Vesti
Politika

Glasanje na Kosovu: Vanredni parlamentarni izbori 2021.

Na Kosovu su održani vanredni parlamentarni izbori. U borbi za 120 mesta u kosovskom parlamentu nadmetaalo se ukupno 1.079 kandidata.
Glasanje na Kosovu: Vanredni parlamentarni izbori 2021.
Zatvaranje biračkog centra u Lapljem Selu (Foto Kim)

22:09 - Prema podacima koji se objavljuju na veb-stranici Centralne izborne komisije Kosova, Srpska lista ubedljivo vodi u svim opštinama sa srpskom većinom. Ta politička opcija je u opštini Leposavić osvojila 81,47 odsto do sada prebrojanih glasova, u opštini Zvečan je osvojila 72 odsto, u Zubinom Potoku 92,55 odsto a u Severnoj Mitrovici 54,96 odsto glasova. Približno isti rezultati su i u drugih šest opština u drugim delovima Kosova. Prema tim procenama, Srpska lista je osvojila deset mandata u parlamentu.

 

21:50 - Grafika 3: Preliminarni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, presek u 21:30 



20:50 - Centralna izborna komisija započela brojanje glasova

Prema rezultatima sa uzorka od 20,78 odsto, Pokret Samoopredeljenje vodi sa 45,12 odsto osvojenih glasova.

Brojanje glasova moguće je pratiti OVDE.

 

20:45 - Pristalice Samoopredeljenja slave izbornu pobedu 

Pristalice Pokreta Samoopredeljenje, iako još nisu saopšteni preliminarni rezultati današnjih parlamentarnih izbora, proslavljaju pobedu te stranku na ulicama Gnjilana i Južne Mitrovice, dok se slavi i u prostorijama Samoopredeljenja u Prištini, prenosi Reporteri.

Kako piše taj portal, u centru Gnjilana okupilo se veći broj pristalica Samoopredeljenja koji su igrali i slavili pobedu na izborima.

Osim u Gnjilanu, slavi se i u Južnoj Mitrovici, a slavlju se pridružio i analitičar Armend Muja koji se nedavno postao član Samoopredeljenja.

 

20:32 - Daka: Na izbore izašlo 46,95 odsto birača

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka izjavila je da je prema preliminarnim izveštajima izlaznost birača na prevremenim parlamentranim izborima na Kosovu bila 46,95 odsto, prenosi Kosovo Online.

Daka je na konferenciji za novinare saopštila da je prema preliminarnim izveštajima svoje pravo glasa iskoristilo 833.685 graÄ‘ana od 1.794.862 upisanih u birački spisak.

Prema njenim rečima, u Prištini je glasalo 97.412 ili 57 odsto birača, a najmanja izlaznost je zabeležena u Dragašu gde je na birališta izašlo 11.914 graÄ‘ana odnosno 31,24 odsto od upisanih u birački spisak.

Daka je rekla je da će za nekoliko minuta biti objavljeni prvi rezultati danas održanih parlamentarnih izbora.

"Imajte na umu, ovo su preliminarni rezultati", rekla je Daka na konferenciji za novinare.

Prema dosadašnjim podacima (obraÄ‘eno je 99 odsto podataka), na birališta je izašlo blizu 47 odsto birača sa pravom glasa, što je porast od skoro 3 odsto u odnosu na poslednje izbore, koji su održani 2019. godine.


20:18 - Grafika 2: Izlaznost po opštinama na Kosovu na osnovu 99% obraÄ‘enih podataka


20:14 - Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini navela je da je ohrabrujuće da su graÄ‘ani danas glasali i uprkos lošim vremenskim prilikama i pandemiji.

"Ohrabrujuće je videti da toliko mnogo građana danas mirno glasalo, uprkos vremenu i pandemiji. Sada je važno da se CIK i drugim institucijama Kosova da vreme i prostor da prebroje glasove i rade svoj posao", navodi se u objavi Ambasade na Tviteru.



20:10 - Koha: Samoopredeljenje više od 50%, Srpska 5,8%

Prema anketama Kohe, Pokret Samoopredeljenje je osvojio više od 50 odsto glasova graÄ‘ana koji su iskoristili svoje biračko pravo na današnjim izborima. Očekuje se da će Samoopredeljenje imati 58 poslanika u Skupštini Kosova, odnosno 50,7 odsto glasova.

Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova su u tesnoj borbi za drugu poziciju. Prema ovoj projekciji, očekuje se da će DPK biti drugi sa 15,4 procenta, dok će treći biti DSK sa samo 0,3 procenta manje. Prema ovome, obe stranke će imati 17 mesta u Skupštini.

Alijansa za budućnost Kosova takoÄ‘e će biti deo Skupštine. Očekuje se da će dobiti 6,8 odsto glasova, odnosno 8 poslanika.

Odmah iza Alijanse nalazi se Srpska lista sa 5,8% glasova.

Socijaldemokratska inicijativa, nije prešla cenzus, pošto je dobila manje od 3 procenta.


