Vesti
Politika

Fondacija „Fridrih Ebert“ potvrdila da je izradila nacrt statuta ZSO

Nemačka Fondacija "Fridrih Ebert" potvrdila je da je izradila nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) na Kosovu, čije je formiranje dogovoreno u okviru dijaloga Prištine i Beograda.

Fondacija „Fridrih Ebert“ potvrdila da je izradila nacrt statuta ZSO
Postavljanje banera ZSO u severnom delu Kosovske Mitrovice (Foto arhiva Kim)

Rene Šle iz te organizacije veruje da je ovaj nacrt „dobra osnova koja – nakon objavljivanja – zaslužuje da o njoj raspravljaju vladini i nevladini akteri“, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) .

„Blagovremeno ćemo organizovati javnu prezentaciju nacrta“, naveo je Šle za RSE, ali nije precizirao kada.

Na Kosovu postoji ukupno deset opština sa srpskom većinom. Šest se nalazi južno od Ibra: Gračanica, Novo Brdo, Štrpce, Ranilug, Klokot i Parteš. Ostale četiri, severna Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, su teritorijalno povezane na severu.

Vlasti na Kosovu za sada nisu komentarisali ovu vest, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je izrada Statuta posao Upravljačkog tima a ne neke nevladine organizacije.

Vučić je gostujući na TV Hepi 16. januara upitao kako nemačka nevladina organizacija može da govori o kompetencijama ZSO.

I direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Petar Petković izjavio ove nedelje da je nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom već izradio Upravljački tim na osnovu Briselskog sporazuma.Ostale vesti

„Kurti nema pravo da iznosi u javnost imena osumnjičenih za nemire“
Poznavaoci političkih i bezbednosnih pitanja na Kosovu ocenili su da premijer Aljbin Kurti nema pravo da se meša u poslove pravosudnog sistema, a još manje da iznosi u javnost imena osoba osumnjičenih za nerede na severu Kosova poslednjih dana.
  • 10.06.2023
Kosovska vlada o Raminom nacrtu statuta za ZSO
Kosovska vlada se izjasnila povodom nacrta statuta koji je predložio premijer Albanije, Edi Rama. Prema navodima izvršne vlasti, Kosovu je potrebna podrška, ali ne i posrednici.
  • 10.06.2023
"Na terenu ne postoji volja za izlazak na izbore u četiri opštine na severu Kosova, kaže glavna i odgovorna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević. "Ipak to ne znači da Vučić ne može da ih ubedi. Ali, mislim i da je Vučić svestan toga da će mnogo više izgubiti ako bi u ovom trenutku takve zahteve izneo pred Srbe", kazala je Lazarevićeva u novom izdanju emisije "Dogovor!?" Radija Kim. Politički analitičar Fadilj Ljepaja kaže da je pitanje da li će Srbi izaći na izbore, dok Miodrag Milićević iz Aktiva smatra da su izbori samo polurešenje.
  • 10.06.2023
Bisljimi: Ne možemo da žrtvujemo suverenitet da bi Srbija napustila rusku orbitu
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi je izjavio da Vlada Kosova ne može da "žrtvuje svoj suverenitet zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu".
  • 10.06.2023
Haradinaj: Poslednji trenutak da Kurti pređe na pravu stranu

Kosovo prolazi kroz teške trenutke, zbog tvrdoglavosti premijera i neodlučnosti predsednice, saopštio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

  • 10.06.2023
Završen još jedan protest ’’Srbija protiv nasilja’’
Učesnici šestog protesta "Srbija protiv nasilja" večeras su nešto posle 21.30 počeli da se razilaze sa raskrsnice ispred zgrade Vlade Srbije.
  • 09.06.2023