Vesti
Politika

Gervala: Kosovo i Severna Makedonija primer dobrosusedstva i saradnje

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala današnju zvaničnu posetu Severnoj Makedoniji započela sastankom sa premijerom Zoranom Zaevim na kojem je ocenila da su Kosovo i Severna Makedonija primer dobrosusedstva, saradnje i partnerstva, prenosi Ekonomija onlajn.
Gervala: Kosovo i Severna Makedonija primer dobrosusedstva i saradnje
Gervala i Zaev (Foto kk.rks-gov.net)


Gervala i Zaev su razgovarali i o bilateralnoj saradnji i mogućnostima za produbljivanje saradnje na polju ekonomije, zajedničkih turističkih projekata i drugim temama na obostranu korist.

Sagovornici su naglasili potrebu za ubrzanjem reformi koje će Kosovo i Severnu Makedoniju približiti Evropskoj uniji, kao jedinoj alternativi za region.

Nakon sastanka sa svojim kolegom Bujarom Osmanijem, održali su zajedničku konferenciju za medije.

"Počećemo koordinacijom sastanka naših vlada, koji će poslužiti kao prilika za unapređenje bilateralnih odnosa", dodala je Gervala.

Osmani je, takođe, naglasio potrebu finalizacije tekućih bilateralnih sporazuma, poput Sporazuma o saradnji u dijaspori, o međunarodnom drumskom prevozu putnika i robe kao i Sporazuma o izgradnji zajedničkog prelaza Đeneral Janković, zatim saradnje u oblasti energetike, turizma i drugih oblasti od zajedničkog interesa kao i o pandemiji.

Gervala je razgovarala i sa predsednikom Skupštine Severne Makedonije Taljatom Džaferijem o produbljivanju bilateralne saradnje i razmeni iskustava na različitim poljima, kome je zahvalila na podršci Kosovu u vezi sa procesom članstva u NATO.

Takođe je zahvalila na kontinuiranoj podršci članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama i na novim priznanjima nezavisnosti Kosova.Ostale vesti

Pahor: Prevazići nesporazume i nastaviti dijalog
"Dijalog nije jednostavan i može se doći do kraja ukoliko postoji politička volja dveju strana", poručio je u Prištini slovenački predsednik Borut Pahor.
  • 29.11.2021
Pahor stigao u Prištinu
U Predsedništvu Kosova počeo je sastanka predsednice Vjose Osmani i predsednika Slovenije Boruta Paroha. 
  • 29.11.2021
Vučić: Srbija ne treba da prizna Kosovo
"Srbija ne treba da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, već treba da se bori koliko je moguće politički i da čuva mir, da zemlja ide napred, da bi mogla jasno da kaže sve što danas može da kaže", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 29.11.2021
Diplomatske misije u Prištini upozorile na oprez zbog mogućih napada

Diplomatske misije u Prištini upozorile su svoje osoblje da izbegavaju gužve i velike tržne centre jer, prema njihovim saznanjima, postoji rizik od mogućeg napada do 30. novembra.

  • 28.11.2021
Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
  • 27.11.2021
Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021