Grafik 1 - Izlaznost po opštinama na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu (do 19:00)


19:45 - Izlaznost u Osojanu i Goraždevcu veća od 30 odsto

U Goraždevcu je glasalo 33.58 odsto ili 460 birača od 1.370 upisanih u birački spisak. Pravo da glasa u Osojanu iskoristilo je 38.98 odsto birača ili 207 od ukupno 531. U Vidanju kod Kline glasalo je 23.87 odsto birača od 398 upisanih. Dok je u srpskom delu Orahovca glasalo 24.69 odsto ili 101 birač od 409 upisanih u birački spisak, javlja Radio Goraždevac.


19:41 - Izlazne ankete: Samoopredeljenje osvojilo 41,8 odsto glasova

Prema prvim izlaznim anketama, Samoopredeljenje Aljbina Kurtija osvojilo je 41,8 odsto glasova, prenosi Rojters.

Demokratska partija Kosova je na drugom mestu sa 16,5 odsto glasova, na trećem Demokratski savez Kosova sa 15,2 procenta, dok je Alijansa za budućnost Kosova, kako se procenjuje, osvojila 7,2 odsto, pokazuju izlazne ankete PIPOS-a i TV Klan Kosova.

Socijaldemokratska inicijativa Fatmira Ljimaja, prema procenama, nije prešla cenzus.


19:36 - Stefan Filipović ispred koalicije NVO Demokratija na delu, rekao je za RTV Kim da je do 19 časova u Štrpcu glasalo 75 odsto birača.

"U Ranilugu je glasalo 60 odsto birača, a isto toliko i u Partešu. U opštini Klokot izlaznost je bila 50 odsto, dok je u Novom Brdu svoje biračko pravo iskoristilo 35 odsto birača. U Gračanici neočekivano mali broj 35 odsto", naveo je Filipović i dodao da nepravilnosti tokom glasanja nisu zabeležene.


19:29 - Sva birališta na severu Kosova zatvorena su večeras u 19h. Tokom izbornog dana nisu zabeležene veće nepravilnosti, javlja Radio Kontakt plus.

 

19:15 - Prema izveštaju CIK-a, na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu učestvovalo je 47,62% birača.


19:02 - Birački centar u OŠ "Miladin Mitić" u Lapljem Selu zatvoren je prema planu, tačno u 19:00, javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta. 


18:54 - Visoki zvaničnik CIK je potvrdio da su neka biračka mesta u Prištini ostala glasačkih listića i istakao da se glasački listići šalju u centre u kojima nedostaju, javlja Koha, a prenosi Kosovo Online. Kako Koha navodi, reč je o tzv. "uslovnim" biračkim mestima, što je zakonska mogućnost koju mogu da koriste svi graÄ‘ani sa pravom glasa, koji iz odreÄ‘enih razloga ne mogu da glasaju na svom glasačkom mestu.


18:49 - Na biračkom mestu u selu Bićec (opština Kačanik) preminuo je 81-godišnji muškarac. On se nakon što je dobio glasački listić onesvestio, reagovao je odmah njegov sin, pritrčavši mu u pomoć, i ubacio ga u automobil da ga odvede lekaru, ali je nesrećni čovek preminuo posle 15 minuta, javili su kosovski mediji, a prenosi KoSSev. Jednog muškarca u Lipljanu priveli su sa biračkog mesta 3 u školi „Ulpiana“ nakon što je vikao i pretio koordinatoru na izborima koji je pokušao da ga identifikuje. Kako javlja Kallxo, koji ima snimak ovog incidenta, prethodno je koordinator pokušao da identifikuje ovog glasača, pod sumnjom da je svoje biračko pravo već jednom iskoristio. Tada je on i počeo da viče, a protivio se i privoÄ‘enju kada je stigla policija. U meÄ‘uvremenu mu je, dalje javlja Kaldzo (Kallxo), odreÄ‘en i 48-časovni pritvor, prenosi KoSSev.


18:09 - KP: Izborni dan protiče mirno, do 16 sati dva incidenta

Portparol Kosovske policije Baki Keljani rekao je da izborni dan protiče mirno i da nije zabeležen nijedan veći incident koji je vezan za izborni proces, prenosi Reporteri.

"Kosovska policija je u pogledu bezbednosti tokom izbornog procesa procenila da se do 16 sati proces odvijao mirno, bez problema i bez ikakvog većeg incidenta koji bi ometao sprovoÄ‘enje izbora", kazao je on. 

Kako je dodao, do 16 časova prijavljena su dva manja incidenta, vezana za izborni proces.

"Do sada su pokrenuta dva slučaja vezana za izborni proces, jedan slučaj u Prištini i drugi u Prizrenu, u vezi sa kršenjem tajnosti glasanja. U dogovoru sa tužiocem, slučajevi su obraÄ‘ivani po redovnom postupku", rekao je Keljani.

Inače, kako je ranije saopšteno, oko 6.000 policajaca angažovano je da obezbedi nesmetano funkcionisanje izbornog procesa na Kosovu.


17:42 - Do 17 časova najveća izlaznost zabeležena je u Dobrotinu 46 odsto, rekao je za RTV Kim Stefan Filipović ispred NVO Demokratija na delu.

"U Lepini je glasalo 38,5 odsto birača. Dok je u Lapljem Selu izlaznost 35,53 odsto, a u Gračanici 26,9. U ÄŒaglavici na birališta je izašlo 26 odsto glasača", naveo je Filipović.

