Vesti
Politika

Godina potencijala, cilj uzajamno priznanje

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer obratili su se medijima u Prištini uz navode da "godina ima potencijal da bude uspešna za dijalog", te da je "cilj uzajamno priznanje".
Godina potencijala, cilj uzajamno priznanje
Miroslav Lajčak i Metju Palmer na konferenciji za medije u Prištini (Foto Kim)

Specijalni izaslanik EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslav Lajčak prilikom svog obraćanja napomenuo je da mu je ovo četvrta poseta Kosovu, a da je ova poseta posebna iz razloga što je glavni cilj bio priprema prvog sastanka na viskom nivou između premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Glavni cilj posete je priprema za sastanak predsednika Vučića i premijera Kurtija u Briselu u junu gde će se rezgovarati o dijalogu. Ova godina ima potencijal da bude uspešna za dijalog i nadam se da ćemo napredovati u tom procesu", rekao je Lajčak.

"Konačni ishod dijaloga je u rukama Prištine i Beograda", dodao je on.

"SAD podržavaju dijalog, cilj je potpuna normalizacija odnosa, cilj je uzajamno priznanje. SAD su partneri u procesu dijaloga i važna podrška na putu ka normalizaciji. U kontaktu smo sa vladama u Beogradu i Prištini kako bi se postigao dogovor", kazao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja i specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer.

Na pitanje novinara kada će i u kom obliku biti formirana Zajednica srpskih opština, Lajčak i Palmer su odgovorili:

"Strane potpisnice treba da sprovedu ono što se dogovore i da to treba da bude praćeno i zakonima. A kada će biti formirana zajednica i pod kojim uslovima, to treba da pokaže dijalog. A dijalog vode Priština i Beograd", istakao je Lajčak.

"ZSO treba da bude formirana na način na koji je dogovoren između Beograda i Prištine", zaključio je Palmer.

Iako je prevod konferencije na srpski jezik bio obezbeđen, televizijske ekipe koje izveštavaju na ovom jeziku ostale su uskraćene za mogućnost da ga snime jer na licu mesta, ispred Kancelarije EU u Prištini, za to nije bilo adekvatnih tehničkih mogućnosti, javlja novinarka RTV Kim.

Izlaganje dvojice zvaničnika pratilo je više desetina novinarskih ekipa.

Tokom dvodnevne posete Kosovu, za razliku od Metjua Palmera, Miroslav Lajčak se nije sastajao sa predstavnicima opozicionih stranaka, već samo sa predstavnicima institucija. Ostale vesti

Vučić spreman da Dverima pokaže predlog o Kosovu, ali uz uslov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je lideru Dveri Bošku Obradoviću da je spreman da u ponedeljak primi njega i njegove koalicione partnere, da im predstavi francusko-nemački predlog za Kosovo, kao i neke druge podatke, pod uslovom da to ne iznose u javnost. Obradović je rekao da prihvata poziv na razgovor, koji je Vučić uputio u četvrtak, da bi video o kakvom zapadnom ultimatumu se radi.

  • 03.02.2023
Srpska lista: Kurtijev lov na Srbe ne prestaje

Nakon napada na mladića u Mogili oglasila se i Srpska lista koja je navela da je "napad na srpsku decu, sprke mladiće, imovinu ili Srpsku pravoslavnu crkvu, posledica antisrpske histerije diktatorskog režima Aljbina Кurtija".

  • 03.02.2023
Stefanović: Uvrede u Skupštini neće pomoći Srbima koji se iseljavaju sa Kosova
Borko Stefanović iz poslaničke grupe Ujedinjeni – SSP, PSG, Preokret, Sloga istakao je da teške uvrede iznesne u skupštinskoj raspravi neće pomoći hiljadama Srba koji se iseljavaju sa KiM.
  • 03.02.2023
Dačić: Promenio se odnos Zapada prema Srbiji
Za nas je velika stvar da i u Vašingtonu i u Briselu, iako znaju naše “crvene linije”, naš pristup dijalogu ocenjuju kao konstruktivan i odgovoran, kaže ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je u poslednja dva dana boravio u Vašingtonu, gde je bio gost na Molitvenom doručku i sastao se sa američkim zvaničnicima u Stejt departmentu i Kongresu.
  • 03.02.2023
Jovanović Ćuta: Kome nije jasno čije je Kosovo, neka pogleda Ustav Srbije
Ekološki ustanak nikada neće priznati Kosovo, a kome nije jasno čije je Kosovo, neka pogleda Ustav, izjavio je na sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta.
  • 03.02.2023
Manojlović: Vučić da se povuče iz političkog života

Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Tatjana Manojlović izjavila je danas da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo da podnese ostavku i da se što pre povuče iz političkog života.

  • 03.02.2023