Vesti
Politika

Gervala: Nema konkretnih signala za bilo kakav mogući vojni napad na Kosovo

„U stalnom smo kontaktu sa našim partnerima i saveznicima. Na Kosovu niko ne treba da oseća paniku, jer nema znakova da smo na ivici oružanog sukoba sa bilo kim“, kazala je danas kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore, Donika Gervala, tokom sastanka sa članovima Odbora za spoljne poslove i dijasporu.
Gervala: Nema konkretnih signala za bilo kakav mogući vojni napad na Kosovo
Donika Gervala (Foto EPA)

Ovo je praktično prva zvanična „umirujuća“ izjava kosovskih zvaničnika, od izbijanja rata u Ukrajini, nakon serije izjava iz Prištine o pretnji „agresije i hegemonije“ iz Srbije, kao „ruskog trojanskog konja“ i „ruske produžene ruke“.

Ipak, ni tokom današnjeg zasedanja, nije izostala paralela kosovske krize sa ukrajinskom, i Srbije kao ruskog saveznika.

Objasnivši da nema konkretnih signala za bilo kakav mogući vojni napad na Kosovo, apelovala je na građane da ne paniče.

„Ruski uticaj u regionu je veliki i opasan i organizovan je preko Srbije. Nastavljamo da obaveštavamo naše partnere i saveznike da nemamo konkretnih signala za bilo kakav vojni napad na bilo koga na Kosovu, ali da moramo biti veoma oprezni i spremni jer nikada ne možemo znati šta će se dogoditi. U stalnom smo kontaktu sa našim partnerima i saveznicima. Na Kosovu niko ne treba da oseća paniku, jer nema znakova da smo na ivici oružanog sukoba sa bilo kim“, rekla je Gervala, prenose prištinski mediji.

Dodala je da su od KFOR-a zatražili zatvaranje vazdušnog prostora iznad Kosova.

„Na osnovu Kumanovskog sporazuma, tako nešto nije u nadležnosti Kosova već komandanta KFOR-a i rečeno nam je da zajedno sa NATO-om razmatraju naš zahtev. KFOR i predstavnici SAD su nam obećali da će naš zahtev biti shvaćen ozbiljno i očekujemo odgovor u narednim danima“, kazala je.

Gervala je ujedno danas ponovila da kosovska vlada ulaže napore kako bi na bilo koji način pomogla Ukrajini i njenom narodu, a pored toga što će, ukoliko to bude potrebno, primiti 20 ukrajinskih novinara, dodala je da je Kosovo spremno da pruži utočište i porodicama ukrajinskih vojnika KFOR-a.

„Imamo nekoliko ukrajinskih vojnika koji žele da dovedu svoje porodice, oni su deo KFOR-a“, kazala je.

Kao pomoć ukrajinskom narodu, Kosovo će, prema njenim rečima, suspendovati tranzitni vizni režim za građane Ukrajine.

„Dakle, građani Ukrajine na granici sa Kosovom mogu da uđu bez viza, ali oni koji žele da ostanu na Kosovu biće prinuđeni da obaveste nadležne organe radi dobijanja boravišne dozvole“, objasnila je.

Na sednici Odbora je takođe istakla i da Kosovo ima dovoljne rezerve brašna i da je panika koja se dešava među građanima, prema njenim rečima, nepotrebna.

Kazala je da Kosovo ima žita za još najmanje šest meseci, kao da se sada uopšte ne uvozi, prenosi Zeri.

Ipak građanima je poručila ne moraju da idu u prodavnice da bi kupili džakove brašna i pravili zalihe.

„Kosovo ima minimum žita za još šest meseci, nema razloga da idete da kupujete džakove brašna u prodavnicama. Znam da postoji nesigurnost građana i postoji tendencija da se diže panika da Kosovo nema hleba. To nije tačno, oni koji upravljaju količinama žita kažu da bez kupovine kilograma žita, od sada imamo rezerve za 6 meseci“, rekla je Gervala.Ostale vesti

Kurti: Spreman sam za razgovore o novim izborima na severu Kosova
Opštinske zgrade u tri opštinske samouprave na severu - Zubin Potok, Leposavić i Zvečan - vlasništvo su Republike Kosova i ne može da se pravi kompromis oko demokratije, izjavio je premijer Aljbin Kurti za BBC Radio.
  • 04.06.2023
Predsedavajući OEBS objavio plan za deeskalaciju i normalizaciju na severu Kosova
Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani objavio je plan u devet koraka za smirivanje i normalizaciju situacije na severu Kosova.
  • 04.06.2023
Vučević: Bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje visokorizična
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje visokorizična zbog "jednostranih, nezakonitih i nelegitimnih odluka administracije u Prištini".
  • 04.06.2023
Šole ohrabrio Vučića da podstakne smirivanje krize na severu
Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole izjavio je da je ohrabrio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "podstakne mir među kosovskim Srbima".
  • 04.06.2023
Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023