 

17:26 -  U povratničkom selu Osojane glasalo je 189 graÄ‘ana sa pravom glasa što je 35,59 odsto od ukupno upisanih 531. U Goraždevcu je do 17 sati ukupno izašlo 410 glasača od 1.370 pa je izlaznost 29,93 odsto upisanih birača. U selu Vidanje u Klini glasalo je 71 od 398 upisanih u birački spisak, pa je izlaznost 17,85 odsto. U srpskom delu Orahovca je do 17 časova glasalo 86 graÄ‘ana od upisanih 409 što je 21,3 odsto izašlih na izbore, javlja Radio Goraždevac. 

 

17:22 - Na severu Kosova do 16 časova, glasalo je 65 odsto birača, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, regionalni koordinator za sever Kosova ispred Demokratije na delu, Dušan Radaković.

Radaković je dodao da su danas zabeležene dve prijave koje je tužilac odbacio kao neosnovane.

U prvom slučaju, u Srednjoj tehničkoj školi “Mihailo Petrović Alas” jedno lice iz pokreta Samoopredeljenje prijavilo je da je jedna osoba u glasačku kutiju ubacila dva listića.

Druga prijava nije podneta, već je u objavi na društvenoj mreži Fejsbuk jedna osoba navela da je videla ljude da glasaju po 3,4 puta.

Kontaktiran je nadležni tužilac koji je obe prijave odbacio kao neosnovane.

 

17:19 - Stefan Filipović ispred koalicije NVO Demokratija na delu kazao je za RTV Kim da je ukupna izlaznost do 16 časova unutar srpske zajednice južno od Ibra 35 odsto.

"U opštini Gračanica na šest izbornih mesta izlaznost je 36 procenata. Najveća izlaznost zabeležena je u Štrpcu 51,20 odsto, u Novom Brdu izlaznost je 30 odsto, a u Ranilugu 40 odsto glasača, kao i u Partešu. U opštini Klokot izlaznost je 43 odsto", rekao je Filipović i dodao da se radi o reprezentativnom uzorku koji ukazuje da, osim u Štrpcu, izlaznost u ostalih pet opština nije velika.

 

16:55 - Кancelarija za Кosovo i Metohiju najoštrije osuÄ‘uje odluku Prištine da novinarskim ekipama TV Кraljevo i TV Pink zabrani da danas izveštavaju sa izbora na Кosovu.

Televizijskim ekipama ove dve medijske kuće kosovska policija nije dozvolila prelaz preko administrativne linije na Jarinju, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Kako se navodi u saopštenju, ekipa regionalne televizije Кraljevo danas je, posle više sati zadržavanja, vraćena sa ovog administrativnog prelaza bez obrazloženja, a isti tretman sinoć je doživela i ekipa TV Pink, koja je na prelazu čekala više od 4 sata, da bi im oko ponoći bilo rečeno da ne mogu da uÄ‘u na teritoriju Кosova i Metohije.

"Posredi je nezapamćeno kršenje prava na slobodu izveštavanja, informisanja i novinarskog rada, o čemu je Кancelarija za Кosovo i Metohiju obavestila i administraciju u Briselu", ističe se u saopštenju.

Кancelarija za Кosovo i Metohiju zahteva od Prištine da omogući slobodno i nesmetano izveštavanje medija i očekuje od meÄ‘unarodnih predstavnika da osude ovakav čin i prema njemu se jasno odrede kao nedopustivom pritisku na slobodu medija, što su vrednosti koje ne smeju biti ugrožene nečijom samovoljom, zaključuje se u saopštenju.

 

16:44 - Glasali lideri albanskih političkih partija

Većina predstavnika albanskih političkih partija koji se nadmeću na kosovskim izborima glasala je u prepodnevnim satima.

Predsednik Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti zajedno sa suprugom, glasao je danas na biračkom mestu na Tehničkom fakultetu.

"Danas je svetao beli dan, kao i naša budućnost. GraÄ‘anima je potrebna demokratija, institucijama legitimitet. Ovo je prilika i šansa koja mora da se iskoristi, Kosovo se kao nezavisna država vraća ljudima, sa ljubavlju prema zemlji izaÄ‘ite da glasate. Kampanja je prekjuče završena, danas reč imaju graÄ‘ani", rekao je Kurti.

Kandidat za premijera iz Demokratske partije Kosova, Enver Hodžaj glasao je zajedno sa suprugom i sinom na Filološkom fakultetu.

"Danas je dan kada govore graÄ‘ani, a ne mi političari. Mislimo da su graÄ‘ani pred opcijom ekonomskog oporavka ili pred maglom i meÄ‘unarodnom izolacijom. Radujem se presudi koju će danas doneti tokom dana. To je najvažnija presuda“, rekao je Hodžaj nakon glasanja.

I vršilac dužnosti predsednika kosovske vlade i kandidat Demokratskog saveza Kosova (DSK) za premijera Avdulah Hoti glasao je na Filološkom fakultetu u Prištini u pratnji supruge, prenosi Koha, dok je predsednik ove partije Isa Mustafa glasao u osnovnoj školi „Emin Duraku“ u Prištini, prenosi Ekonomija Onlajn.

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani glasala je na Tehničkom fakultetu, prenosi Reporteri. Osmanijeva je na glasanje došla zajedno sa suprugom i ćerkama.

