Vesti
Politika

Fon Kramon: ZSO uključena u konačni paket sporazuma

Predstavnica Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je da, ukoliko se liberalizuju vize za Kosovo, ljudi će lakše prihvatiti kompromise koji mogu proizaći iz konačnog sporazuma između Kosova i Srbije.
Fon Kramon: ZSO uključena u konačni paket sporazuma
Viola Fon Kramon (Foto europeanwesternbalkans)

Ona je u intervjuu za Kosova Press izjavila da je ideja promene granica toksična te da o tome ne može biti rasprave. Dodala je da se raduje konačnom sporazumu Beograda i Prištine.

„Svi se radujemo konačnom sporazumu, koji bi doneo saglasnost za obostrano priznanje. Zbog toga moramo nastaviti dijalog kako bismo normalizovali odnose između Kosova i Srbije. Ovo je najvažnije. Važno je za vas, za vaše građane na Kosovu, važno je za nas u Evropskoj uniji, jer bez toga ne može biti evropskog puta za Kosovo “, rekla je predstavnica Evropskog parlamenta.

Fon Kramon ocenjuje da bi dugoročna perspektiva Kosova trebala da bude integracija u Evropsku uniju. Pitanja kompromisa, kaže ona, postaju prihvatljivija ukoliko se liberalizuju vize za građane Kosova.

Dodala je da će se u završnom paketu dijaloga naći i “nešto što je u vezi sa Asocijacijom za srpsku manjinu.

„Biće nešto u vezi sa Asocijacijom za srpske manjine, ali kako će izgledati i kakva će biti izvršna ovlašćenja, odnosno, kakvu izvršnu vlast može imati, jer naravno ona ne bi trebalo da bude ništa šta što je nalik Republici Srpskoj u Bosni. Stoga, mislim da bi mnoge diplomatske snage trebale proći kroz sve tačke Ahtisarijevog plana i tada će Asocijacija opština sa srpskom većinom biti samo jedno pitanje. Razumem zašto premijer Kurti u ovom trenutku nije spreman da govori samo o ovom pitanju i delim njegov stav da treba sačekati i videti šta će biti u paketu, a zatim ćemo odlučiti kako da se bavimo tim tačkama “, izjavila je Viola fon Kramon.Ostale vesti

Pantović: Ne obećavam brda i doline i ne prodajem maglu
Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zvečana Slađana Pantović kazala je da se na kandidaturu odlučila zato što nije zadovoljna radom trenutne vlasti na severu Kosova.
  • 17.09.2021
Vasiljević: Protiv divlje gradnje i MHE u opštini  Štrpce

Kandidat za gradonačelnika Štrpca i nosilac liste ispred Građanske inicijative „Sloboda Štrpce“ Slaviša Vasiljević kazao je za RTV Kim da će listu za odbornike u ovoj lokalnoj samoupravi činiti šest kandidata na čelu sa njim.

  • 17.09.2021
Kosnet: Bila je velika čast
Američki ambasador Filip Kosnet oglasio se na društvenim mrežama pred odlazak sa Kosova.
  • 17.09.2021
Saša Mirković: Omogućiti građanima da sami odlučuju o svom životu
Kandidat za predsednika opštine Klokot ispred Građanske inicijative “Narodno jedinstvo” Saša Mirković kaže za RTV Kim da će, ukoliko ostvari pobedu na lokalnim izborima, učiniti sve da omogući bolji standard života građanima u ovoj sredini.
  • 17.09.2021
Cvetković ponovo u trci za gradonačelnika Parteša
Nekadašnji gradonačelnik Parteša Nenad Cvetković ponovo se kandidovao za tu poziciju. Ovoga puta ispred Građanske inicijative „Narodna sloga – Parteš, Budriga, Pasjane“.
  • 17.09.2021
Ostavka nakon vređanja predsednika i premijerke
Na društvenim mrežama juče je objavljen audio snimak na kojem se čuje kako Boban Stanković, predsednik Privremenog organa Kosovo Polje, nizom vulgarnosti i psovki vređa predsednika i premijerku Srbije. U međuvremenu Stanković je podneo ostavku. 
  • 17.09.2021