Vesti
Politika

Godfri: Nerešeni odnosi sa Prištinom prepreka evropskim integracijama Srbije

Nerešen status odnosa sa Prištinom ostaje najveća prepreka evropskim integracijama Srbije, izjavio je danas američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri.
Godfri: Nerešeni odnosi sa Prištinom prepreka evropskim integracijama Srbije
Entoni Godfri (Foto Tanjug)

Godfri je kazao da je politika SAD da normalizacija Srbije i Kosova treba da počiva na međusobnom priznanju - konstantna, bez obzira na smenu administracije.

"Sjedinjene Američke Države podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji predvodi Evropska unija i idu u korak sa njom", rekao je Godfri na onlajn konferenciji "Srbija, Zapadni Balkan i zapadne integracije u vremenima izazova" koju organizuje Centar za spoljnu politiku uz podršku ambasade SAD.

On je istakao da SAD Srbiju vide kao istinskog partnera u različitim oblastima, od borbe protiv organizovanog kriminala do saradnje na polju bezbednosti kroz vojnu obuku, privredne veze, a svi ti programi su, kaže, prilagođeni demokratskim, ekonomskim i drugim izazovima sa kojima se Srbija suočava.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države Srbiji žele prosperitet i slobodu i da živi u miru sa sobom i susedima.

"Težimo da cela Evropa živi u miru i slobodi, to za nas znači da članice EU budu sve zemlje koje dele njene vrednosti. Srbija je evropska zemlja i geografski i istorijski, ali i po tome što građani Srbije snažno podržavaju evropske vrednosti kao što su tolerancija, sloboda, zaštita prirode, visoko obrazovanje, vladavina prava i inovacije", rekao je Godfri.

On je primetio da "maligni uticaj" često kuca Srbiji na vrata, a alternativa u odnosu na Uniju su stalne podele koje i Evropu i Balkan čine slabijim i siromašnijim i manje stabilnim.

Navodeći da je Srbija očito ekonomski i politički lider i igra presudnu ulogu u održavanju regionalne stabilnosti, Godfri je u tom smislu kazao da je u interesu SAD da Srbija nastavi da se razvija kao moderna, demokratska i napredna evropska zemlja u miru sa susedima.

"Naš cilj je da se Srbija integriše. To je ujedno i strateški cilj same Srbije. Izazovi postoje, ali ja čvrsto verujem da narod Srbije podržava evropske vrednosti. Mnogo toga treba uraditi da se konsoliduje vladavina prava, smanji korupcija, očuva životna sredina i obezbedi fer i transparentna poslovanja. Verujem da Srbija to može, a moja ambasada je spremna pomogne i vladi i civilnom društvu", poručio je Godfri.

On je istakao da je mapa do članstva prilično jasna, a to je da Srbija pokaže puno poštovanje vladavine prava i obaveže se da garantuje prava svojih građana, kao i ostalih država regiona.

Srbija, po njegovim rečima, treba potpuno da se posveti tom poslu, kao i da nađe rešenje za domaće političke poteškoće u sprovođenju najtežih reformi i da čitavo društvo angažuje na tom zadatku.

"Srbija mora da ostavi po strani unutrašnju politiku i da sa svim akterima radi na ostvarenju tog cilja. Nedavne reforme koje je Srbija preduzela da svoje zakone o energetici uskladi sa evropskim je korak koji obećava u pravcu integracije sa institucijama Unije. Bodrimo Srbiju da ubrzava svoj evropski put tako što će reorganizovati svoja javna preduzeća u sektoru energetike", naveo je Godfri.

Američki ambasador je primetio da Srbija sprovodi uspešnu kampanju vakcinacije u zemlji i regionu, odnosno pokazuje znak dobre volje i političke zrelosti.Ostale vesti

EU zahteva formiranje ZSO
Evropska unija čeka kosovske predloge za uspostavljanje Zajednice srpskih opština navodeći da je to obaveza Kosova iz sporazuma koji je potpisan 2013. godine. Nasuprot tome, vlada Aljbina Kurtija kaže da će rešenje za formiranje ZSO biti u skladu sa Ustavom i presudom Ustavnog suda, kao i da neće biti jednoetničko udruživanje opština, prenosi Reporteri.
  • 15.05.2021
Vučić: Srbija neće dozvoliti da joj neko otme Kosovo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je u prošle godine u Vašingtonu bilo ponuđeno obostrano priznanje Beograda i Prištine, ali je naveo da on na to nije pristao, kao i da Srbija podržava isključivo princip nepromenljivosti granica u skladu sa odlukom UN.
  • 15.05.2021
Nemačke poruke Prištini
Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode naglasio je da je za njegovu zemlju pitanje promena granica na Balkanu zatvoreno, a da bi podnošenje tužbe protiv Srbije za genocid bio veoma dug proces koji bi zaustavio mnoge stvari na Kosovu.
  • 14.05.2021
Dendias i Lajčak o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias razgovarao je sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 14.05.2021
Pahor: Protiv sam promena granica na Balkanu

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je u Prištini da je protiv promene granica na Balkanu, kao i da snažno podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na zajedničkoj konferenciji izjavila da Kosovo neće odustati od tužbe za genocid protiv Srbije.

  • 13.05.2021
Brnabić: Bez kompromisnog rešenja za Kosovo nema stabilnosti ni investicija
Samo dijalogom i kompromisom može biti postignuto trajno rešenje za Kosovo i bez toga nema stabilnosti, ni investicija, ocenila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na Delfi ekonomskom forumu i istakla da je Prespanski sporazum primer za Beograd i Prištinu.
  • 13.05.2021