 

16:37 - RTV Kim je pokušala posle 15 časova da dobije izjave od menadžera biračkih mesta u Gračanici i ÄŒaglavici o izlaznosti birača i toku glasanja. MeÄ‘utim, menadžeri su nam rekli da im je zabranjeno da daju izjave za medije. Nakon što smo kontaktirali Opštinsku izbornu komisiju u Gračanici, Aleksandar Marinković, jedan od njenih članova, rekao je za RTV Kim da je to naredba CIK-a i uputio nas na članicu Centralne izborne komisije Gordanu Laban.

RTV Kim je kontaktirala i portparola CIK-a Valjmira Eljezija, ali do objavljivanja ove vesti on nije odgovarao na naše pozive.


16:27 - Skoro 13.000 više graÄ‘ana Kosova glasalo je do 15 časovana današnjim izborima, nego na izborima 2019. godine, prenosi Gazeta Ekspres. Na izborima 2019. godine do 15 časova na glasanje izašlo je 555.000 graÄ‘ana, a na današnjim izborima do istog vremena je glasalo 567.934 graÄ‘ana Kosova, što je skoro 13.000 glasača više nego na prethodnim izborima.


15:48 - U OŠ "Vuk Karadžić" u Lepini do 15 časova glasala su 403 birača, od ukupno 1.310, rekao je za RTV Kim menadžer biračkog mesta Milan Rašić. On je dodao da nepravilnosti nisu zabeležene.

 

15:42 - Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) osuÄ‘uju zabranu izveštavanja Regionalnoj televiziji Kraljevo sa današnjih izbora.

Jutros je ekipi RTV KV zabranjen prelazak administrativnog prelaza na Jarinju, lične karte su im oduzete na nekoliko sati, posle kojih su vraćeni s prelaza bez obrazloženja.

UNS i DNKiM smatraju ovo teškom povredom prava na slobodu novinarskog rada i informisanja i zahtevaju od predstavnika meÄ‘unarodne zajednice da osude ovaj postupak prištinskih vlasti.

Kako su UNS obavestile kolege, na administrativnom prelazu im nije dozvoljeno da nastave put Kosova da bi izveštavali sa današnjih izbora.

Кancelarija za Кosovo i Metohiju osudila je odluku Prištine da novinarskim ekipama TV Кraljevo i TV Pink zabrani da danas izveštavaju sa izbora na Кosovu.

"Posredi je nezapamćeno kršenje prava na slobodu izveštavanja, informisanja i novinarskog rada, o čemu je Кancelarija za Кosovo i Metohiju obavestila i administraciju u Briselu", navodi se u saopštenju.


15:40 - U povratničkom selu Osojane glasalo je 166 graÄ‘ana sa pravom glasa što je 31,26% od ukupno upisanih 531.

U Goraždevcu je najviše graÄ‘ana glasalo u poslednja dva sata. Ukupno izašlih je 348 od 1.370 pa je izlaznost 25,40% upisanih birača.

U selu Vidanje u Klini glasalo je 70 od 398 upisanih u birački spisak, pa je izlaznost 17,59.

U srpskom delu Orahovca je do 15 časova glasalo 70 graÄ‘ana od upisanih 409 što je 17.1% izašlih na izbore, javlja Radio Goraždevac.


15:35 - Kosovska policija radi danas po posebnom operativnom planu. Za sada nema slučajeva kršenja javnog reda i mira u blizini biračkih mesta, kazao je za Radio Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.

“Policija nije na izbornim mestima, već je u blizini. Pokrivena su sva izborna mesta i sve protiče u najboljem redu do sada. Očekujem da sve protekne u najboljem redu zato što je ostalo još nekoliko sati, ovo do sada je jako bitno, taj organizacioni deo, sve je pokriveno, nadam se da će i to proteći kako je planirano”, rekao je Radović.


15:18 - Prema podacima CIK-a od 15:00, u četiri opštine na severu i dalje je najveća izlaznost na Kosovu: Leposavić - 55,77%, Zvečan - 59,62%, Zubin Potok - 67,34%, Severna Mitrovica - 63,67%.

Izlaznost po svim opštinama na Kosovu do 15:00 možete proveriti OVDE.


14:35 - Ambasadori Nemačke i Francuske u Prištini, Jern Rode i Mari-Kristin Butel, obišli su danas biračka mesta u severnom delu Mitrovice. Oni su takoÄ‘e posetili nevladinu organizaciju Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), koja prati izbore na severu Kosova u sklopu Demokratije na delu, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, izvršni direktor Dušan Radaković.


14:26 - Na severu Kosova je do 13 časova glasalo 50% birača, dok je na celom Kosovu do tog vremena, izlasnost oko 20 odsto, naveo je za Kontakt Plus regionalni koordinator ispred Demokratije na delu Dušan Radaković.

 

14:13 - Nezavisna medijska komisija pozvala je medije na Kosovu da poštuju obaveze vezane za izborni proces, odnosno izbornu tišinu, izbegavajući svako izveštavanje koje bi dovelo do kršenja pravila.


13:42 - U Lepini glasanje protiče uz poštovanje epidemioloških mera. Do sada nije bilo nepravilnosti, kazao je za RTV Kim menadžer biračkog mesta u OŠ "Vuk Karadžćič" Milan Rašić. Do 13:30 u Lepini su graÄ‘ansku dužnost ispunila 333 birača, od ukupno 1.310.

