Vesti
Politika

Glasanje u Srbiji. Protesti na centralnom i severnom Kosovu u petak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte po završetku sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i razgovora sa Srbima sa Kosova. Oni su prethodno najavili da će zbog situacije koja je nastala oko održavanja srpskih izbora napustiti sve institucije, uključujući i policiju. Dalibor Jevtić je najavio proteste u srpskim sredinama.
Glasanje u Srbiji. Protesti na centralnom i severnom Kosovu u petak
Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, sastanka sa ambasadorima Kvinte i sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova (Foto FoNet/Instagram predsednika Srbije)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom obraćanja medijima rekao da su predstavnicima Srba sa KiM gotovo jednoglasno tražili da istupe iz svih prištinskih institucija, ali i da 435 policajaca na severu napusti regionalnu policiju.

Dodao je i da je o odluci Prištine obavestio ambasadore zemalja Kvinte od kojih, kako kaže, očekuje oštru osudu.

Najavio je da će za izbore 3. aprila biti pripremljena posebna biračka mesta u susednim opštinama u centralnoj Srbiji, na kojima će moći da glasaju građani sa KiM.

Takođe, dodaje, u narednim danima biće još sastanaka sa predstavnicima Srba sa KiM.

Novinarima se nakon sednice za nacionalnu bezbednost obratio predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić koji je kazao da je predlog Srba sa Kosova bio da izađu iz kosovskih institucija. Kazao je da se nedozvoljavanje glasanja na srpskim izborima ugrožavanje ljudskih prava Srbima na Kosovu.

“Neko očigledno ima nameru da nas stavi u što teži položaj ali i da izazove reakciju, kako nas, tako i našu državu da stavi u još teži položaj u svetu”.

Jevtić je kazao da se nisu usaglasili sa predsednikom Republike Srbije ali da su se složili da jedino njemu i državi Srbiji veruju i da u tom kontekstu donesu zajedničku odluku koja nikoga u centralnoj Srbiji ne bi stavila u loš položaj.

“Borićemo se demokratski i u petak ćemo imati mirne proteste na centralnom i severnom Kosovu sa porukom da ne želimo da nam niko uskraćuje osnovna ljudska prava i da ne želimo da budemo građani drugog reda”, kazao je Jevtić.

On je rekao da je položaj srpskog naroda neizdrživ.

 Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022