Vesti
Politika

Francuska i dalje protiv vizne liberalizicije za građane Kosova

Francuske vlasti protive se ukidanju viza žiteljima Kosova za ulazak u zemlje Evropske unije, iako je Evropska komisija pre nekoliko dana ocenila da su vlasti u Prištini ispunile uslove za liberalizaciju viznog režima.
Francuska i dalje protiv vizne liberalizicije za građane Kosova
Ilustracija (Foto Pixabay)

Oblast vladavine prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, su uslovi koje treba ispuniti a na kojima insistiraju francuske vlasti, pišu prištinski mediji, dodajući da vizna liberalizacija neće biti na dnevnom redu Saveta Evrope koji zaseda 15. i 16. oktobra.

"Režim liberalizacije viza za kratkoročni boravak pretpostavlja da su ispunjeni brojni uslovi, posebno u pitanjima koja se odnose na vladavinu prava i borbu protiv kriminala i kriminalnih aktivnosti. Trenutno Kosovo još uvek ne ispunjava ove uslove", rekao je diplomatski izvor u Parizu portalu Ekspres.

Za Francuze, pozitivna kretanja u oblasti vladavine zakona i reforme pravosuđa, nisu dovoljni da bi doneli opipljive rezultate.

Iz Pariza poručuju da zajedno sa evropskim partnerima pomno da prate razvoj događaja u oblasti vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala na Kosovu.

Pored Francuske i Holandija okleva da podrži Prištinu u ovom procesu.

Za sada bezuslovnu podršku daje Nemačka, koja je nedovoljna ako je francuski predsednik Emanuel Makron ne podržava.

Žitelji Kosova su jedini u Evropi kojima treba viza za ulazak u države EU.Ostale vesti

Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
  • 22.10.2020
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
  • 22.10.2020