 

13:38 - Na biračkom mestu "Azem Bejta“ u mestu Gornje Prekaze došlo je do sukoba posmatrača Demokratske partije Kosova i Samoopredeljenja, prenosi Gazeta Ekspres.

Informaciju o sumnji da su dve ili više osoba učestvovale u sukobu, za televiziju T7 potvrdio je i portparol Kosovske policije Baki Keljani.

"Kosovska policija se bavi ovim slučajem i obavlja razgovor sa strankama, kako bi videla da li je osim verbalnog sukoba bilo i tuče. Prva informacija je bila da je došlo do fizičkog sukoba i policija je intervenisala", rekao je Keljani.


13:35 - U povratničkom selu Biča kod Kline od ukupno 145 upisanih birača, glasalo je 16 ili 11,3% upisanih.

Put koji vodi ka ovom selu je zavejan i nije očišÄ‡en od snega, pa je pristup vozilima samom selu veoma otežan.

U Vidanju kod Kline ima 398 upisanih. Glasala su 44 birača, pa je procenat izlaznosti do 13 časova bio 11,3%.

U Orahovcu je do 13 časova glasalo 40 građana, a trenutna izlaznost iznosi 9,78%.

U Goraždevcu je pravo glasa iskoristilo 12,7% ili 167 građana, dok je u povratničkom selu Osojane glasalo 137 ljudi.

U selu Suvo Grlo, u opštini Srbica, nalaze se dva biračka mesta. Na jednom su većina pripadnici srpske, a na drugom albanske zajednice. Na biračkom mestu na kome glasaju Srbi od 97 upisanih do 13 časova je glasalo 50 stanovnika ili 51% upisanih. Oko dvadesetak Srba iz ovog sela glasa na drugom biračkom mestu gde su većina pripadnici albanske zajednice.

U povratnička mesta Vidanje, Osojane, kao i u Goraždevac stigli su prvi autobusi, u organizaciji Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koji dovode raseljenje Srbe da glasaju.

I druga kandidatkinja za poslanicu ispred Srpske liste iz Goraždevca Biljana Maksić, glasala je oko 12:30 časova na biračkom mestu u ovom mestu.

 

13:34 - U Lapljem Selu, u OŠ "Miladin Mitić", je do 13:30 glasalo blizu 550 birača, saznaje RTV Kim. 

 

13:23 - Gradonačelnik Novog Brda Svetislav Ivanović je glasao oko 12 sati na biračkom mestu broj 1404 u OŠ „Miladin Popović“ u Bostanu. Kako javlja RTV Puls, glasanje u novobrdskoj opštini protiče bez problema. Do 12 časova, od ukupno 9.193 birača, svoje pravo iskoristilo je 10.34% upisanih. 


13:08 - Predsednik opštine Parteš Dragan Petković glasao je danas oko 11 časova na biračkom mestu u OŠ "Dositej Obradović" u Partešu. On je pozvao graÄ‘ane da što masovnije izaÄ‘u na birališta i ostvare svoje izborno pravo. Do 11:00 u Partešu je glasalo svega 7,76% upisanih u birački spisak.


12:53 - Britanski ambasador Nikolas Abot obišao je biračko mesto u OŠ "Džemalj Kada" u Peći. On je na svom Fejsbuk profilu napisao da je uprkos snegu, zadovoljan izlaznošÄ‡u u Peći, javlja Radio Goraždevac.


12:51 - Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet obišao je birački centar u Gračanici. On je tom prilikom poručio da graÄ‘ani, bez obzira na vremenske prilike i na pandemiju, izaÄ‘u (na izbore) i daju svoj glas.

"Glasajte, izbori su važni za sve graÄ‘ane Kosova. TakoÄ‘e, SAD ne preferiraju ni jednog kandidata, naša želja je da izbori budu slobodni za sve graÄ‘ane", poručio je Kosnet.

Amasador je naglasio da "ukoliko građani imaju informacije o nelegularnostima ili pritiscima tokom izbornog procesa, da mogu se obrate nadležnima ili novinarima".

 

12:37 - Ispred koalicije NVO Demokratija na delu Stefan Filipović ističe za RTV Kim da su loši vremenski uslovi uticali na izlaznost graÄ‘ana.

"Do 11 časova ona nije bila na velikom nivou, tek sada primećujemo porast. Izlaznost u Gračanici do 11 časova je iznosi 11 procenata, u Lapljem Selu 14,4 procenta, najmanja izlaznost je u Čaglavici, svega 7,52 procenta. U Ugljaru je izlazanost 12,7 procenata, u Dobrotinu 14,7, a najveća izlaznost je zabeležena je u Lepini - 20 procenta", rekao je on.


12:25 - Prema podacima CIK-a, do 11:00 najveća izlaznost na Kosovu je zabeležena u četiri opštine na severu Kosova: Severnoj Mitrovici (26,29%), Zvečanu (33,22%), Leposaviću (27,07%) i Zubinom Potoku (19,59%).

Interaktivni prikaz izlaznosti po opštinama na Kosovu možete pogledati OVDE.


