Vesti
Politika

Galuči: Oliver Ivanović je žrtveno jagnje

Bivši američki diplomata i predstavnik UN na Kosovu Džerald Galuči izjavio je da je "nezamislivo da je Oliver Ivanovic naređivao da se neko ubije ili da je učestvovao u bilo kakvim akcijama te vrste".
Galuči: Oliver Ivanović je žrtveno jagnje
Džerald Galuči (Foto novosti.rs)

Galuči ističe da je Ivanović, dok je on sarađivao sa njim, konstantno radio na tome da se uspostavi mir i kompromis izmedu Srba i Albanaca.
 
"Teško mi je da zamislim da on naređuje da se neko ubije ili da ucestvuje u bilo kakvim akcijama te vrste," rekao je Galuči.

Prema Galučijevom mišljenju, "Ivanović je hrabar i pragmatičan, zbog toga nije uvek bio popularan u svojoj zajednici i ponekad je bio na meti Srba“.

Nekadašnji diplomata istice da je Ivanović žrtveno jagnje svih strana uključenih u događaje na Kosovu.

“Ivanović je bio lakša meta od lokalnih radikalnih lidera, kada bi oni bili uhapšeni, na ulicama bi se našlo hiljade ljudi, dok je za Olivera izašla šačica ljudi".

Po njegovom mišljenju i "Beograd je želeo i izgleda da i dalje želi", da se Oliver skine sa scene.

"Srpska Vlada želi više nego išta da se približi Evropskoj uniji, a kosovske Srbe vidi kao nepotrebne, ali i koristi ih kao štap kojim udara ka Prištini. Navodno je Beograd sugerisao međunarodnim istražiteljima da ’uzmu’ Ivanovića kada su oni tražili ’glavu jednog kosovskog Srbina’, istakao je Galuči.

Galuči se pita i kako je međunarodna zajednica dozvolila takvo postupanje prema Ivanoviću.

"Teško je razumeti zašto su SAD i pametniji Evropljani dozvolili Euleksu da baci Olivera kroz prozor. Amerikanci znaju da predaja Kosova Albancima nije donela željene rezultate, a potencijalna Zajednica srpskih opština bi bila jedini način za obezbeđivanje života na multietničkom Kosovu. Međunarodna zajednica treba da radi sa Oliverom, a ne da ga zatvara. Tu ključnu ulogu imaju SAD, Evropljani su nemarni“, dodao je Galuči.

Prema njegovim rečima, Amerikanci više vole „lidere koji nisu pravi lideri“ i zato dugo podržavaju Hašima Tačija "koji predstavlja osrednjost u svom najizraženijem obliku, za razliku od sposobnijeg i pragmatičnijeg Ramuša Haradinaja, koji koketira sa radikalnim strujama, jer mu SAD i EU prete hapšenjem".Ostale vesti

Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020
Najavljeno uklanjanje robe
Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
  • 01.06.2020
Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?
Iako je Republička izborna komisija (RIK) predvidela glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu, još uvek je neizvesno hoće li se ti izbori sprovesti.
  • 01.06.2020
Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020