Vesti
Politika

Gervala: Glasanje o viznoj liberalizaciji ne očekujem pre proleća 2022.

Ministarka spoljnih poslova Кosova Donika Gervala kaže da ne očekuje glasanje o viznoj liberalizaciji za Kosovo pre proleća naredne godine.
 • 09.10.2021
 • 09:41 h
 • Politika
 • izvor: Ekonomia online, Kosovo online
 • komentara:
 • pregleda: 307
Gervala: Glasanje o viznoj liberalizaciji ne očekujem pre proleća 2022.
Donika Gervala (Foto Ekonomiaonlain)

Navela je da pitanje vizne liberalizacije pokrenuto i da države članice EU, sa retkim izuzecima, smatraju da je Кosovo ne samo ispunilo, već premašilo one kriterijume koje mora da ispuni za viznu liberalizaciju.

“Nažalost, tako nešto se do sada nije dogodilo. Ovo su pojedinačne odluke vrlo malog broja država članica. Daćemo sve od sebe da uverimo skeptike da smo postigli značajan napredak ne samo u ispunjavanju postavljenih kriterijuma, već i u vladavini prava i da pokušamo da ih ubedimo da konačno daju odobrenje", naglasila je Gervala.

Navela je da bi volela da se pitanje liberalizacije viznog režima za Кosovo stavi na glasanje pre izbora u Francuskoj, da možda bude iznenađenja pa glasanje o viznoj liberalizaciji bude ranije, ali da se ne bi iznenadila da se to ne dogodi do proleća iduće godine.Ostale vesti

Brnabić: Najvažnije da Priština krene u osnivanje ZSO
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je medijima u Parizu da se o novim predlozima za Kosovo ne može govoriti dok se ne primene već postignuti dogovori, Briselski sporazum i formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO), demantujući predsednika Nemačke Franka-Valtera Štajnmajera o prihvatanju francusko-nemačkog predloga.
 • 30.11.2022
CIK prihvatio kandidaturu Arsenijevića
Centralna izborna komisija Kosova (CIK) prihvatila je kandidaturu Aleksandra Arsenijevića iz Građanske inicijative Srpski opstanak za gradonačelnika Severne Mitrovice.
 • 29.11.2022
Rok za prijavu političkih subjekata za izbore SO Zvečan i Leposavić do 2. decembra

Centralna izborna komisija (CIК) saopštila je da je rok za podnošenje prijava za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za učešće na prevremenim izborima za skupštine opština Zvečan i Leposavić počeo 26. novembra i trajaće do 2. decembra.

 • 29.11.2022
Kurti: Srbija želi da izdvoji jedan sporazum, a preostala 32 ignoriše
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je spreman da razgovara o zajednici srpskih opština i pravima Srba na Kosovu, ali ne kao o preduslovu za dijalog, nego kao delu razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na bazi predloga Nemačke i Francuske.
 • 29.11.2022
Tribina: Politika prema Kosovu rezultiraće nestankom Srba

Albanci za srpsku politiku ne postoje, oni nisu priznati kao politički subjekat i kao takvi ne mogu biti sagovornik, ocenili su sinoć u Beogradu učesnici tribine "Da li je moguće misliti na priznanje Kosova ako si Srbin".

 • 29.11.2022
Vučić: Ako je za Kurtija završeno pitanje statusa Kosova, i za mene je
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da povodom nastavka pregovora sa Prištinom "nema previše nade, već ima strah od budućih događaja".
 • 28.11.2022