Vesti
Politika

"Formiranje kosovske Vlade će potrajati"

Analitičar Dušan Janjić ocenio je da su preliminarni rezultati izbora na Kosovu pokazatelj da je kosovsko društvo politički nestabilno, te da će formiranje Vlade potrajati.
Dušan Janjić (Foto arhiva Kim)

Janjić smatra da je potrebno tri do četiri meseca dogovora oko formiranja Vlade Kosova.

"Rezulatati izbora, osim naravno rezulatata Samoopredeljenja koji je neočekivano dobar, pokazuju da je kosovsko društvo i dalje politički nestabilno i da zapravo nema nijedne stranke ili koalicije koja ima ubedljivu prednost", kaže on.

Ističe da će Skupština Kosova i Vlada imati tri prioriteta, dodajući da će međunarodna zajednica imati jedinstveni status u ispunjavanju tih zadataka.

"Jedan od prioriteta je vizna liberalizacija, to praktično znači glasanje o demarkaciji ili ratifikaciji sporzuma granične linije sa Crnom Gorom. Drugi prioritet jeste Briselski sporazum i ZSO kao jedan od zadataka. Treći je transformacija bezbednosnih snaga Kosova u vojsku“", kaže Janjić.

Govoreći o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova, Janjić je kazao da vojska Kosova treba da nastane kao budući deo NATO-a, te da iza toga ne stoje samo političari sa Kosova.

"Srbija je ta koja mora da odluči kako će se ponašati prema činjenici da je okružena NATO-om i da li će ići u neku vrstu saradnje kao i do sada ili će krenuti u neku novu politiku", dodao je on.

Ocenjujući rad prethodnih predstavnika Srba u kosovskom parlamentu, analitičar Dušan Janjić kaže da su oni svojom neaktivnošću i bojkotom doprineli tome da se još uvek čeka na formiranje ZSO. Istakao je da predstavnici Srba treba da "postavljaju svoje kontra zahteve, ali ne i da izbegavaju obavljanje poslova u interesu Kosova, jer to je suprotno njihovoj ulozi".

"Situacija je takva da je Srpska lista prebacila sav teret na Beograd i za to je Beograd odgovoran, Vlada u Beogradu, jer je zapravo ona podržala samo jednu listu, a to znači da je ona spremna da donosi odluke", kaže Janjić.

Dušan Janjić ističe da će ponašanje političara Srpske liste zavisiti od Vlade Srbije i "njene otpornosti pritisku zapada i Rusije koji se itekako očekuju u narednom periodu".Ostale vesti

Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020
Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020