Fungo: Promenićemo misiju i zadatke kad se steknu uslovi

Prisustvo Kfora na Kosovu nije povezano sa vremenskim rokom, već se zasniva na tome da li su ispunjeni određeni uslovi, a institucije na Kosovu moraju biti još sposobnije, rekao je odlazeći komandant Kfora general Đovani Fungo.

Podeli ovaj članak sa:
  • General Đovani Fungo na konferenciji za novinare (Foto Kim)

Komandant Kfora je na konferenciji za novinare povodom završetka mandata rekao da je ova misija zabeležila uspehe, ali i da ima izazova sa kojima će se Kfor uvhvatiti u koštac u budućnosti.

“Prisustvo Kfora na Kosovu nije povezano sa vremenskim rokom, već se zasniva na tome da li su ispunjeni određeni uslovi. Kada budu ispunjeni uslovi Kfor će promeniti svoju misiju i zadatke koje izvršava ovde na Kosovu”, kazao je Fungo.

Ističe i da institucije na Kosovu moraju biti još sposobnije da osiguraju bezbednost, ukazajući na činjenicu da je u ovom trenutku Kfor deo sistema koji ima tri linije odgovora.

“Rekao bih da je bezbednosna situacija na Kosovu veoma dobra i da je Kosovo sposobno da projektuje stabilnost na čitav region Zapadnog Balkana zahvaljujući činjenici da postoje tri linije odbrane. Srbija nije pretnja i ne vidim je kao pretnju. Isto tako, trenutno nema više onih koji odlaze da se bore na stranim ratištima”, istakao je odlazeći komandant Kofra.

Ponavlja i izjavu generalnog sekretara Nato-a Jensa Stoltenberga koji je tokom posete Kosovu rekao da transformacija BSK-a mora da se desi kroz ustavne promene.

“Ovaj koncept je naglasila i zamenica generalnog sekretara. To znači da će doći do promene stukture Kfora, ali misija Kfora nije povezana sa vremenskim okvirom, već je uslovljena rezultatima koji su postignuti. Kfor sarađuje sa Kosovskim bezbednosnim snagama u okvirima trenutnog mandata. BSK je veoma efikasna organizacija. Ima timove za uklanjanje eksplozivnih sredstava, vatrogasce, timove za spašavanje i sve te sposobnosti su razvijene zajedno sa Kforom“, rekao je komandat Kfora.

General major Đovani Fungo 21. je komandat Kfora. Njega će na čelu Nato misije na Kosovu zameniti Salvatore Kuoći.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane