Vesti
Politika

Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu

"Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost", rekla je ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu.
Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu
Donika Gervala (Foto Kosova Press)

Tokom ovog sastanka razgovarano je o bezbednosnim izazovima u jugoistočnoj Evropi, sa posebnim akcentom na evroatlantske procese u regionu i saradnji u okviru ove povelje.

Ministarka Gervala je rekla da je, iako je bolna, istina da je rat ponovo postao realna pretnja za Balkan i dodala da "sadašnja situacija podseća na onu od pre 20 godina kada je najavljivan rat, ali to niko nije shvatao ozbiljno".

"Dozvolite mi da govorim direktno jer se, što se tiče bezbednosti, nalazimo u veoma teškom momentu. To me podseća na situaciju od pre 20 godina. I tada su upozoravali da će rat biti neizbežan, ali to niko nije shvatao ozbiljno. Danas smo ponovo suočeni sa rizikom od sukoba. Zato treba da budemo veoma jasni – između nas, pravih Evropljana, ovde u regionu, i sa našim jakim evropskim partnerima, a pre svega sa našim američkim saveznicima. Ignorisanje stvarnosti nikada nije dobro rešenje. To nije bilo dobro rešenje ni devedesetih, a bio bi opasan izbor i sada. Prošle nedelje smo prisustvovali Bezbednosnom forumu u Halifaksu u Kanadi kako bismo upozorili zvaničnike NATO i SAD, senatore, partnere i druge saveznike", rekla je Gervala.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kosova, Gervala je dodala da se kriza neće rešiti samo slanjem diplomata, pri čemu je istakla da se moraju preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu.

"Nažalost, više se ne bavimo krizom koja će se rešiti samo slanjem nekih diplomata u region. Jednostavno smo čekali predugo, a uspon vojnih, političkih i propagandnih sredstava nastavlja se više od jedne decenije. Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost. Bolno je, ali nažalost istinito: rat je ponovo postao prava pretnja Balkanu. Nikada od 90-ih godina prošlog veka reč ’rat’ nije spominjana tako često kao sada. I nikada od 90-ih srpsko agresivno i nacionalističko rukovodstvo nije koristilo jezik tako sličan onome koji je koristio Milošević. Nikada od 90-ih godina prošlog veka agresivna nacionalistička propaganda za srpsku publiku nije bila tako strateški pripremljena od strane vlasti u Beogradu. Samo treba da pogledamo napore Dodika, Vučića i Putina u Bosni i vidite da je na stolu podela država koju su pokrenule Srbija i Rusija. I aktuelni ministar Vulin, koji je bio portparol ratnog zločinca Miloševića, koji javno govori da žele da stvore ono što nazivaju ’srpskim svetom’. Vulin je u julu rekao da Srbija ne treba da odustane od ujedinjenja, što znači da neće odustati od Velike Srbije. On je rekao da srpska vojska treba da bude u stanju da zaštiti Srbe, gde god da žive. Navodno da naše demokratije ne štite građane, bilo da su Srbi, Bošnjaci, Albanci, Jevreji, Egipćani ili drugi“, rekla je Gervala.

Ona je pozvala na "razgovore o činjenicama".

"Nemojmo se više zavaravati, hajde da sednemo zajedno i razgovaramo o činjenicama, hajde da zaista analiziramo šta se dešava na terenu. Ovde se više ne radi samo o diplomatskim razgovorima. Hajde da razgovaramo kao pravi evropljani, NATO i SAD, kako bismo izbegli ono što se može dogoditi ako ne postupimo kako treba i odlučno“, zaključila je Gervala u svom govoru.Ostale vesti

Priština ojačava pograničnu policiju
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo je naoružanje u vrednosti od 1.300.000 evra, oružje dugih cevi za graničnu policiju u vrednosti od 350.000 hiljada evra, kao i oklopna vozila, vodene topove i blindirane limuzine u vrednosti od 7.13 miliona evra.
  • 14.08.2022
Debata o Kosovu u Skupštini, politička nužnost u ovom trenutku
Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje - gde je sada Beograd u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.
  • 14.08.2022
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022