12:00 - Ministar za zajednice i povratak u odlazećoj kosovskoj vladi Dalibor Jevtić glasao je na izbornom mestu u Osnovnoj školi "Staja Markovic" u Štrpcu, javlja Kosovo Online.


11:53 - Italijanski ambasador u Prištini Nikola Orlando pozvao je putem društvene mreže Tviter graÄ‘ane Kosova da izaÄ‘u iz svojih domova i iskoriste svoje pravo glasa.

“Dobro jutro Kosovo! Prelep dan za izlazak i glasanje!”, napisao je Orlando, apelujući na sve da poštuju epidemiološke mere: da nose zaštitne maske i drže fizičku distancu.


11:37 - Put do OŠ "Vuk Karadžić" u srpskom delu Orahovca bio je zavejan sve do 11 časova, pa je zbog toga malo manja izlaznost, potvrdila je za Radio Goraždevac Suzana Miletić, menadžerka ovog izbornog mesta. Ona je kazala da je oko 11 časova prošao čistač i uklonio snežne nanose zbog kojih se teško vozilima dolazilo do izbornog mesta.


11:35 - Prema podacima Centralne izborne komisije do 11 sati svoje pravo glasa iskoristilo 131.859  birača ili 8,34 odsto. 

 

11.10 - Adrijana Hodžić, nositeljka liste GI Ujedinjena zajednica - Adrijana Hodžić, glasala je nešto posle 11 sati u mitrovičkoj OŠ "Sveti Sava". Ona je na glasačko mesto došla u pratnji grupe od nekoliko desetina ljudi, javlja Radio Kontakt Plus.


11:21 - Kandidat za poslanika ispred Srpskog demokratskog saveza Mihailo ŠÄ‡epanović glasao je takoÄ‘e na biračkom mestu u OŠ "Kralj Milutin" u Gračanici. 

 

11:15 - U Gračanici je oko 11:15 časova svoje biračko pravo iskoristio predsednik PDS-a Nenad Rašić, izveštava novinarka RTV Kim sa lica mesta.


11:10 - Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa glasao je u osnovnoj školi „Emin Duraku“ u Prištini, prenosi Ekonomija Onlajn.


10:46 - Kandidatkinja za poslanicu ispred Srpske liste Olivera Zdravković je glasala na biračkom mestu u Goraždevcu, javlja Radio Goraždevac.


10:30 - Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani glasala je na Tehničkom fakultetu, prenosi Reporteri. Osmanijeva je na glasanje došla zajedno sa suprugom Prindonom Sadriuom i ćerkama.


10:22 -  Regionalni koordinator za sever Kosova ispred koalicije NVO Demokratija na delu (DnD) Dušan Radaković kazao je za RTV Kim da su, uglavnom, sva biračka mesta otvorena u 7 časova, ali da su problem imala mesta ka Kopaoniku i oko Zvečana, zbog snežnih padavina. Za sada sve protiče normalno, manji je broj  birača na celom severu, a trenutna izlaznost je oko 11 procenata, dok je na celom oko Kosovu 9 procenta, rekao je on.

 

10:09 - Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti glasao je zajedno sa suprugom na Tehničkom fakultetu u Prištini, javlja RTK2.


10:08 - Vršilac dužnosti predsednika kosovske vlade i kandidat Demokratskog saveza Kosova (DSK) za premijera Avdulah Hoti glasao je na Filološkom fakultetu u Prištini u pratnji supruge, prenosi Koha.


10:06 - Predsednika PO Priština, ujedno i kandidat Srpske liste za poslanika Ljubinko Karadžić glasao je u Lapljem Selu.


10:03 - Svoju glasačku dužnost u OŠ "Kalj Milutin" u Gračanici ispunila je kandidatkinja GI "Za slobodu, pravdu i opstanak" Rada Trajković.


09.58 - Biračka mesta u Lapljem Selu u OŠ "Miladin Mitić" otvorena su ne vreme tačno u 7 časova. Pravo glasa ima 1.972 birača. Do sada je glasalo  110 birača.


09:47 - Predstavnik "Demokratije na delu“ Ismet Krueziu izjavio je da je na Kosovu tri odsto biračkih mesta otvoreno sa zakašnjenjem zbog nedostatka potrebnog materijala, prenosi Ekonomija Onlajn.

"Tri procenta birališta otvoreno je posle sedam sati, jer je nedostajao potreban materijal. Maskama, potrebnim za poštovanje mera, opremljeno je 97 odsto biračkih mesta", rekao je Krueziu.


09:41 - U Osnovnoj školi „Veljko Dugošević“ u Ranilugu i pored loših vremenskih uslova i neočišÄ‡enog prilaza, u sedam časova otvoren je birački centar sa dva biračka mesta. U ovom centru glasaju meštani Raniluga i Glogovca. Glasanje se odvija bez nepravilnosti, uz poštovanje epidemioloških mera.

Pravo glasa ima 1.327 birača, a do 8 časova izašlo je njih 30, kazao je za RTV Puls predsedavajući biračkog mesta Milan Simonović.

„Glasanje protiče bez ikakvih problema, uz poštovanje svih mera protiv širenja kovida-19“, rekao je Simonović.

