Vesti
Politika

Glasanje o viznoj liberalizaciji za Kosovo na dnevnom redu EU

Očekuje se da će ambasadori zemalja članica Evropske unije danas glasati o najnovijem predlogu za liberalizaciju viza za Kosovo, prema kojem liberalizacija stupa na snagu kada sistem ETIAS postane funkcionalan, a ne kasnije od 1. januara 2024.
Glasanje o viznoj liberalizaciji za Kosovo na dnevnom redu EU
Ilustracija (Foto Unsplash)

Glasanje za ovaj tekst se očekuje pod takozvanom tačkom A, koja podrazumeva odobrenje bez prethodne rasprave.

Tekst je usaglašen 22. novembra, a trebalo je da se odobri na nivou ambasadora dan kasnije, odnosno 23. novembra. Međutim, u poslednjem trenutku je skinut sa dnevnog reda zbog političkih prilika na severu Kosova i neuspele runde dijaloga sa Srbijom na najvišem političkom nivou.

Ako se tekst odobri, stvaraju se mogućnosti da se nastave sve relevatne zakonodavne procedure koje treba da vode ka konačnoj odluci.

U Češkoj, koja trenutno predsedava EU, se i dalje nadaju da će se sve procedure okončati do kraja ove godine.

Prema tekstu za koji bi ambasadori država EU trebalo da glasaju 30. novembra, očekuje se od Kosova da teži da do efektivnog početka vizne liberalizacije zaključi sporazume o readmisiji i ispuni obaveze koje proizilaze iz ovih sporazuma.

Takođe, u cilju adekvatnog upravljanja migracijama, od Kosova se očekuje da usklađuje svoju viznu politiku sa viznom politikom Evropske unije.

U posebnom aneksu koji bi trebao da se odobri, češko predsedništvo naglašava značaj koji države članice pridaju efikasnom aktiviranju ETIAS-a u zadatim rokovima i poziva države članice da nastave sa pripremnim naporima kako bi osigurale da se rokovi koji su dogovoreni budu ispoštovani.

ETIAS je, inače, sistem za davanje ovlašćenja za putovanje u one zemlje Evropske unije koje pripadaju šengenskom prostoru. Konačnu odluku o prelasku spoljne granice donosi država članica EU prve destinacije.

Dogovoreni rok sa funkcionisanje ETIAS-a je novembar 2023. U slučaju da ovaj sistem bude poptuno funkcionalan u zadatom roku, to podrazumeva da bi i vizna libreralizacija za Kosovo istovremeno stupila na snagu.

Ukidanjem viznog režima za kosovske građane, sve zemlje Zapadnog Balkana bi bile pod istim viznim režimom. Naime, Kosovo je jedino u regionu čiji građani ne uživaju slobodu kretanja u zapadnoevropskim državama.

Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija nemaju vizni režim od decembra 2009. godine, a Albanija i Bosna i Hercegovina su prešle na takozvanu “belu Šengen listu” godinu dana kasnije, u decembru 2010. godine.Ostale vesti

Ambasadorka u Savetu Evrope: Zemlje članice promenile mišljenje o Kosovu
Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope danas se nije našao na dnevnom redu Komiteta ministara, jer predsedavajući, odnosno ambasadorka Islanda, nije predložila da ta tačka bude stavljena na dnevni red, potvrdila je ambasadorka Misije Srbije u Savetu Evrope Aleksandra Đurović.
  • 01.02.2023
Apel javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo

"Ruska agresija na Ukrajinu ubrzala je geostrateška pomeranja i u tom smislu neminovno aktuelizovala kosovsko pitanje. Predlog koji su EU i SAD ponudili Srbiji i Kosovu u cilju konsolidacije situacije na Balkanu rezultat je tih novih okolnosti i potrebe da se region stabilizuje i definitivno orijentiše na evroatlantske integracije", piše u Apelu javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo.

  • 01.02.2023
Vučić razgovarao sa Blinkenom o situaciji na Kosovu i dijalogu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Blinkenom o situaciji na Kosovu i Metohiji, evropskom putu Srbije i bilateralnim odnosima Srbije i SAD.

  • 01.02.2023
Vučević: Crna Gora priznala kosovsku nezavisnost uprkos protivljenju 85 odsto građana
Crnogorska vlada je priznala nezavisnost takozvanog Kosova, uprkos tome što je više od 85 odsto građana bilo protiv takve odluke, rekao je danas ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i istakao da bi, kada bi se narod Crne Gore pitao, ta sramna odluka odmah bila povučena.
  • 01.02.2023
Dačić: Važno pričati sa zvaničnicima SAD, njihove ocene bazirane na predrasudama
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je tokom posete SAD da bi bilo dobro da srpska delegacija razgovara sa ljudima iz Kongresa i Stejt departmenta, čiji su predstavnici nedavno bili u Beogradu, o onome što se dešava na Kosovu.
  • 01.02.2023
Milanović: Rusija će kad-tad priznati Kosovo zbog Krima, Srbija joj smeta
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je Kosovo odavno prestalo da bude unutrašnja stvar Srbije koja će morati da ga prizna i ocenio da je Srbija dobrodošla na Zapad, ali da se neke stvari moraju promeniti.
  • 01.02.2023