Vesti
Politika

Georgiev: Vučić otezao sa Kosovom 10 godina, sve nas doveo do „uzmi ili ostavi“

Direktor vesti na televiziji Nova S Slobodan Georgiev ocenjuje za N1 da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kada se radi o pregovorima sa Kosovom, ima smanjeni manevarski prostor jer je otezao 10 godina, "i sve nas je doveo u situaciju ’uzmi ili ostavi’". Dodaje da se njegova politika svodi na kupovinu vremena, i sada je to vreme isteklo.

Georgiev: Vučić otezao sa Kosovom 10 godina, sve nas doveo do „uzmi ili ostavi“
Slobodan Georgiev (Foto Fonet, Milica Vučković)

„Rekao nam je da ako ne prihvatimo evropski predlog (za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine) da ćemo mi nastradati. Ne verujem da ćemo mi nastradati, već će on nastradati“, smatra Georgiev.

On podseća da je implementacionim planom predviđeno da ceo proces bude završen u narednih 150 dana, ali da ne znači da će se to i desiti.

„To je proces koji traje od prošlog leta i trebalo bi da se završi krajem ovog leta“, navodi.

Dodaje i da oni koji vode proces, prvenstveno izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, veruju Vučiću.

Smatra i da Vučić ne mora da sprovede evropski plan, ali da će se on onda naći u izolaciji.

„Vučić sada vaga da li sme u takvu avanturu da se upusti“, ocenjuje i dodaje da „ne možemo da znamo šta je u glavi Vučića, osim da što duže bude tu“.

Povodom naredne runde dijaloga 18. marta u Ohridu, u kojem bi trebalo da se dve strane saglase o implementacionom planu, kaže da kosovski premijer Aljbin Kurti svojim izjavama podbada Vučića, gura ga u to da odustane od plana.

„Verujem da će Vučić biti kooperativan, a onda će prvi da izađe pred novinare i da kaže da ni na šta nije pristao“, navodi.

 Ostale vesti

Osmani predao Prištini i Beogradu plan za normalizaciju na severu

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Bujar Osmani izjavio je da je njegov predlog za deeskalaciju i normalizaciju sutuacije na severu Kosova predat misijama u Beogradu i Prištini "koje treba da ga komuniciraju i operacionalizuju".

  • 07.06.2023
Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023