Vesti
Politika

Glavni odbor DSK: Avdulah Hoti kandidat za premijera

Nakon što su članovi Predsedništva DSK odlučili da kandiduju Avdulaha Hotija za premijera, isto je učinio Glavni odbor ove stranke.
Glavni odbor DSK: Avdulah Hoti kandidat za premijera
Avdulah Hoti (Foto Kim arhiva)

Glavni odbor DSK većinskim brojem glasova odlučio je da kandidat za novog premijera Kosova bude Avdulah Hoti, saopštio je danas lider DSK, Isa Mustafa u pismu kojim se zahvalio članovima ovog odbora, prenosi prištinska Koha.

Mustafa navodi da je od 124 člana Glavnog odbora DSK 117 glasalo.

Od 117 članova 114 je glasalo „za“, a tri glasa bila su protiv.

„Na osnovu toga, kao predsedavajući DSK, smatram da je Glavni odbor Demokratskog saveza Kosova odlučio da Avudulaha Hotija predloži za kandidata za premijera Republike Kosovo“, navodi se u pismu Mustafe.

Podsetimo, Avdulah Hoti koji je u vladi Aljbina Kurtija bio potpredsednik premijera, smenjen je u prvim minutima neposredno po izglasavanju nepoverenja njegovoj vladi.

Kurti je Hotija video kao jednog od najvećih zagovornika izglasavanju nepoverenja.

Nakon ovonedeljnih konsultacijama sa liderima političkih partija, očekuje se da ova koalicija oživi nakon što kosovski predsednik, Hašim Tači, uruči mandat za sastavljanje vlade DSK.

Tada će, prema navodima prištinskih medija, ujedno DSK poslati Hotijevo ime predsedniku Hašimu Tačiju, kako bi mu poverio mandat da formira novu vladu, preneo je juče Zeri.

Hoti je već definisao prioritete buduće vlade.

„Prvi izazov biće upravljanje pandemijom, a drugi, oporavak ekonomije. Posledice pandemije biće dosta velike“, rekao je juče Hoti.

Poručio je da je pitanje dijaloga sa Beogradom pitanje sa „kojim ćemo se odmah suočiti“, dodavši da će dijalogom upravljati Vlada Kosova.Ostale vesti

Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020
Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020