Vesti
Politika

Godina potencijala, cilj uzajamno priznanje

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer obratili su se medijima u Prištini uz navode da "godina ima potencijal da bude uspešna za dijalog", te da je "cilj uzajamno priznanje".
Godina potencijala, cilj uzajamno priznanje
Miroslav Lajčak i Metju Palmer na konferenciji za medije u Prištini (Foto Kim)

Specijalni izaslanik EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslav Lajčak prilikom svog obraćanja napomenuo je da mu je ovo četvrta poseta Kosovu, a da je ova poseta posebna iz razloga što je glavni cilj bio priprema prvog sastanka na viskom nivou između premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Glavni cilj posete je priprema za sastanak predsednika Vučića i premijera Kurtija u Briselu u junu gde će se rezgovarati o dijalogu. Ova godina ima potencijal da bude uspešna za dijalog i nadam se da ćemo napredovati u tom procesu", rekao je Lajčak.

"Konačni ishod dijaloga je u rukama Prištine i Beograda", dodao je on.

"SAD podržavaju dijalog, cilj je potpuna normalizacija odnosa, cilj je uzajamno priznanje. SAD su partneri u procesu dijaloga i važna podrška na putu ka normalizaciji. U kontaktu smo sa vladama u Beogradu i Prištini kako bi se postigao dogovor", kazao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja i specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer.

Na pitanje novinara kada će i u kom obliku biti formirana Zajednica srpskih opština, Lajčak i Palmer su odgovorili:

"Strane potpisnice treba da sprovedu ono što se dogovore i da to treba da bude praćeno i zakonima. A kada će biti formirana zajednica i pod kojim uslovima, to treba da pokaže dijalog. A dijalog vode Priština i Beograd", istakao je Lajčak.

"ZSO treba da bude formirana na način na koji je dogovoren između Beograda i Prištine", zaključio je Palmer.

Iako je prevod konferencije na srpski jezik bio obezbeđen, televizijske ekipe koje izveštavaju na ovom jeziku ostale su uskraćene za mogućnost da ga snime jer na licu mesta, ispred Kancelarije EU u Prištini, za to nije bilo adekvatnih tehničkih mogućnosti, javlja novinarka RTV Kim.

Izlaganje dvojice zvaničnika pratilo je više desetina novinarskih ekipa.

Tokom dvodnevne posete Kosovu, za razliku od Metjua Palmera, Miroslav Lajčak se nije sastajao sa predstavnicima opozicionih stranaka, već samo sa predstavnicima institucija. Ostale vesti

Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021
Kurti sa predstavnicima velike petorke i EU o kretanjima na Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti susreo se sinoć sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom kancelarije EU na Kosovu.
  • 03.12.2021
’’Pič je dobar čovek u loše vreme za Balkan’’
Trenutno se Srbija smatra glavnim problemom, zbog toga je dobro što je došao čovek koji poznaje Srbiju, ovdašnje vođstvo, koji će imati autoriteta da ih ubedi da malo promene politike i da se, Srbija opredeli hoće li da bude u NATO-u ili protiv, rekao je za RTV Kim direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u komentaru imenovanja Stjuarta Piča od strane britanskog premijera Borisa Džonsona na mesto specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Miodrag Marinković iz Centra za afirmativnu društvenu akciju (CASA), Pičovu novu poziciju sagledava kao potrebu Velike Britanije da posle izlaska iz EU očuva svoju aktivnu ulogu u regionu, ne samo zbog bezbednosnih pretnji, već i zbog rastućeg uticaja Rusije u Srbiji i Bosni.
  • 02.12.2021
Petkoviću ponovo zabranili ulazak na Kosovo
Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petru Petkoviću ponovo nije dozvoljeno da poseti Kosovo gde je, kako se navodi u saopštenju, trebalo da obiđe srpski narod i uruči pomoć. Ovo je, prema podacima Kancelarije, peta zabrana Petkoviću od početka godine.
  • 02.12.2021