Vesti
Politika

Godina potencijala, cilj uzajamno priznanje

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer obratili su se medijima u Prištini uz navode da "godina ima potencijal da bude uspešna za dijalog", te da je "cilj uzajamno priznanje".
Godina potencijala, cilj uzajamno priznanje
Miroslav Lajčak i Metju Palmer na konferenciji za medije u Prištini (Foto Kim)

Specijalni izaslanik EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslav Lajčak prilikom svog obraćanja napomenuo je da mu je ovo četvrta poseta Kosovu, a da je ova poseta posebna iz razloga što je glavni cilj bio priprema prvog sastanka na viskom nivou između premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Glavni cilj posete je priprema za sastanak predsednika Vučića i premijera Kurtija u Briselu u junu gde će se rezgovarati o dijalogu. Ova godina ima potencijal da bude uspešna za dijalog i nadam se da ćemo napredovati u tom procesu", rekao je Lajčak.

"Konačni ishod dijaloga je u rukama Prištine i Beograda", dodao je on.

"SAD podržavaju dijalog, cilj je potpuna normalizacija odnosa, cilj je uzajamno priznanje. SAD su partneri u procesu dijaloga i važna podrška na putu ka normalizaciji. U kontaktu smo sa vladama u Beogradu i Prištini kako bi se postigao dogovor", kazao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja i specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer.

Na pitanje novinara kada će i u kom obliku biti formirana Zajednica srpskih opština, Lajčak i Palmer su odgovorili:

"Strane potpisnice treba da sprovedu ono što se dogovore i da to treba da bude praćeno i zakonima. A kada će biti formirana zajednica i pod kojim uslovima, to treba da pokaže dijalog. A dijalog vode Priština i Beograd", istakao je Lajčak.

"ZSO treba da bude formirana na način na koji je dogovoren između Beograda i Prištine", zaključio je Palmer.

Iako je prevod konferencije na srpski jezik bio obezbeđen, televizijske ekipe koje izveštavaju na ovom jeziku ostale su uskraćene za mogućnost da ga snime jer na licu mesta, ispred Kancelarije EU u Prištini, za to nije bilo adekvatnih tehničkih mogućnosti, javlja novinarka RTV Kim.

Izlaganje dvojice zvaničnika pratilo je više desetina novinarskih ekipa.

Tokom dvodnevne posete Kosovu, za razliku od Metjua Palmera, Miroslav Lajčak se nije sastajao sa predstavnicima opozicionih stranaka, već samo sa predstavnicima institucija. Ostale vesti

Osmani odala počast Ibrahimu Rugovi i delila nagrade zaslužnima
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je povodom “Dana predsednika” odala je počast prvom predsedniku Kosova Ibrahimu Rugovi ispred njegove statue koja se nalazi na šetalištu u centru grada.
  • 24.05.2022
Koalicija NADA traži zabranu festivala
Koalicija NADA zatražila je zabranu festivala "Mirdita, dobar dan", jer ga smatra štetnim po interese Srbije zbog, kako tvrde, promocije secesije Kosova i Metohije.
  • 24.05.2022
Retgen: Brz prijem Ukrajine i Zapadnog Balkana u EU
Nemačka vlada je odbacila zahtev Ukrajine za brzi prijem u Evropsku uniju, navodeći da u pristupnom procesu nema prečica. Stručnjak za spoljnu politiku i bivši visoki funckioner Norbert Retgen se ne slaže, zbog ruskog napada na Ukrajinu.
  • 23.05.2022
Bisljimi: Blizu postizanja sporazuma o energetici na severu Kosova
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi izjavio je da su Kosovo i Srbija blizu finalizacije sporazuma o energetici na severu, dok je za nepostizanje dogovora o registarskim tablicama okrivio zvanični Beograd.
  • 23.05.2022
Vučić se sastao sa Kristoferom Hilom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da danas imao dobar, korektan i otvoren razgovor sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom. Vučić je istakao napore Srbije usmerene na očuvanje mira i stabilnosti u regionu, a američki ambasador ponovio podršku Vašingtona evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona.

  • 23.05.2022
Bilčik: Dijalog možda ne ide napred nego nazad
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik poručio je da ne postoji alternativa dijalogu Beograda i Prištine i rekao da ceni sve korake koje je Beograd uradio, a da je nakon kosovskih izbora "problem mnogo više" u rukama i na strani lidera u Prištini i vlade Aljbina Kurtija, te dodao da je zabrinut da dijalog "možda ne ide napred nego nazad, a to je nešto to svi želimo da sprečimo".
  • 23.05.2022