Vesti
Politika

Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro imati sagovornika sa prištinske strane u dijalogu. On je istakao da sastanak u Beloj kući nije otkazan, već samo odložen.
Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane
Entoni Godfri (Foto Tanjug, Zoran Kujundžić)

Godfri je naveo da Vučić, čija je stranka ubedljivo pobedila na proteklim izborima, ima mandat da se bavi pitanjem Kosova i punu odgovornost, dok Priština trenutno nema sagovornika za njega, ali se, prema informacijama koje dobija iz Prištine, radi na pravljenju infrastrukture za razgovore.

"Moj utisak je da sada, kada smo se dogovorili da tempo mora da bude brži, možemo da očekujemo brojne događaje na ovu temu i u evropskim prestonicama", rekao je Godfri za Politiku.

On je odbacio ocene da su inicijativu Bele kuće o planiranom susretu rukovodstava Prištine i Beograda u Vašingtonu krajem juna minirali uticajni krugovi u Americi, neprijateljski nastrojeni prema aktuelnom predsedniku Donaldu Trampu, tako što su pokrenuli podizanje optužnica protiv prištinskog rukovodstva.

On je rekao da susret predstavnika Prištine i Beograda u Beloj kući nije otkazan već odložen, kao i da je siguran da će doći do nastavka dijaloga, uz američkog predstavnika Ričarda Grenela i uključivanje evropskog predstavnika Miroslava Lajčaka.

Godfri je napomenuo da je ideja Grenela bila da se u Beloj kući razgovara o ekonomskim pitanjima koja bi trasirala put za političke pregovore krajem godine, a ne o razmeni teritorija.Ostale vesti

Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021
rDžava Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 16.01.2021
Ističe rok za predaju izbornih lista
Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
  • 16.01.2021
“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021