Vesti
Politika

Gazeta Expres: Vjosa Osmani kandidat DSK za kosovskog premijera

Vjosa Osmani biće kandidat za premijera nove kosovske vlade najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, kojim rukovodi Isa Mustafa.
Gazeta Expres: Vjosa Osmani kandidat DSK za kosovskog premijera
Priština (Foto arhiva Kim)

Osmanijeva je prva žena kandidat za premijera Kosova, a DSK je takvu odluku doneo danas, piše Gazeta Expres pozivajući se na svoje izvore iz DSK.

Expres podseća da je Osmanjeva i na izborima 2017. bila među kandidatima sa najvećim brojem glasova za premijera - 65.000.

DSK je, inače, vodio višenedeljne razgovore sa Pokretom Samoopredeljenje o formiranju predizborne koalicije, ali je kamen spoticanja bio taj što je DSK želeo svog predstavnika za kandidata za premijera, a Samoopredeljenje je htelo da to bude njihov lider Aljbin Kurti.Ostale vesti

Sporazum: “Pravo ili politika”
Odluka Ustavnog suda Kosova da se nova Vlada može formirati bez raspuštanja skupštine i novih izbora, doneta je u skladu sa dnevno političkim zahtevima na Kosovu, odnosno pokušaj da se manevriše između prava i politike, a u srpskoj zajednici se ona tumači kao pobeda diplomatije SAD-a, istakli su gostujući u emisiji “Sporazum”, profesor Ustavnog prava iz Prištine Riza Smaka, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber  i programski direktor NVO “Aktiv” Miodrag Marinković.
  • 04.06.2020
Goran Rakić preuzeo dužnost ministra MALS-a
Nakon jučerašnjeg izglasavanja nove Vlade u Prištini, predsednik Srpske liste Goran Rakić preuzeo je dužnost ministra administracije i lokalne samouprave.
  • 04.06.2020
Vučić: Slede veliki pritisci
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje velike pritiske po pitanju rešavanja kosovskog problema i da je važno da Srbija, posle izbora, dobije snažnu vladu.
  • 04.06.2020
Novi premijer i stari problemi: Bez prevoda na srpski

U Prištini je održana prva sednica Vlade Kosova kojom je predsedavao novoizabrani premijer Avdulah Hoti.

  • 04.06.2020
Hoti preuzeo dužnost premijera

Uz počasnu gardu i intoniranje himne, Avdulah Hoti je i zvanično preuzeo dužnost premijera Kosova.

  • 04.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020