Vesti
Politika

Fratini: Bez spuštanja tenzija nema nastavka dijaloga

Fratini takođe ocenjuje za Tanjug da visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini treba da vodi računa o tome da obaveze budu ispunjene, a ne samo da ponavlja da je neophodan dijalog.
Fratini: Bez spuštanja tenzija nema nastavka dijaloga
Franko Fratini (Foto eunews.it)

Bez spuštanja tenzija nema dijaloga, smatra predsednik Instituta za međunarodne organizacije Franko Fratini.

On je osudio nedavne događaje u Kosovskoj Mitrovici i hapšenje Marka Ðurića, te istakao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u pravu kad kaže da je neophodno smirivanje napetosti.

"Ako ne smanjite napetosti, teško je imati dijalog", rekao je Fratini za Tanjug.

"Osuđujem prekomernu upotrebu sile kosovskih specijalnih snaga. Iznenađen sam, negativno, i veoma zabrinut", rekao je Fratini.

On ističe da je potrebno nastaviti dijalog, ali i da je isto tako važna primena Briselskog sporazuma.

"Beograd i Priština treba da ispune sve obaveze iz Briselskog sporazuma".

"Kosovo mora da ispuni formiranje zajednice srpskih opština. Nažalost, to još nije učinjeno", rekao je Fratini.

Upitan da li nove forme dijaloga između Beograda i Prištine, na šta je ukazano prilikom nedavnog susreta Vučić-Mogerini, znače angažovanje medijatora iz drugih zemalja, Fratini kaže da je "uvek skeptičan kada je reč o prisustvu međunarodnih medijatora".

Kako je rekao i Priština i Beograd treba da prihvate Evropsku uniju u ulozi medijatora.

Prema Fratiniju, širenje grupe posrednika bi bio znak slabosti EU.

To bi, ocenio je, značilo da sama Unija nije u stanju da reši problem.

Voleo bi, navodi, da Evropa igra jaču ulogu, radije nego da je proširi na SAD, Nemačku, Italiju.

"Ako imate SAD, onda treba da imate i Rusiju", konstatovao je Fratini i ocenio da bi to onda sve zakomplikovalo, umesto da se problem reši.

"Evropa treba da ojača sopstvenu ulogu i istraži načine u razrešavanju problema", smatra Fratini.

Upitan da li je rešenje kosovskog pitanja - šansa ili prepreka na putu Srbije u EU, Fratini je ponovio svoj, više puta izrečen stav.

"U kriterijumu Kopenhagena ne postoji uslov da se prizna Kosovo kao preduslov za prijem u EU".

"Pravila igre se ne mogu menjati dok igra traje. Postoje jasni principi da svaki kandidat mora da razreši bilateralne probleme uz dobru volju i duh, dijalog i tako dalje", rekao je Fratini.

"Nije rečeno da nećete postati članica EU ako ne priznate drugi entitet ili zemlju", istakao je Fratini i podsetio da postoje članice EU koje nisu priznale Kosovo.

"Prema tome, to bi bio primer duplih standarda".

"Postoji poglavlje 35 koje kaže - normalizacija odnosa. Normalizacija ne znači formalno priznanje", zaključio je Fratini.Ostale vesti

Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020
Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020