Vesti
Politika

Gervala: Kosovo i Severna Makedonija primer dobrosusedstva i saradnje

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala današnju zvaničnu posetu Severnoj Makedoniji započela sastankom sa premijerom Zoranom Zaevim na kojem je ocenila da su Kosovo i Severna Makedonija primer dobrosusedstva, saradnje i partnerstva, prenosi Ekonomija onlajn.
 • 30.07.2021
 • 17:14 h
 • Politika
 • izvor: Ekonomia onlajn, Kosovo online
 • komentara:
 • pregleda: 257
Gervala: Kosovo i Severna Makedonija primer dobrosusedstva i saradnje
Gervala i Zaev (Foto kk.rks-gov.net)


Gervala i Zaev su razgovarali i o bilateralnoj saradnji i mogućnostima za produbljivanje saradnje na polju ekonomije, zajedničkih turističkih projekata i drugim temama na obostranu korist.

Sagovornici su naglasili potrebu za ubrzanjem reformi koje će Kosovo i Severnu Makedoniju približiti Evropskoj uniji, kao jedinoj alternativi za region.

Nakon sastanka sa svojim kolegom Bujarom Osmanijem, održali su zajedničku konferenciju za medije.

"Počećemo koordinacijom sastanka naših vlada, koji će poslužiti kao prilika za unapređenje bilateralnih odnosa", dodala je Gervala.

Osmani je, takođe, naglasio potrebu finalizacije tekućih bilateralnih sporazuma, poput Sporazuma o saradnji u dijaspori, o međunarodnom drumskom prevozu putnika i robe kao i Sporazuma o izgradnji zajedničkog prelaza Đeneral Janković, zatim saradnje u oblasti energetike, turizma i drugih oblasti od zajedničkog interesa kao i o pandemiji.

Gervala je razgovarala i sa predsednikom Skupštine Severne Makedonije Taljatom Džaferijem o produbljivanju bilateralne saradnje i razmeni iskustava na različitim poljima, kome je zahvalila na podršci Kosovu u vezi sa procesom članstva u NATO.

Takođe je zahvalila na kontinuiranoj podršci članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama i na novim priznanjima nezavisnosti Kosova.Ostale vesti

Osmani u Tirani: Prekinuti lanac trgovine ljudima

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na konferenciji u Tirani na temu "Aktuelni trend trgovine ljudima na Balkanu" kazala da se mora prekinuti ovaj lanac pre nego što se unište sudbine još ljudi.

 • 25.05.2022
Davos: Region i geopolitički rizici
Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u toku je sastanak evropskih lidera iz sveta politike i biznisa, kao i predstavnika brojnih međunarodnih organizacina. Sastanku, iza zatvorenih vrata, prisustvovali su i lideri zemalja Zapadnog Balkana.
 • 25.05.2022
Podrška Švajcarske za SE
Kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarao je danas, na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, s potpredsednikom Švajcarske Alanom Bersetom koji je potvrdio snažnu podršku svoje zemlje zahetvu Kosova za članstvo u Savetu Evrope.
 • 24.05.2022
Ambasadori zemalja Kvinte posetili Visoke Dečane

Ambasadori zemalja Kvinte, SAD, Italije, Nemačke, Francuske i Velike Britanije posetili su danas manastir Visoki Dečani, saopštio je amasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer na svom Tviter nalogu.

 • 24.05.2022
Šubarić se sastala sa šeficom UNMIK-a
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić razgovarala je danas sa šeficom UNMIК-a na Кosovu Кarolinom Zijade.
 • 24.05.2022
Osmani odala počast Ibrahimu Rugovi i delila nagrade zaslužnima
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je povodom “Dana predsednika” odala je počast prvom predsedniku Kosova Ibrahimu Rugovi ispred njegove statue koja se nalazi na šetalištu u centru grada.
 • 24.05.2022