Vesti
Politika

Gervala: Glasanje o viznoj liberalizaciji ne očekujem pre proleća 2022.

Ministarka spoljnih poslova Кosova Donika Gervala kaže da ne očekuje glasanje o viznoj liberalizaciji za Kosovo pre proleća naredne godine.
 • 09.10.2021
 • 09:41 h
 • Politika
 • izvor: Ekonomia online, Kosovo online
 • komentara:
 • pregleda: 257
Gervala: Glasanje o viznoj liberalizaciji ne očekujem pre proleća 2022.
Donika Gervala (Foto Ekonomiaonlain)

Navela je da pitanje vizne liberalizacije pokrenuto i da države članice EU, sa retkim izuzecima, smatraju da je Кosovo ne samo ispunilo, već premašilo one kriterijume koje mora da ispuni za viznu liberalizaciju.

“Nažalost, tako nešto se do sada nije dogodilo. Ovo su pojedinačne odluke vrlo malog broja država članica. Daćemo sve od sebe da uverimo skeptike da smo postigli značajan napredak ne samo u ispunjavanju postavljenih kriterijuma, već i u vladavini prava i da pokušamo da ih ubedimo da konačno daju odobrenje", naglasila je Gervala.

Navela je da bi volela da se pitanje liberalizacije viznog režima za Кosovo stavi na glasanje pre izbora u Francuskoj, da možda bude iznenađenja pa glasanje o viznoj liberalizaciji bude ranije, ali da se ne bi iznenadila da se to ne dogodi do proleća iduće godine.Ostale vesti

EEAS zabrinuta zbog zapaljive retorike iz Beograda i Prištine

Evropska spoljnopolitička služba upozorila je da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a "posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu", izazivaju veliku zabrinutost.

 • 14.08.2022
Priština ojačava pograničnu policiju
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo je naoružanje u vrednosti od 1.300.000 evra, oružje dugih cevi za graničnu policiju u vrednosti od 350.000 hiljada evra, kao i oklopna vozila, vodene topove i blindirane limuzine u vrednosti od 7.13 miliona evra.
 • 14.08.2022
Debata o Kosovu u Skupštini, politička nužnost u ovom trenutku
Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje - gde je sada Beograd u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.
 • 14.08.2022
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
 • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
 • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
 • 12.08.2022