Vesti
Politika

Fridom haus: Kosovo nazadovalo u oblasti vladavine demokratije

U novom godišnjem izveštaju Fridom hausa ocenjeno je da je Kosovo nazadovalo u oblasti vladavine demokratije, pa je tako i ove godine svrstano u kategoriju "hibridnih režima", prenosi Koha.
Fridom haus: Kosovo nazadovalo u oblasti vladavine demokratije
Priština, Vlada Kosova (Foto Kim)

Fridom haus zaključuje da izabrani lideri u Centralnoj i Istočnoj Evropi podrivaju same institucije, odbacuju demokratske norme i promovišu alternativne sisteme autoritarnog upravljanja.

Izveštaj "Države u tranziciji" Fridom hausa procenjuje status demokratskog razvoja što se izražava "ocenom demokratije" od jedan do sedam.

Prema godišnjem izveštaju, Kosovo je zabeležilo pad u 2020. godini u poređenju sa 2019. godinom, a smanjenje je zabeleženo i u kategoriji demokratske uprave, koja je u prošlogodišnjem izveštaju iznosila 2.75 poena, dok je ove godine 2.50.

Procene o nezavisnosti sudstva i korupciji i dalje su niske, odnosno 2.50 i 2.25, i one su nepromenjene u odnosu na Izveštaj za prethodnu godinu.Ostale vesti

Pasjane: Prekrečen grafit
Nedavno ispisani grafit posvećen Zajednici srpskih opština u Pasjanu kraj Gnjilana je prekrečen.
  • 25.09.2021
Kurti: Napadi u Zubinom Potoku i Zvečanu podstaknuti od Srbije
Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da preliminarni rezultati istrage ukazuju da je požar u zgradi u kojoj se nalazi Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku podmetnut. 
  • 25.09.2021
Brnabić: Nasilje nad Srbima na Kosovu kulminiralo, napadi u porastu
Premijerka Srbije Ana Brnabić je u Njujorku, u okviru 76. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ukazala da su fizička bezbednost i poštovanje ljudskih prava prema nealbanskom stanovništvu na Kosovu daleko od zadovoljavajućih.
  • 25.09.2021
Navodi da Kosovske bezbednosne snage (KBS) pripremaju vojne trupe za intervenciju na severu Kosova su potpuno neistiniti i imaju za cilj da dezinformišu javnost, objavilo je kosovsko ministarstvo odbrane.
  • 25.09.2021
Eskobar: Bez militarizacije, pitanja rešavati u Briselu
"Beograd i Priština treba da se uzdrže od štetne retorike, razgovaraju o pitanju registarskih tablica u Briselu i ne militarizuju trenutnu situaciju na granici", smatra novi izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.
  • 25.09.2021
Rama: Ujedinjene nacije neće biti kompletne bez Kosova
Premijer Albanije Edi Rama pozvao je u Njujorku na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija sve da priznaju nezavisnost Kosova.
  • 25.09.2021