Vesti
Politika

Formirane Radne grupe za povratak raseljenih

U Prištini je danas održana prva međuministarska konferencija o povratku na kojoj je bilo reči o bezbednosti u Klini, formiranju radnih grupa i predstavljanju strateških ciljeva Ministarstva za povratak.
Formirane Radne grupe za povratak raseljenih
Međuministarska konferencija za povratak (Foto Kim)

Na prvoj međuministarskoj konferenciji o povratku formirane su radne grupe za Brđane, Mušutište i Svinjare.

Predsednik međuministarske grupe i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka da je osim toga bilo reči i o bezbednosnoj situaciji u Klini.

„Očekivanja su da se u narednom periodu posveti pažnja ovom problemu kako ne bismo dolazili u situaciju da nam se napadi na povratnike ponavljaju, a sve u cilju obezbeđivanja sigurnog okruženja, uzimajući u obzir da mi nastavljamo sa povratkom raseljenih i u ovoj opštini i da želimo da stvorimo sve uslove uključujući i one bezbednosne kako bi povratak bio održiv“, rekao je Jevtić.

Ministar je ponovio da je poražavajući podatak to što se svega deset odsto raseljenih vratilo na Kosovo. Zbog toga je, kako je naveo, ministarstvo odredilo strateške ciljeve među kojima su izrada zakona o interno raseljenima, zatvaranje kolektivnih centara, kao i minimalan ciljani broj povratničkih porodica.

Ministar administracije i lokalne samouprave Ljubomir Marić rekao je da su bezbednost i održivi povratak najvažnije stvari u ovom procesu.

„Planiramo veći angažman po pitanju otvaranja radnih mesta i održivog razvoja. Da stvorimo ekonomske uslove za povratnike da budu prihvaćeni od strane zajednice u kojoj se nalaze, da mogu da privređuju i da ostvare svoja prava ali i da članove svoje porodice mogu da zaposle“, rekao je Marić.

Odgovarajući na pitanja novinara ministri su naglasili da je dobro što se menja pristup kada je o procesu povratka reč i da im je cilj da se na tom polju radi zajedno i svaki dan.

„Do sada se samo Ministrastvo za povratak bavilo ovim pitanjem. Niko drugi nije radio na procesu povratka. Niko nam u tom poslu nije pomagao, a mi ne možemo da se bavimo ni bezbednošću ni ekonomijom, ali ni rešavanjem pitanja uzurpirane imovine“, rekao je Jevtić.

„Planiramo da tema povratka postane svakodnevna aktivnost. Da se time bavimo i govorimo svaki dan, dok god ne budemo imali rezultate koji odgovaraju i koji treba da dovedu do jednog procesa povratka koji ima dinamiku i tempo i da se vrate svi oni koji žele“, rekao je ministar Marić.

Međuministarska grupa za povratak formirana je sredinom maja. Njenoj prvoj konferenciji osim članova vlade koji su deo grupe, prisustvovali su i predstavnici Evropske unije i međunarodnih organizacija.Ostale vesti

Stejt department: Stav o ZSO jasan, ne možemo da komentarišemo navodne diplomatske prepiske
Stejt department ne može da komentariše navodnu diplomatsku prepisku, ali američki stav u vezi sa Zajednicom srpskih opština (ZSO) na Kosovu je jasan, navodi se u odgovoru Glasu Amerike, povodom pisanja pojedinih srpskih medija o navodnoj blokadi članstva Kosova u Savetu Evrope – dok vlasti te države ne usvoje konstruktivniji stav o ZSO.
  • 31.01.2023
Gervala: Odbaciti modele ZSO koji dozvoljavaju Srbiji da narušava suverenitet Kosova

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala izjavila je da svaki model ZSO koji dozvoljava Srbiji da narušava suverenitet Kosova treba odbaciti.

  • 31.01.2023
Brnabić: Nije mi jasno zašto se ’’Fridrih Ebert’’ bavi osnivanjem ZSO
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nije videla nacrt statuta Zajednice srpskih opština na KiM koji je uradila Fondacija "Fridrih Ebert", ali da joj nije jasno zašto se oni bave osnivanjem ZSO jer, kako je istakla, zna se čiji je to posao – Upravljačkog tima.
  • 31.01.2023
Srpska lista: Srbi žele ZSO

Debati o ZSO, njenom formiranju, nadležnostima, funkcionisanju i izazovima, održanoj u ambasadi SAD u Prištini prisustvovali su i predstavnici Srpske liste.

  • 31.01.2023
Vučić s Dodikom razgovarao o zapadnim inicijativama oko Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom o zapadnim inicijativama vezanim za Kosovo.

  • 31.01.2023
DPK pozitivno ocenjuje inicijativu Hovenijera

Predstavnici Demokratske partije Kosova ocenjuju pozitivnim pozitivno poziv ambasadora SAD na Kosovu Džefrija Hoveniera za zajednički sastanak o formiranju Asocijacije/Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom.

  • 31.01.2023