 

09:33 - Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini pozvala je graÄ‘ane Kosova da ostvare svoje biračko pravo. Objavom na Fejsbuku graÄ‘ani su pozvani da pokažu "ljubav prema državi i porodici".

This Valentine’s Day show your love for your country and your family.  Vote!  Kosovo’s future is in your hands.  🗳️🇽🇰🇺🇸 #KosovoVotes2021

Posted by U.S. Embassy Pristina, Kosovo on Ð¡ÑƒÐ±Ð¾Ñ‚а, 13. фебруар 2021.

 

"Na Dan zaljubljenih pokažite ljubav prema državi i porodici. Glasajte! Budućnost Kosova je uvašim rukama“, stoji u poruci ambasade.


9:29 - Centralna Izborna Komisija saopštila je da su sva biračka mesta na Kosovu otvorena u 07:00 časova i da se do sada glasanje odvija po planu i bez problema. Portparol CIK-a Valjmir Eljezi, napomenuo je da je i izborni materijal takoÄ‘e distribuiran na vreme.


09:24 - Kandidat za poslanika Romske inicijative Gazmen Salijević je oko 9:20 iskoristio svoje biračko pravo u OŠ "Kralj Milutin" u Gračanici, javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta. Pripadnici romske zajednice su masovno i organizovano došli na glasanje.


09:16 - Autobusi sa interno raseljenim licima koji su krenuli na Kosovo da glasaju su bez problema i nakon sat vremena čekanja zbog gužve i kontrolne procedure prešli punkt Jarinje, javlja reporter RTS-a.

Oni su krenuli noćas iz Beograda, a jutros iz Kraljeva, organizovano autobusima.

 

09:12 - Do 9:00 časova u Goraždevcu je pravo glasa iskoristilo 29, od ukupno 1.370 upisanih birača ili 2,12%.

Na biračkom mestu u Osojanu upisan je 531 glasač, a do 9:00 časova glasalo je 2,54% ili 13 glasača.

U srpskom delu Orahovca je svoje pravo da glasa iskoristilo je 1,96% ili osam od 409 upisanih birača, javlja Radio Goraždevac.

 

09:03 - Biračka mesta u sredinama gde žive Srbi u opštinama Peć i Istok, kako saznaje Radio Goraždevac, otvorena su sa malim zakašnjenjima i glasanje za sada protiče bez problema.


08:45 - Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan, Ivan Todosijević i gradonačelnik te lokalne samouprave, glasali su nešto posle 8 sati u biračkom centru u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Zvečanu. Nosilac i potpredsednik Srpske liste, Igor Simić, glasao je jutros u 8 sati u biračkom centru u Srednjoj tehničkoj školi "Mihailo Petrović Alas". Svoje pravo, iskoristili su i predsednik Srpske liste i ministar administracije lokalne samouprave u kosovskoj vladi, Goran Rakić, gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević, kao i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, sa suprugom prenosi Radio Kontakt Plus.


08:26 - Birački centar u OŠ "Vuk Karadžić" u Zvečanu otvoren je na vreme. U ovom biračkom centru ima pet biračkih mesta. U opštini Zvečan je ukupno 12 biračkih mesta. U ovoj opštini pravo glasa ima 6.828 birača, javlja Radio Kontakt Plus.


08:16 - Po pravom snežnom nevremenu, jutros u sedam časova počelo je glasanje u Kosovskom Pomoravlju. Na biračko mesto u selu Šilovo, u opštini Gnjilane, izborni materijal stigao je na vreme, a pre otvaranja biračkih mesta već je u redu čekalo šestoro meštana.

„Glasanje je počelo na vreme. Sve je regularno, a tok glasanja posmatraju predstavnici političkih partija“, kazao je za RTV Puls menadžer biračkog mesta u Šilovu Aleksandar Petrović.

 

08:11 - U 8:00 časova u OŠ "Kralj Milutin" u Gračanici svoju glasačku dužnost ispunio je i predsednik opštine SrÄ‘an Popović. On je glasao u pratnji svojih saradnika, javlja novinarka RTV Kim.

 

08:10 - Glasačka mesta u Goraždevcu otvorena sa 15 minuta zakšnjenja. U Osojanu se kasnilo 10 minuta sa početkom glasanja. U OŠ "Vuk Karadžić" u Orahovcu glasanje je počelo na vreme.


07:56 - Pravo glasa na vanrednim izborima za kosovski parlament na teritoriji opštine Gračanice ima 20.367 birača. Glasa se na 31 biračkom mestu u 15 biračkih centara.

“Materijal je dostavljen na vreme, a na biralištima se poštuju sve mere zaštite potiv pandemije virusa kovid-19. Glasa se isključivo sa validnim kosovskim dokumentima, sa pasošem, vozačkom dozvolom ili ličnom kartom. Na biračka mesta može da ulazi samo po jedan glasač, naveo je menadžer biračkog mesta u OŠ "Kralj Milutin" u Gračanici Marko Đorić.


07:38 - U Leposaviću je u 7 časova počelo glasanje za poslanike na vanrednim izborima za kosovski parlament. Pravo glasa imaju 12.482 birača, koji će glasati u 18 biračkih centara na 25 biračkih mesta, javlja Kosovo Online.

