Vesti
Politika

Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro imati sagovornika sa prištinske strane u dijalogu. On je istakao da sastanak u Beloj kući nije otkazan, već samo odložen.
Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane
Entoni Godfri (Foto Tanjug, Zoran Kujundžić)

Godfri je naveo da Vučić, čija je stranka ubedljivo pobedila na proteklim izborima, ima mandat da se bavi pitanjem Kosova i punu odgovornost, dok Priština trenutno nema sagovornika za njega, ali se, prema informacijama koje dobija iz Prištine, radi na pravljenju infrastrukture za razgovore.

"Moj utisak je da sada, kada smo se dogovorili da tempo mora da bude brži, možemo da očekujemo brojne događaje na ovu temu i u evropskim prestonicama", rekao je Godfri za Politiku.

On je odbacio ocene da su inicijativu Bele kuće o planiranom susretu rukovodstava Prištine i Beograda u Vašingtonu krajem juna minirali uticajni krugovi u Americi, neprijateljski nastrojeni prema aktuelnom predsedniku Donaldu Trampu, tako što su pokrenuli podizanje optužnica protiv prištinskog rukovodstva.

On je rekao da susret predstavnika Prištine i Beograda u Beloj kući nije otkazan već odložen, kao i da je siguran da će doći do nastavka dijaloga, uz američkog predstavnika Ričarda Grenela i uključivanje evropskog predstavnika Miroslava Lajčaka.

Godfri je napomenuo da je ideja Grenela bila da se u Beloj kući razgovara o ekonomskim pitanjima koja bi trasirala put za političke pregovore krajem godine, a ne o razmeni teritorija.Ostale vesti

Palmer: Podrška procesu koji predvodi Evropska unija

Usredsređeni smo na podršku procesu koji predvodi Evropska unija koji bi trebalo da dovede do sporazuma između Srbije i Kosova”, izjavio je Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

  • 06.08.2020
Hoti prepustio upravljanje vladom svojoj zamenici
Kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što potvrđeno da je pozitivan na korona virus, prepustio je upravljanje vladom svojoj zamenici Aljbuleni Baljaj-Haljimaj, članici Socijaldemokratske inicijative, javljaju prištinski mediji.
  • 05.08.2020
Haradinaj ne podržava Hotija u dijalogu s Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je izrazio neslaganje prema načinu na koji je prištinska strana pristupila obnovljenom dijalogu s Beogradom, istakavši da premijer Avdulah Hoti privatizuje taj proces.

  • 05.08.2020
U Prištini u petak o nacrtu zakona o vrednostima OVK
Poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu.
  • 04.08.2020
Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

  • 04.08.2020
Hiseni najavljuje konkretno uključivanje SAD u dijalog
Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da očekuje konkretno uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u taj proces, dodajući da je u razgovoru sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu uočio "nepokolebljivu posvećenost podršci dijalogu započetom u Briselu".
  • 04.08.2020