Vesti
Politika

Francuska pozvala Srbiju i ’’posebno Kosovo’’ da prihvate predlog EU za tablice

Francuska je pozvala Srbiju i "posebno Kosovo" da prihvate predlog Evropske unije za rešavanje spora oko regisarskih tablica, posle neuspeha pregovora za koji je Brisel okrivio Prištinu.
Francuska pozvala Srbiju i ’’posebno Kosovo’’ da prihvate predlog EU za tablice
Ilustracija (Foto Kosova Press)

"Francuska poziva dve strane, a posebno Kosovo, da prihvate predlog kompromisa koji je formulisala Evropska unija", navela je portparolka francuskog Ministarstva spoljnih poslova u saopštenju.

Na pregovorima održanim uz posredovanje EU, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti nisu uspeli da se dogovore juče u Briselu oko spora o registarskim tablicama. Visoki predstavnik EU Žozep Borel, koji je vodio pregovore, rekao je da je Srbija prihvatila evropskke predloge, a da kosovska strana nije.

Razgovor, kako navodi agencija Frans pres, odvijao se u kontekstu rastućih tenzija između Beograda i Prištine, na veliko nezadovoljstvo EU koja posreduje od 2011. u pregovorima o normalizaciji veza.

"Francuska u potpunosti podržava evropsko posredovanje koje treba da omogući da se napreduje ka globalnom i pravno obavezujućem sporazumu izmedju Srbije i Kosova i da se napreduje u pravcu evropske perspektive dve zemlje", navodi se u saopštenju francuskog ministarstva.

"Francuska snažno poziva strane da nastave razgovore narednih dana u duhu kompromisa i da sprovedu već zaključene sporazume, uključujući odredbe koje se odnose na Zajednicu srpskih opština", navodi se u saopštenju.

"Francuska se pridružuje pozivima Evropske unije da se izbegne svako jednostrano delovanje koje bi moglo da podstakne tenzije", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Održana zajednička sednica albanske i kosovske skupštine u Tirani

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Tirani da su međusobni odnosi Albanaca sa strancima danas bolji nego ikada.

  • 27.11.2022
Dačić: Nema principa, već licemerja i dvostrukih standarda
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas kao licemerno to što je Svetska fudbalska organizacija (FIFA) pokrenula disciplinski postupak protiv reprezentacije Srbije, nakon što je u njenoj svlačionici na Mundijalu u Kataru navodno okačena zastava na kojoj je prikazana teritorija Kosova i Metohije, uz poruku "Nema predaje".
  • 27.11.2022
Vučić: Zahvalan sam našem narodu na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu video u kojem su rezimirani događaji i susreti koje je imao tokom prethodne sedmice. "Posebno sam zahvalan našem narodu sa Kosova i Metohije što je pokazao da se, posle decenija terora, i dalje bori za svoje ognjište, za decu, za našu budućnost", napisao je Vučić.

  • 27.11.2022
Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022