Vesti
Politika

Godina potencijala, cilj uzajamno priznanje

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer obratili su se medijima u Prištini uz navode da "godina ima potencijal da bude uspešna za dijalog", te da je "cilj uzajamno priznanje".
Godina potencijala, cilj uzajamno priznanje
Miroslav Lajčak i Metju Palmer na konferenciji za medije u Prištini (Foto Kim)

Specijalni izaslanik EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslav Lajčak prilikom svog obraćanja napomenuo je da mu je ovo četvrta poseta Kosovu, a da je ova poseta posebna iz razloga što je glavni cilj bio priprema prvog sastanka na viskom nivou između premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Glavni cilj posete je priprema za sastanak predsednika Vučića i premijera Kurtija u Briselu u junu gde će se rezgovarati o dijalogu. Ova godina ima potencijal da bude uspešna za dijalog i nadam se da ćemo napredovati u tom procesu", rekao je Lajčak.

"Konačni ishod dijaloga je u rukama Prištine i Beograda", dodao je on.

"SAD podržavaju dijalog, cilj je potpuna normalizacija odnosa, cilj je uzajamno priznanje. SAD su partneri u procesu dijaloga i važna podrška na putu ka normalizaciji. U kontaktu smo sa vladama u Beogradu i Prištini kako bi se postigao dogovor", kazao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja i specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer.

Na pitanje novinara kada će i u kom obliku biti formirana Zajednica srpskih opština, Lajčak i Palmer su odgovorili:

"Strane potpisnice treba da sprovedu ono što se dogovore i da to treba da bude praćeno i zakonima. A kada će biti formirana zajednica i pod kojim uslovima, to treba da pokaže dijalog. A dijalog vode Priština i Beograd", istakao je Lajčak.

"ZSO treba da bude formirana na način na koji je dogovoren između Beograda i Prištine", zaključio je Palmer.

Iako je prevod konferencije na srpski jezik bio obezbeđen, televizijske ekipe koje izveštavaju na ovom jeziku ostale su uskraćene za mogućnost da ga snime jer na licu mesta, ispred Kancelarije EU u Prištini, za to nije bilo adekvatnih tehničkih mogućnosti, javlja novinarka RTV Kim.

Izlaganje dvojice zvaničnika pratilo je više desetina novinarskih ekipa.

Tokom dvodnevne posete Kosovu, za razliku od Metjua Palmera, Miroslav Lajčak se nije sastajao sa predstavnicima opozicionih stranaka, već samo sa predstavnicima institucija. Ostale vesti

Lutovac: Ono što se desilo u Banjskoj je tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije
Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da je ono što se desilo 24. septembra u Banjskoj, na severu Kosova, tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije.
  • 04.10.2023
Džejms O’Brajen pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju
Američki Senat je potvrdio imenovanje Džejmsa O’ Brajena za pomoćnika državnog sekretara Blinkena za Evropu i Evroaziju.
  • 04.10.2023
Ambasador SAD: Treba nam vremena da razumemo šta se dogodilo u Banjskoj
"Znamo više nego što smo znali, ali još uvek saznajemo stvari o tome, to zahteva vreme. Okolnosti su bile komplikovane i trebaće nam neko vreme da razumemo sve posebnosti. Ali, ne verujemo da je ovo bila spontana stvar, rekao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer komentarišući tragične događaje u Banjskoj od 24. septembra.
  • 04.10.2023
Berbokova insistira na deeskalaciji na Kosovu
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ponovo se zauzela za deeskalaciju napetosti između Kosova i Srbije.
  • 04.10.2023
Osmani: Sa evropskim liderima u Granadi o bezbednosnim izazovima na Kosovu
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Španiju na predstojeći susret lidera Evropske unije u Granadi, gde će sa zvaničnicima razgovarati o bezbednosnim izazovima na Kosovu nakon događaja u Banjskoj.
  • 04.10.2023
Šefica Unmika u Beogradu: Potrebna transparentnost u istrazi Banjske
Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica UNMIK-a Karolina Zijade je tokom boravka u Beogradu pozvala na transparentnost u istragama i odgovornosti u vezi sa događajima od 24. septembra u Banjskoj.
  • 04.10.2023