Vesti
Politika

Gogić: Glasovi za “UZAH” i Romsku inicijativu su najverovantije glasovi za Srpsku

Analitičari Fadilj Ljepaja i  Ognjen Gogić, različito ocenjuju to što je Građanska inicijativa “Ujedinjena zajednica - Adrijana Hodžić”, osvojila nekoliko hiljada glasova u većinski srpskim opštinama. U specijalnoj emisiji posvećenoj rezultatima poslednjih parlamentarnih izbora Gogić je kazao da to može biti štetno po srpsku zajednicu, dok Ljepaja smatra da je glasanje za pripadnike različitih zajednica potpuno legalno i legitimno.
Gogić: Glasovi za “UZAH” i Romsku inicijativu su najverovantije glasovi za Srpsku
Gogić i Ljepaja (Foto Medija centar)

Pobeda Pokreta Samoopredeljenje među albanskim političkim partijama i Srpske liste među Srbima na nedavno održanim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu bila je očekivana, smatraju analitičari Fadilj Ljepaja i Ognjen Gogić.

„Nijedna prognoza nije bila ispod 40 odsto, ne može se reći da je to bila neočekivana pobeda. Bilo je moralnog i političkog sloma i pre izbora. Ja metaforično kažem da je pre izbora Demokratska partija ostala bez glave, a Demokratski savez je ostao bez zastave. To jeste figurativno rečeno, Vjosa Osmani koja je napustila Demokratski savez ona je ponela tu zastavu „rugovizma“, ideje gospodina Rugove i ona je rekla da zapravo sa njom ide i Rugova iz te partije. S druge strane zna se da je Demokratska partija ostala „bez glave“ i bez istorijskog vođe predsednika i bez aktuelnog predsednika te partije. Gospodin Veselji i gospodin Tači se nalaze u Hagu, kao optuženi za ratne zločine“, kazao je Fadilj Ljepaja.

„To nije iznenađenje u tom nekom širem smislu posmatrano zbog toga što se tokom poslednjih izbornih ciklusa prepoznaje trend rasta podrške Samoopredeljenju i takođe je bilo pitanje dokle će on da dođe. Donekle je možda iznenađujuće što je dostigao ovaj nivo, da je to zaista bio kao što su govorili pre izbora albanski političari, referendum za Samoopredeljenje, jer to zaista jeste referendumski rezultat bio na kraju, da smo imali gotovo 50 odsto podrške za jednu stranku“, rekao je Ognjen Gogić.

Komentarišući predizbornu kampanju Gogić smatra da građani od srpskih političkih subjekata nisu čuli ništa novo.

„Srpska lista i njihova osnovna poruka tokom kampanje je bila – jedinstvo. Dakle, da je ona u stanju da očuva jedinstvo srpskog naroda na Kosovu i u kosovskim institucijama, da štiti njihove interese, da je njena namera da štiti ono što je već postignuto i ostvareno. Donekle je bila pozitivna poruka, kada ja rečeno da Srbi treba da svoje interese štite kroz institucije na Kosovu, a ne na ulicama, mostovima i tako dalje. Institucionalno, a ne vaninstitucionalno“, rekao je Gogić.

Komentarišući izborne rezultate Romske inicijative i Građanske inicijative „Ujedinjena zajednica - Adrijana Hodžić“ koje su u srpskim sredinama osvojile nekoliko hiljada glasova, Gogić kaže da su to najverovatnije glasovi Srpske liste. On smatra da je time napravljen, kako je kazao, ozbiljan presedan.

„Ja mislim da mi nećemo čekati sledeće izbore da vidimo koliko je ovo štetno bilo, već će se tokom formiranja nove vlade, tokom razgovora o mnogim pitanjima to pokazati. Zato što je baš Samoopredeljenje u prošlosti dovodilo u pitanje te neke institucionalne aranžmane, garantovana mesta i ulogu Srpske liste, srpskih predstavnika u vladi i niz prava – upotrebu jezika i tako dalje i ovo im je dalo „municiju“ i argumente da pokažu kako taj čitav okvir zaštite prava manjina na Kosovu može da se zloupotrebljava“, rekao je Gogić.

Taj potez prema njegovim rečima može da dovede i do poremećaja međuetničkih odnosa Srba i Bošnjaka na Kosovu.

„Ja sam već čuo puno komentara iz civilnog sektora i iz bošnjačkih političkih partija, oni su svesni toga da su Srbi glasali za neke bošnjačke partije i zamera se to. Ovo je zaista nešo što neće doprineti unapređenju odnosa među zajednicama na Kosovu, nego će da se pojavi i neka sumnjičavost i prebacivanje i zameranje i mislim da to zaista nikome nije trebalo“, kazao je Gogić.

S druge strane Ljepaja smatra da nije ništa čudno što se u srpskim sredinama glasalo za predstavnike drugih zajednica.

„Ono što se radi na legalan način možeš se buniti koliko hoćeš, ali moraš da skineš kapu. Ja kažem, ako gospodin Vučić uspeva bez pritisaka, realno, da natera Srbe da rade ovako, to je njegovo pravo, ako Srbi prihvataju taj način, ali mi moramo ponuditi alternativu, kosovske institucije, kosovsko društvo, kosovske partije, kosovska inteligencija. Mi moramo ponuditi alternativu i reći ljudima – pa čekajte, mi smo komšije, mi ovde živimo vekovima, gospodin Vučić i ne mora da zna šta se ovde zapravo zbiva, on nije saglasan sa onima u Beogradu po svemu, a zašto bi morao da bude saglasan sa vama ovde. Jednostano ljudi treba da shvate da je rat završen i da ima dosta vremena i da ovde postoje pravila igre, koja mogu da iskoriste za svoje interese i to je to“, kazao je Ljepaja.

Ljepaja smatra da će Vlada Aljbina Kurtija, ukoliko bude formirana imati mnogo duži mandat nego što je bio slučaj prošle godine kada je Kurti bio premijer.

„Ja mislim da nema razloga da gospodin Kurti bude kratko na vlasti. Sad duva taj pravi vetar, da on ima pun mandat, on je najavio neke promene koje nekima na Kosovu mogu teško pasti, naročito onima koji su umešani u neke mutne radnje. Dosta je nezahvalno davati neke prognoze o tome, ali sad mislim da mora da ide do kraja“, kazao je Ljepaja.

Specijalnu emisiju posvećenu vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu realizovao je Medija centar u Čaglavici u okviru inicijative OPEN, uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo.

 

 Ostale vesti

Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021