 

07:30 - Biračka mesta u OŠ „Janko Jovićević“ u Goraždevcu nisu otvorena na vreme, glasanje je počelo uz zajašnjenje od 15 minuta. Otvaranje biračkih mesta kasnilo je i u Osojanu , javlja novinar Radio Goraždevca Darko Dimitrijević.

 

07: 14 - U Severnoj Mitrovici je tačno u 7 sati otvoreno sedam biračkih centara sa 23 biračkih mesta, na kojima će svoje pravo glasa moći da ostvari 17.568 graÄ‘ana koliko je upisano u birački spisak, prenosi Kosovo online.

 

07:12 - U Lepini u OŠ "Vuk Karadžić" je biračko mesto takoÄ‘e otvoreno na vreme,  u 07:00 časova.  Pravo glasa ima 1.310 birača.


07:03 - U Gračanici je birački centar koji se nalazi u OŠ "Kralj Milutin" otvoren na vreme. Pravo glasa ima 20.367 birača.

Birački centar obezbeđuje kosovska policija, javlja reporterka RTV Kim.

U OŠ "Kralj Milutin" ima osam biračkih mesta. Polako pristižu i prvi glasači.

 

06:45 - Za učešÄ‡e na izborima je prijavljeno je 28 političkih subjekata, od kojih: 21 politička stranka, dve koalicije i pet graÄ‘anskih inicijativa.

U izbornoj trci ispred srpske zajednice na Kosovu učestvuju tri partije: Srpska lista, GI Za slobodu, pravdu i opstanak i Srpski demokratski savez.

Od ukupno 120 poslaničkih mesta u Skupštini Kosova, 20 je rezervisano za nevećinske zajednice, od kojih 10 za srpsku i 10 za ostale zajednice koje žive na Kosovu.

Tokom proteklih deset dana, politički subjekti su na predizbornim skupovima, koji su održavani uprkos pandemiji koronavirusa, predstavili svoje programe biračima.

Konačna lista birača na Kosovu za vanredne izbore 14. februara, ima 1.794.862 birača. Na ovim izborima je 143.006 glasača manje nego na izborima 6. oktobra 2019. godine, jer je sa liste uklonjeno 122.421 lice koje poseduje samo identifikaciona dokumenta koja je izdao UNMIK, a izbrisano je još 11.086 ljudi za koje je potvrÄ‘eno da su preminuli.

Kako je najavila Centralna izborna komisija (CIK), broj biračkih centara na Kosovu je 888 sa ukupno 2.382 biračka mesta.

Konačna verifikovana lista sadrži podatke o glasačima van Kosova, koji su uspešno registrovani tokom perioda za prijavu (13. do 21. januara).

Tokom perioda za prijavu, CIK je primio ukupno 130.168 zahteva za registraciju.

Nakon procene prijava, odobreno je 102.100 prijava, dok je 28.068 zahteva odbijeno. Razlozi za odbijanje su različiti, 15.933 zahteva su odbijena jer su poslali samo obrazac zahteva za registraciju, dok su 11.164 zahteva odbijena jer nisu dokazali kriterijume identiteta ili su zahtevi za registraciju bili nepotpisani.

Ovo su osmi po redu izbori na Kosovu od 1999. godine i peti raspisani pre isteka mandata parlamenta.

TakoÄ‘e, ovo su prvi parlamentarni izbori bez učešÄ‡a Misije OEBS.



Ostale vesti

Stejt department: Stav o ZSO jasan, ne možemo da komentarišemo navodne diplomatske prepiske
Stejt department ne može da komentariše navodnu diplomatsku prepisku, ali američki stav u vezi sa Zajednicom srpskih opština (ZSO) na Kosovu je jasan, navodi se u odgovoru Glasu Amerike, povodom pisanja pojedinih srpskih medija o navodnoj blokadi članstva Kosova u Savetu Evrope – dok vlasti te države ne usvoje konstruktivniji stav o ZSO.
  • 31.01.2023
Gervala: Odbaciti modele ZSO koji dozvoljavaju Srbiji da narušava suverenitet Kosova

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala izjavila je da svaki model ZSO koji dozvoljava Srbiji da narušava suverenitet Kosova treba odbaciti.

  • 31.01.2023
Brnabić: Nije mi jasno zašto se ’’Fridrih Ebert’’ bavi osnivanjem ZSO
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nije videla nacrt statuta Zajednice srpskih opština na KiM koji je uradila Fondacija "Fridrih Ebert", ali da joj nije jasno zašto se oni bave osnivanjem ZSO jer, kako je istakla, zna se čiji je to posao – Upravljačkog tima.
  • 31.01.2023
Srpska lista: Srbi žele ZSO

Debati o ZSO, njenom formiranju, nadležnostima, funkcionisanju i izazovima, održanoj u ambasadi SAD u Prištini prisustvovali su i predstavnici Srpske liste.

  • 31.01.2023
Vučić s Dodikom razgovarao o zapadnim inicijativama oko Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom o zapadnim inicijativama vezanim za Kosovo.

  • 31.01.2023
DPK pozitivno ocenjuje inicijativu Hovenijera

Predstavnici Demokratske partije Kosova ocenjuju pozitivnim pozitivno poziv ambasadora SAD na Kosovu Džefrija Hoveniera za zajednički sastanak o formiranju Asocijacije/Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom.

  • 31.01.2023