Vesti
Politika

Gervala: Kosovu preti Srbija, kao što Ukrajni preti Putin

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala sastala se danas u Prišini sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom sa kojim je razgovarala o situaciji u Ukrajni, sankcijama upućenim Rusiji i regionalnoj stabilnosti.  
Gervala: Kosovu preti Srbija, kao što Ukrajni preti Putin
Peter Sijarto i Donika Gervala (Foto Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova)

Gervala je navela da invazija Ruske Federacije na Ukrajnu "nije samo krišenje međunarodnog prava i humanitarna katastrofa, već pre svega ratni zločin".

"Kosovo se bez oklevanja pridružilo svim sankcijama EU i SAD protiv Ruske Federacije, njenog predsednika Putina, ministra spoljnih poslova Lavrova i brojnih oligarha koji podržavaju ovaj režim. U bliskoj saradnji sa našim partnerima i saveznicima u NATO-u i EU, sprovešćemo ove sankcije", kazala je ona.

Kosovo je, prema njenim rečima, suočeno sa sajber napadima i ruskom sabotažom koja dolazi kroz Srbiju, kako je kazala, "Kosovu preti Srbija, kao što Ukrajni preti Putin".

"Kao Putin sa Ukrajinom, Aleksandar Vučić negira Kosovu pravo na postojanje, on manipuliše istorijskim činjenicama i Kosovo naziva delom Srbije. Laže i tvrdi da se nad Srbima na Kosovu vrše zločini. Očekujemo i zahtevamo da međunarodna zajednica sa Vučićem, najbližim saveznikom Rusije na Balkanu, ne ponovi iste greške koje su napravljene u odnosu na Putina. Vučićeve otvorene pretnje ratom, njegovo ekstremno naoružavanje i militarizacija Srbije uz Putinovu pomoć moraju biti pravilno ocenjeni i moraju dobiti brz i zaslužen odgovor", rekla je Gervala.

Ona je kazala i da je Srbija postala jedina zemlja u kojoj Rusija može slobodno finansijski i vojno da posluje.

"U bliskoj koordinaciji sa SAD, NATO-om i EU, povećavamo budnost i mere bezbednosti na našim granicama. Bezbednost Republike Kosovo i njenih građana je u fokusu njenih partnera, pre svega Sjedinjenih Država. Kosovo ima jake prijatelje i NATO trupe u zemlji. Dakle, sa apsolutnom sigurnošću možemo reći da je Kosovo bezbedno i da svakodnevno radimo na tome da tako i ostane", navela je Gervala.

Najavila je da će otputovati u Tursku, gde će se pridružiti kosovskoj predsednici Vjosi Osmani i susresti se sa predstavnicima zemalja članica NATO-a.Ostale vesti

Rode: Pitam se da li će Srpska lista prekinuti ćutanje
Nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode upitao je da li će se Srpska lista pridružiti, kako navodi, celom svetu u osudi jučerašnjeg napada na Kosovsku policiju.
  • 25.09.2023
Brisel: Lajčak i Eskobar sa diplomatama iz Francuske, Nemačke i Italije
U Briselu bi danas trebalo da se sastanu specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao i diplomatski savetnici lidera Francuske, Nemačke i Italije, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora.
  • 25.09.2023
Zaracin: Moramo imati uspešan dijalog
Dijalog se, naravno, može nastaviti i važno je da se držimo prethodnog u pokušajima da pronađemo način da se dogovoreno u Ohridu implementira, rekao je u Prištini izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin. On je osudio "kriminalni i teroristički" napad na Policiju Kosova i izrazio saučešće porodici ubijenog policajca.
  • 25.09.2023
Tužilac: U Zvečanu nađeno vozilo puno oružja, identifikacija osumnjičenih za ’teroristički napad’

Kosovski specijalni tužilac Naim Abazi izjavio je danas da je policija u Zvečanu našla automobil u kom je bilo sakriveno oružje, kao i da je u toku identifikacija svih osumnjičenih za "teroristički napad" kod sela Banjska u kom je ubijen jedan policajac.

  • 25.09.2023
Rašić o incidentu kod Banjske: Delovala je paravojna formacija, Vučić manipuliše
Ministar za zajednicu i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić kazao je da je noć u Banjskoj protekla mirno kao i da su jučerašnji događaji poražavajući, te da će po njegovom mišljenju tek da proizvedu neke nove efekte.
  • 25.09.2023
Vučić s Bocan Harčenkom: Kurti organizuje etničko čišćenje na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan Harčenkom, s kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu.

  • 25.09.2023