Vesti
Politika

Gervala: Očekujemo da Srbija primeni sporazum iz Ohrida

Ministarka spoljnih poslova Кosova Donika Gervala na sastanku u Briselu jasno izrazila stav Кosova po pitanju normalizacije odnosa sa Srbijom.

Gervala: Očekujemo da Srbija primeni sporazum iz Ohrida
Donika Gervala (Foto Tviter@gervallaschwarz)

Gervala je rekla da Кosovo sporazume zaključene ove godine u Briselu i Ohridu vidi kao pravno obavezujuće.

„Očigledno da je normalizacija odnosa sa Srbijom bila jedna od tema koja izaziva naš region. Iznela sam stav Кosova da u sporazumu zaključenom u Briselu i fazi implementacije u Ohridu to vidimo kao pravno obavezujući sporazum i očekujemo da ga Srbija primeni, iako signali iz njega nisu dobri, kao što ste bili svedoci izjava Aleksandra Vučića i Ivice Dačića koji stalno odbijaju da sprovode, a često i negiraju postojanje takvog sporazuma“, rekla je ona.

Gervala je rekla da je dobro što su ministri Zapadnog Balkana pozvani na ovaj sastanak i dodala da postoji zahtev da se takvi sastanci održavaju češće.

Gervala je takođe upitana o zahtevu Кosova za status kandidata za članstvo u EU.

„Zahtev smo podneli u decembru, nadamo se da će predsedništvo Švedske završiti razgovore koje vodi sa svim državama članicama EU i doći do konkretnog rezultata. Predviđanja ne mogu da dam, jer to ne bi bilo ozbiljno. Ali, verujem da se pristupom koji je Švedska imala tokom svog predsedavanja pokazala kao veoma spremna da unapredi naš zahtev, i da razgovara sa svim članicama, i onima koji su pristalice i onima koji su malo neodlučniji“, navela je Gervala.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023