Vesti
Politika

Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu

"Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost", rekla je ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu.
Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu
Donika Gervala (Foto Kosova Press)

Tokom ovog sastanka razgovarano je o bezbednosnim izazovima u jugoistočnoj Evropi, sa posebnim akcentom na evroatlantske procese u regionu i saradnji u okviru ove povelje.

Ministarka Gervala je rekla da je, iako je bolna, istina da je rat ponovo postao realna pretnja za Balkan i dodala da "sadašnja situacija podseća na onu od pre 20 godina kada je najavljivan rat, ali to niko nije shvatao ozbiljno".

"Dozvolite mi da govorim direktno jer se, što se tiče bezbednosti, nalazimo u veoma teškom momentu. To me podseća na situaciju od pre 20 godina. I tada su upozoravali da će rat biti neizbežan, ali to niko nije shvatao ozbiljno. Danas smo ponovo suočeni sa rizikom od sukoba. Zato treba da budemo veoma jasni – između nas, pravih Evropljana, ovde u regionu, i sa našim jakim evropskim partnerima, a pre svega sa našim američkim saveznicima. Ignorisanje stvarnosti nikada nije dobro rešenje. To nije bilo dobro rešenje ni devedesetih, a bio bi opasan izbor i sada. Prošle nedelje smo prisustvovali Bezbednosnom forumu u Halifaksu u Kanadi kako bismo upozorili zvaničnike NATO i SAD, senatore, partnere i druge saveznike", rekla je Gervala.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kosova, Gervala je dodala da se kriza neće rešiti samo slanjem diplomata, pri čemu je istakla da se moraju preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu.

"Nažalost, više se ne bavimo krizom koja će se rešiti samo slanjem nekih diplomata u region. Jednostavno smo čekali predugo, a uspon vojnih, političkih i propagandnih sredstava nastavlja se više od jedne decenije. Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost. Bolno je, ali nažalost istinito: rat je ponovo postao prava pretnja Balkanu. Nikada od 90-ih godina prošlog veka reč ’rat’ nije spominjana tako često kao sada. I nikada od 90-ih srpsko agresivno i nacionalističko rukovodstvo nije koristilo jezik tako sličan onome koji je koristio Milošević. Nikada od 90-ih godina prošlog veka agresivna nacionalistička propaganda za srpsku publiku nije bila tako strateški pripremljena od strane vlasti u Beogradu. Samo treba da pogledamo napore Dodika, Vučića i Putina u Bosni i vidite da je na stolu podela država koju su pokrenule Srbija i Rusija. I aktuelni ministar Vulin, koji je bio portparol ratnog zločinca Miloševića, koji javno govori da žele da stvore ono što nazivaju ’srpskim svetom’. Vulin je u julu rekao da Srbija ne treba da odustane od ujedinjenja, što znači da neće odustati od Velike Srbije. On je rekao da srpska vojska treba da bude u stanju da zaštiti Srbe, gde god da žive. Navodno da naše demokratije ne štite građane, bilo da su Srbi, Bošnjaci, Albanci, Jevreji, Egipćani ili drugi“, rekla je Gervala.

Ona je pozvala na "razgovore o činjenicama".

"Nemojmo se više zavaravati, hajde da sednemo zajedno i razgovaramo o činjenicama, hajde da zaista analiziramo šta se dešava na terenu. Ovde se više ne radi samo o diplomatskim razgovorima. Hajde da razgovaramo kao pravi evropljani, NATO i SAD, kako bismo izbegli ono što se može dogoditi ako ne postupimo kako treba i odlučno“, zaključila je Gervala u svom govoru.Ostale vesti

Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
  • 27.11.2021
Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021