Vesti
Politika

Godina potencijala, cilj uzajamno priznanje

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer obratili su se medijima u Prištini uz navode da "godina ima potencijal da bude uspešna za dijalog", te da je "cilj uzajamno priznanje".
Godina potencijala, cilj uzajamno priznanje
Miroslav Lajčak i Metju Palmer na konferenciji za medije u Prištini (Foto Kim)

Specijalni izaslanik EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslav Lajčak prilikom svog obraćanja napomenuo je da mu je ovo četvrta poseta Kosovu, a da je ova poseta posebna iz razloga što je glavni cilj bio priprema prvog sastanka na viskom nivou između premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Glavni cilj posete je priprema za sastanak predsednika Vučića i premijera Kurtija u Briselu u junu gde će se rezgovarati o dijalogu. Ova godina ima potencijal da bude uspešna za dijalog i nadam se da ćemo napredovati u tom procesu", rekao je Lajčak.

"Konačni ishod dijaloga je u rukama Prištine i Beograda", dodao je on.

"SAD podržavaju dijalog, cilj je potpuna normalizacija odnosa, cilj je uzajamno priznanje. SAD su partneri u procesu dijaloga i važna podrška na putu ka normalizaciji. U kontaktu smo sa vladama u Beogradu i Prištini kako bi se postigao dogovor", kazao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja i specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer.

Na pitanje novinara kada će i u kom obliku biti formirana Zajednica srpskih opština, Lajčak i Palmer su odgovorili:

"Strane potpisnice treba da sprovedu ono što se dogovore i da to treba da bude praćeno i zakonima. A kada će biti formirana zajednica i pod kojim uslovima, to treba da pokaže dijalog. A dijalog vode Priština i Beograd", istakao je Lajčak.

"ZSO treba da bude formirana na način na koji je dogovoren između Beograda i Prištine", zaključio je Palmer.

Iako je prevod konferencije na srpski jezik bio obezbeđen, televizijske ekipe koje izveštavaju na ovom jeziku ostale su uskraćene za mogućnost da ga snime jer na licu mesta, ispred Kancelarije EU u Prištini, za to nije bilo adekvatnih tehničkih mogućnosti, javlja novinarka RTV Kim.

Izlaganje dvojice zvaničnika pratilo je više desetina novinarskih ekipa.

Tokom dvodnevne posete Kosovu, za razliku od Metjua Palmera, Miroslav Lajčak se nije sastajao sa predstavnicima opozicionih stranaka, već samo sa predstavnicima institucija. Ostale vesti

Osmani od Sugoa zatražila pomoć oko priznanja Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru bilateralnih susreta tokom boravka u Japanu sastala sa japanskim premijerom Jošihidom Sugom i "zatražila podršku Japana u jačanju međunarodne pozicije Kosova, posebno u procesu priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe
Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je u intervjuu za agenciju JUGpress političarka sa Kosova Rada Trajković, prenosi Danas.
  • 25.07.2021
Vučić: Svim punoletnim građanima još 20 evra u decembru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u budžetu Srbije ima dovoljno novca i da će za po 20 evra u dinarskoj protivvrednosti biti povećana pomoć punoletnim građanima i penzionerima, predviđena za jesen.
  • 24.07.2021
CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021
Aljiu najavio odustajanje od nalepnice za vozila
Kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu izjavio je da je "stopirana odluka" kojom se građani obavezuju da uplate pet evra za nalepnicu pri registraciji vozila.
  • 22.07.2021