Vesti
Politika

Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu

"Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost", rekla je ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu.
Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu
Donika Gervala (Foto Kosova Press)

Tokom ovog sastanka razgovarano je o bezbednosnim izazovima u jugoistočnoj Evropi, sa posebnim akcentom na evroatlantske procese u regionu i saradnji u okviru ove povelje.

Ministarka Gervala je rekla da je, iako je bolna, istina da je rat ponovo postao realna pretnja za Balkan i dodala da "sadašnja situacija podseća na onu od pre 20 godina kada je najavljivan rat, ali to niko nije shvatao ozbiljno".

"Dozvolite mi da govorim direktno jer se, što se tiče bezbednosti, nalazimo u veoma teškom momentu. To me podseća na situaciju od pre 20 godina. I tada su upozoravali da će rat biti neizbežan, ali to niko nije shvatao ozbiljno. Danas smo ponovo suočeni sa rizikom od sukoba. Zato treba da budemo veoma jasni – između nas, pravih Evropljana, ovde u regionu, i sa našim jakim evropskim partnerima, a pre svega sa našim američkim saveznicima. Ignorisanje stvarnosti nikada nije dobro rešenje. To nije bilo dobro rešenje ni devedesetih, a bio bi opasan izbor i sada. Prošle nedelje smo prisustvovali Bezbednosnom forumu u Halifaksu u Kanadi kako bismo upozorili zvaničnike NATO i SAD, senatore, partnere i druge saveznike", rekla je Gervala.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kosova, Gervala je dodala da se kriza neće rešiti samo slanjem diplomata, pri čemu je istakla da se moraju preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu.

"Nažalost, više se ne bavimo krizom koja će se rešiti samo slanjem nekih diplomata u region. Jednostavno smo čekali predugo, a uspon vojnih, političkih i propagandnih sredstava nastavlja se više od jedne decenije. Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost. Bolno je, ali nažalost istinito: rat je ponovo postao prava pretnja Balkanu. Nikada od 90-ih godina prošlog veka reč ’rat’ nije spominjana tako često kao sada. I nikada od 90-ih srpsko agresivno i nacionalističko rukovodstvo nije koristilo jezik tako sličan onome koji je koristio Milošević. Nikada od 90-ih godina prošlog veka agresivna nacionalistička propaganda za srpsku publiku nije bila tako strateški pripremljena od strane vlasti u Beogradu. Samo treba da pogledamo napore Dodika, Vučića i Putina u Bosni i vidite da je na stolu podela država koju su pokrenule Srbija i Rusija. I aktuelni ministar Vulin, koji je bio portparol ratnog zločinca Miloševića, koji javno govori da žele da stvore ono što nazivaju ’srpskim svetom’. Vulin je u julu rekao da Srbija ne treba da odustane od ujedinjenja, što znači da neće odustati od Velike Srbije. On je rekao da srpska vojska treba da bude u stanju da zaštiti Srbe, gde god da žive. Navodno da naše demokratije ne štite građane, bilo da su Srbi, Bošnjaci, Albanci, Jevreji, Egipćani ili drugi“, rekla je Gervala.

Ona je pozvala na "razgovore o činjenicama".

"Nemojmo se više zavaravati, hajde da sednemo zajedno i razgovaramo o činjenicama, hajde da zaista analiziramo šta se dešava na terenu. Ovde se više ne radi samo o diplomatskim razgovorima. Hajde da razgovaramo kao pravi evropljani, NATO i SAD, kako bismo izbegli ono što se može dogoditi ako ne postupimo kako treba i odlučno“, zaključila je Gervala u svom govoru.Ostale vesti

Brnabić: Najvažnije da Priština krene u osnivanje ZSO
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je medijima u Parizu da se o novim predlozima za Kosovo ne može govoriti dok se ne primene već postignuti dogovori, Briselski sporazum i formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO), demantujući predsednika Nemačke Franka-Valtera Štajnmajera o prihvatanju francusko-nemačkog predloga.
  • 30.11.2022
CIK prihvatio kandidaturu Arsenijevića
Centralna izborna komisija Kosova (CIK) prihvatila je kandidaturu Aleksandra Arsenijevića iz Građanske inicijative Srpski opstanak za gradonačelnika Severne Mitrovice.
  • 29.11.2022
Rok za prijavu političkih subjekata za izbore SO Zvečan i Leposavić do 2. decembra

Centralna izborna komisija (CIК) saopštila je da je rok za podnošenje prijava za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za učešće na prevremenim izborima za skupštine opština Zvečan i Leposavić počeo 26. novembra i trajaće do 2. decembra.

  • 29.11.2022
Kurti: Srbija želi da izdvoji jedan sporazum, a preostala 32 ignoriše
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je spreman da razgovara o zajednici srpskih opština i pravima Srba na Kosovu, ali ne kao o preduslovu za dijalog, nego kao delu razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na bazi predloga Nemačke i Francuske.
  • 29.11.2022
Tribina: Politika prema Kosovu rezultiraće nestankom Srba

Albanci za srpsku politiku ne postoje, oni nisu priznati kao politički subjekat i kao takvi ne mogu biti sagovornik, ocenili su sinoć u Beogradu učesnici tribine "Da li je moguće misliti na priznanje Kosova ako si Srbin".

  • 29.11.2022
Vučić: Ako je za Kurtija završeno pitanje statusa Kosova, i za mene je
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da povodom nastavka pregovora sa Prištinom "nema previše nade, već ima strah od budućih događaja".
  • 28.11.2022