Vesti
Politika

Godfri: Rešenje za Kosovo samo uz dogovor obe strane

Američki ambasador u Srbiji, Entoni Godfri, rekao je danas da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine, koji je siguran način do pronalaženja rešenja, ali samo ukoliko ga obe strane žele.
Godfri: Rešenje za Kosovo samo uz dogovor obe strane
Entoni Godfri (Foto Tanjug, Zoran Kujundžić)

"Srbija u rešavanju kosovskog pitanja treba da se osloni na sebe i na razgovore, a SAD i EU su tu da pomognu", rekao je on.

Osvrćući se na komentar da se čini da Nemačka ima sve veći uticaj kada je Kosovo u pitanju, a da su SAD sve više potisnute u smislu uticaja na rešavanje kosovskog problema, on je rekao da ne misli da niko van regiona neće rešiti to pitanje.

"Na Srbiji je da dodje do trajnog rešenja koje će biti funkcionalno, a to je isključivo ono koje stići sa obe strane. Iskustvo nam pokazuje da nametnutno rešenje nije dobro, i ne funkcioniše dobro", zaključio je Godfri.Ostale vesti

Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020
Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.
  • 05.06.2020
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže za RTS da će prvi veliki test za novu vladu u Prištini na čelu sa Avdulahom Hotijem biti odluka o ukidanju taksi i tzv. "mera reciprociteta".
  • 05.06.2020
Hoti: Biću glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa BG
Novoizabrani kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da će biti glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom i da neće da se svrstava između SAD i EU.
  • 04.06.2020
Brnabić: Nadam se skorom ukidanju mera i nastavku dijaloga
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se nada da će nova prištinska vlada, na čelu sa Avdulahom Hotijem, "u što kraćem roku ukinuti takse i mere reciprociteta na robu iz centralne Srbije" da bi, kako je rekla, Beograd i Priština nastavili dijalog i trgovinsku saradnju.
  • 04.06.2020