ’’Srbija protiv nasilja’’
Učesnici šestog protesta "Srbija protiv nasilja" večeras su nešto posle 21.30 počeli da se razilaze sa raskrsnice ispred zgrade Vlade Srbije.
  • 09.06.2023