Vesti
Politika

Formirana parlamentarna komisija za usklađivanje stavova o tribunalu

Na plenarnoj sednici, kosovska skupština formirala je parlamentarnu  komisiju za usklađivanje stavova o osnivanju „Međunarodnog tribunala za genocid Srbije na Kosovu“. 
Formirana parlamentarna komisija za usklađivanje stavova o tribunalu
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Za ovaj predlog glasalo je 62 poslanika.

Iako je predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji dva puta u toku ovog meseca sazivao sednicu na kojima je trebalo inicirati osnivanje „Međunarodnog tribunala za genocid Srbije na Kosovu“, ni na današnjoj sednici do osnivanja nije došlo.

Ipak je formirana još jedna ad hoc komisija sastavljena od svih većih parlamentarnih grupa kosovske skupštine, sa izuzetkom Srpske liste, koja će da uskladi stavove različitih političkih činioca u skupštini o ovom pitanju.

Ovu komisiju formiranu na predlog poslanika PSD, Fatona Topaljija, sačinjavaće poslanik PDK, Memlji Krasnići, Vjosa Osmani iz LDK, Aljbuljena Hadžiju iz Pokreta Samopredeljenje, Muharem Nitaj ispred AAK, Dardan Molićaj ispred PSD, Enver Hoti iz NISMA-e i Duda Balje iz parlamentarne grupe 6+.

Sve skupštinske grupe su odobrile ovu parlamentarnu komisiju koja je formirana kako bi se uskladile pozicije i zajednički glasalo o osnivanju tribunala.

Ipak, prema mišljenjima pravnih eksperata, premda kosovska skupština može da izmeni Zakon o sudovima i formira još jedan lokalni sud, ona nema nadležnost da formira „Međunarodni tribunal“. Tako nešto može da učini samo Generalna Skupština Ujedinjenih nacija.

U Prištini planiraju i da usklade stavove o „Danu genocida“, zgradi „Muzeja genocida“ i „Muzeja proterivanja“. Podsećamo, ne postoji ni jedna odluka lokalnog ili međunarodnog suda kojom se neki od sudski ustanovljenih ratnih zločina na Kosovu karakteriše kao genocid.

Pored formiranja još jedne komisije, ovu sednicu obeležila su razmimoilaženja u stavovima između kosovskog ministra pravde, Abeljarda Tahirija i poslanika Samoopredeljenja, Aljbina Kurtija, oko same inicijative za formiranje tribunala. Bilo je i optužbi opozicionih partija na račun Veseljija koji su sednicu nazvali „igrom“.

 

 Ostale vesti

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021
Ministri EU o snažnijem angažovanju na Zapadnom Balkanu
Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Briselu održati strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanja EU s partnerima na Zapadnom Balkanu.
  • 10.05.2021
Vučić: Punopravno članstvo u EU, uz kompromis o Kosovu, način da ostvarimo cilj
"Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sinoć u Skupštini grada Beograda prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja Dana Evrope.
  • 09.05.2021
Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021