Vesti
Politika

Gana će ponovo razmotriti stav o priznanju Kosova

Gana će ponovo razmotriti svoj stav o priznanju nezavisnosti Kosova, rekao je u razgovoru sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković predsednik parlamenta Gane Aron Majkl Okvaje.
Gana će ponovo razmotriti stav o priznanju Kosova
Sastanak dve delegacije (Foto Tanjug)

Aron Majkle Okvaje predvodi parlamentarnu delegaciju Gane koja je u poseti Skupštini Srbije, a sastaće se i sa predsednikom i premijerkom Srbije.

Predsednici dva parlamenta naglasili su da je ova poseta istorijska, jer je predsednik Skupštine Gane prvi zvaničnik koji je posetio Beograd posle raspada bivše Jugoslavije.

Razvoj parlamentarne saradnje i potpisivanje memoranduma sledeće godine, bile su glavne teme razgovora.

"Poseban deo razgovora je o našim pregovorima sa Prištinom i o Kosovu i Metohiji i zaštiti kulturnog blaga Srbije na Kosovu i Metohiji. Razgovarali smo o stavu Gane prema Kosovu i rekao je da će pitanje statusa Kosova biti ponovo razmotreno", rekla je predsednica Skupštine Maja Gojković.

Aron Majkl Okvaje je rekao da mu je drago što o mogućnostima saradnje razgovaraju u zdanju u kojem su predsednici Tito i Nhrumah potpisali dokument o osnivanju Pokreta nesvrstanih.

"Zainteresovani smo za saradnju u oblasti obrazovanja, nauke, medicine. Sa predsednicom srpskog parlamenta razgovarao sam o važnom spoljnopolitičkom pitanju za Srbiju i rekao sam da ću o tome razgovarati sa predsednikom Gane, kako bi preispitali naš stav", rekao je Aron Majkl Okvaje.Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021