Vesti
Politika

Gabrijel Eskobar 7. septembra preuzima dužnost od Metjua Palmera

Zamenik ambasadora SAD u Srbiji Gabrijel Eskobar preuzeće naredne sedmice novu dužnost zamenika pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt departmenta, potvrđeno je danas agenciji Beta u ambasadi SAD.
Gabrijel Eskobar 7. septembra preuzima dužnost od Metjua Palmera
Gabrijel Eskobar (Foto rs.usembassy.gov)

Eskobar će novu dužnost, koju je pre njega obavljao Metju Palmer, preuzeti 7. septembra.

Beogradski i podgorički mediji nedavno su objavili da je Gabrijel Eskobar kandidat za Palmerovog naslednika i da će se na spisku njegovih novih dužnosti naći i bavljenje Zapadnim Balkanom, uključujući dijalog o Kosovu, odnosno da će od Palmera preuzeti i funkciju specijalnog izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

Gabrijel Eskobar je imenovan za zamenika šefa misije u Ambasadi SAD u Beogradu u avgustu 2019. godine gde je obavljao i dužnost otpravnika poslova do dolaska ambasadora Entonija Godfrija.

Karijerni američki diplomata dobar je poznavalac prilika u regionu. Od 1998. do 2001, realizovao je četiri uzastopna mandata u bivšoj Jugoslaviji, uključujući poziciju šefa kabineta u Kancelariji visokog predstavnika u Banjaluci, šefa Kancelarije američke ambasade u Banjaluci, zamenika šefa diplomatskog tima za vezu u Podgorici i šefa političkog odeljenja u Beogradu odmah nakon ponovnog otvaranje ambasade 2001, navodi se u zvaničnoj biografiji.

Pre službovanja u Beogradu, Gabrijel Eskobar je bio na rukovodećim pozicijama u američkoj ambasadi u Bagdadu, kao i u Stejt departmentu i američkim diplomatskim misijama u Boliviji i Pakistanu.

Službovao je i u ambasadama u Lisabonu, Rimu, Pragu, Moskvi.

Kao karijerni diplomata više puta je dobijao najviša priznanja Stejt departmenta. Diplomirao je na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku i govori španski, ruski, italijanski, srpski, češki i portugalski jezik, navodi se u njegovoj zvaničnoj biografiji.Ostale vesti

Šib: Naš stav prema Kosovu ostaje nepromenjen
Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je potrebno da „sve što je za sada dogovoreno u okviru dijaloga u Briselu mora i da se ‘implementira’“, navodeći da „to važi kako za Zajednicu srpskih opština, tako i za pitanje energetike“.
  • 05.12.2021
Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021
Kurti sa predstavnicima velike petorke i EU o kretanjima na Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti susreo se sinoć sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom kancelarije EU na Kosovu.
  • 03.12.2021