Vesti
Politika

GI "Za slobodu, pravdu i opstanak": Kampanja u četiri oka

Cilj Građanske inicijative "Za slobodu, pravdu i opstanak" biće ekonomsko osnaživanje i smanjenje nezaposlenosti, kazao je za RTV Kim nosilac liste Milan Dabić.
GI
Milan Dabić (Foto Kim)

Diplomirani ekonomista Milan Dabić ističe da će, iako nema iskustva u bavljenju politikom, pokušati da preko Građanske inicijative "Za slobodu, pravdu i opstanak", ljudima na Kosovu donese novu energiju, te da će zajedno pokušati da reše probleme lokalnog stanovništva.

“Naša kampanja će se zasnivati na obilasku potencijalnih birača, od vrata do vrata, na razgovoru u četiri oka, uspostavljanju dobre komunikacije, razmeni mišljenja. Pokušaćemo da deo problema svedemo u naš politički plan, kako bismo kasnije kada, nadam se, budemo bili deo vlasti, te probleme mogli da rešimo”, kazao je Dabić.

Ekonomsko osnaživanje, prema Dabićevim rečima znači pomoć malim i srednjim preduzećima, ali i smanjenje nezaposlenosti.

“Glavni fokus su mladi. Kao što znate, tendecija odlaska mladih je u konstantnom rastu, a ako se nešto u skorijem nekom periodu ne bude promenilo, bojim se da će situacija biti sve gora”, naveo je Dabić.

Nezahvalno je, istakao je Dabić, govoriti o obećanjima, ali ističe da su građani željni promena.

“Svesni smo toga da mnogi građani nemaju stalno radno mesto, sve što se radi je samo ad-hok, privremeno. Nemate promene na lokalu, naš narod odlazi, prodaje se imovina. Ako se ovako nastavi, šta možemo da očekujemo. Imali su šansu, svi koji su bili pre nas. Mislim da je vreme da se prilika da nekom novom, kao što smo mi. Moja poruka svim glasačima je da nisu samo broj, glasaju za sebe, za svoju porodicu i za svoj zavičaj, da pokušamo da ostanemo na ovim prostorima” kazao je Dabić i dodao:

“Ono što mogu da vam kažem je da mi zaista imamo tim na koji možemo u svakom trenutku da računamo. Imamo ljude koji dolaze iz različitih institucija, preko kojih sutradan možemo da privučemo i dobar finansijski kapital, da sarađujemo sa različitim ministarstvima i organizacijama. Znamo da možemo i imamo pozitivnu energiju. Mi smo ljudi koji planiraju da otvore, u skoro svim opštinama, Kancelariju za informisanje. To znači da vi sutra, kao građanin, imate pravo da se informišete gde možete da aplicirate za neki grant, izvadite neki dokument, gde možete da ostvarite svoja građanska prava garantovana Ustavom Kosova”, rekao je on.

Na predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu će učestvovati 28 političkih subjekata, većina albanskih, dok će Srbe predstavljati tri liste.

Građanska inicijativa “Za slobodu, pravdu i opstanak” će nastupiti pod rednim brojem 115.Ostale vesti

Gradonačelnici sa severa odbili ponudu Kfor-a da zameni specijalne jedinice
Gradonačelnici četiri srpske opštine sa severa Kosova odbili su predlog komandanta Kfor-a da se specijalne jedinice kosovske policije zamene vojnicima Kfor-a, jer bi time, kako navode, "sever postao srpski geto".
  • 28.09.2021
Stefanović: Vojska spremna da brani svoj narod

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je vojska po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića podigla stepen borbene gotovosti u celoj kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije sa Kosovom "ali da nije ušla nigde gde ne treba da uđe".

  • 28.09.2021
Oko 100 posmatrača EU biće raspoređeno na lokalnim izborima
Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu započela je svoje dugoročne posmatračke aktivnosti mesec dana pre izbora i fokusirana je na čitav izborni proces, rekao je na konferenciji za medije u Prištini šef misije Lukas Mandl. On je dodao da misija ima za cilj da doprinese razvoju demokratije.
  • 28.09.2021
Ursula fon der Lajen sutra na Kosovu
U sklopu regionalne posete zemljama Zapadnog Balkana sutra će na Kosovu boraviti Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.
  • 28.09.2021
Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se u sredu, 29. septembra, u Briselu sastati Petar Petković i Besnik Bisljimi. Kako je glasnogovornik najavio, glavna tema njihovog razgovora će biti deeskalacija situacije na severu Kosova. I dok zvanični Beograd stidljivo najavljuje da do susreta možda neće ni doći jer on "zavisi od situacije", na terenu nema mnogo optimizma pred novo viđenje zvaničnika Prištine i Beograda u sedištu evropske administracije.
  • 28.09.2021
Dijalog zavisi od situacije na severu
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da nastavak dijalog Beograda i Prištine u Briselu zavisi od razvoja situacije na severu Kosova.
  • 28.09.2021