Vesti
Politika

Gervala: Nema konkretnih signala za bilo kakav mogući vojni napad na Kosovo

„U stalnom smo kontaktu sa našim partnerima i saveznicima. Na Kosovu niko ne treba da oseća paniku, jer nema znakova da smo na ivici oružanog sukoba sa bilo kim“, kazala je danas kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore, Donika Gervala, tokom sastanka sa članovima Odbora za spoljne poslove i dijasporu.
Gervala: Nema konkretnih signala za bilo kakav mogući vojni napad na Kosovo
Donika Gervala (Foto EPA)

Ovo je praktično prva zvanična „umirujuća“ izjava kosovskih zvaničnika, od izbijanja rata u Ukrajini, nakon serije izjava iz Prištine o pretnji „agresije i hegemonije“ iz Srbije, kao „ruskog trojanskog konja“ i „ruske produžene ruke“.

Ipak, ni tokom današnjeg zasedanja, nije izostala paralela kosovske krize sa ukrajinskom, i Srbije kao ruskog saveznika.

Objasnivši da nema konkretnih signala za bilo kakav mogući vojni napad na Kosovo, apelovala je na građane da ne paniče.

„Ruski uticaj u regionu je veliki i opasan i organizovan je preko Srbije. Nastavljamo da obaveštavamo naše partnere i saveznike da nemamo konkretnih signala za bilo kakav vojni napad na bilo koga na Kosovu, ali da moramo biti veoma oprezni i spremni jer nikada ne možemo znati šta će se dogoditi. U stalnom smo kontaktu sa našim partnerima i saveznicima. Na Kosovu niko ne treba da oseća paniku, jer nema znakova da smo na ivici oružanog sukoba sa bilo kim“, rekla je Gervala, prenose prištinski mediji.

Dodala je da su od KFOR-a zatražili zatvaranje vazdušnog prostora iznad Kosova.

„Na osnovu Kumanovskog sporazuma, tako nešto nije u nadležnosti Kosova već komandanta KFOR-a i rečeno nam je da zajedno sa NATO-om razmatraju naš zahtev. KFOR i predstavnici SAD su nam obećali da će naš zahtev biti shvaćen ozbiljno i očekujemo odgovor u narednim danima“, kazala je.

Gervala je ujedno danas ponovila da kosovska vlada ulaže napore kako bi na bilo koji način pomogla Ukrajini i njenom narodu, a pored toga što će, ukoliko to bude potrebno, primiti 20 ukrajinskih novinara, dodala je da je Kosovo spremno da pruži utočište i porodicama ukrajinskih vojnika KFOR-a.

„Imamo nekoliko ukrajinskih vojnika koji žele da dovedu svoje porodice, oni su deo KFOR-a“, kazala je.

Kao pomoć ukrajinskom narodu, Kosovo će, prema njenim rečima, suspendovati tranzitni vizni režim za građane Ukrajine.

„Dakle, građani Ukrajine na granici sa Kosovom mogu da uđu bez viza, ali oni koji žele da ostanu na Kosovu biće prinuđeni da obaveste nadležne organe radi dobijanja boravišne dozvole“, objasnila je.

Na sednici Odbora je takođe istakla i da Kosovo ima dovoljne rezerve brašna i da je panika koja se dešava među građanima, prema njenim rečima, nepotrebna.

Kazala je da Kosovo ima žita za još najmanje šest meseci, kao da se sada uopšte ne uvozi, prenosi Zeri.

Ipak građanima je poručila ne moraju da idu u prodavnice da bi kupili džakove brašna i pravili zalihe.

„Kosovo ima minimum žita za još šest meseci, nema razloga da idete da kupujete džakove brašna u prodavnicama. Znam da postoji nesigurnost građana i postoji tendencija da se diže panika da Kosovo nema hleba. To nije tačno, oni koji upravljaju količinama žita kažu da bez kupovine kilograma žita, od sada imamo rezerve za 6 meseci“, rekla je Gervala.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022