Vesti
Politika

Fond za razvoj severa počeo sa radom

Fond za razvoj severa Kosova, formiran na osnovu Briselskog sporazuma, počeo je da radi, a za novac koji pristiže Evropska unija otvorila je poseban bankarski račun, potvrđeno je „Novostima“ u Kancelariji za KiM.
Fond za razvoj severa počeo sa radom
Prelaz Jarinje (Foto Telegraf)

Kako prenosi ovaj list, na tom računu registrovaće se i dažbine koje su proteklog vikenda zvanično počele da se ubiraju na prelazima Brnjak i Jarinje, za robu koja iz centralne Srbije stiže na sever Kosova.

“U Fond će se slivati novac od dažbina sa prelaza, ali i donacije koje može da uplati fizičko lice, firma, organizacija, ili naša vlada. U skladu sa Briselskim sporazumom, Srbija nastavlja da finansira na KiM sve što je i do sada, radiće to transparentno, ali ne preko pomenutog razvojnog fonda”, objašnjavaa za „Novosti“ Dejan Pavićević, oficir za vezu Beograda sa Prištinom.

Tročlani odbor koji upravlja fondom čine specijalni predstavnik EU u Prištini Samuel Žbogar i po jedan član iz Prištine i jedan sa severa Kosova. Odbor je održao i prvi sastanak.

Srpski član Odbora je ekspert za finansije, imenovao ga je Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, a njegov zadatak biće da vodi računa da sredstva iz Fonda odlaze na projekte koje su dogovorile četiri opštine sa severa.

Koji će se projekti finansirati novcem iz Fonda, odlučivaće Upravni odbor, a predstavnik Srba sa severa imaće pravo veta, ističu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021